Τελειώνει με πόνο ό,τι αρχίζει ωραίο; Ή η κρίση που προκλήθηκε στη σχέση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη είναι, εν τέλει, παροδική – περισσότερο επιδερμική και όχι τόσο βαθιά; Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται πως όπου υπάρχει καπνός καίει και φωτιά. Άρα τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί στο μέλλον.

Φαίνεται, άλλωστε, πως όσα τούς ένωναν κατά το σκάρτο εξάμηνο της παράλληλης πορείας του στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φθαρεί σε βαθμό που η αποκατάσταση της ζημιάς απαιτεί πολύ νερό στη ρακί του καθενός εκ των δύο.

Από την προεδρία στην πειθαρχία

Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου που ο 38χρονος πολιτικός συστήθηκε στο ευρύ κοινό καταθέτοντας την υποψηφιότητα / εναλλακτική πρότασή του για την προεδρία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Χανιώτης βουλευτής λειτούργησε ως μόνιμη σκιά σε κάθε βήμα του.

Πρώτα απ’ όλα ήταν εξ αυτών που προέκριναν την επιλογή αυτή, προτιμώντας κάτι φρέσκο από την ανακύκλωση στελεχών. Κατόπιν δούλεψε πολύ για την εκλογή του από τη βάση της παράταξης, έπεισε και ενεργοποίησε συντρόφους του εντός (για να μαζευτούν την τελευταία στιγμή οι απαιτούμενες υπογραφές) κι εκτός κόμματος (με αποτέλεσμα τα σαρωτικά νούμερα σε περιοχές επιρροής του). Τον υπερασπίστηκε ακόμη όπου έκρινε πως έπρεπε να συμβεί και ποτέ του δεν τον άφησε ακάλυπτο ή χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη.

Μέχρι που προέκυψε το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, την οποία επέβαλε τηλεοπτικά και δίχως προειδοποίηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τις εσωκομματικές αντιρρήσεις για τον χειρισμό. Εξ αυτών και η έντονη επισήμανση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι «πάνω από τα 300 μέτρα δεν μπορείς ν’ ανοίγεις κουβέντα χωρίς να σου πουν γι’ αυτό», με την οποία άφησε να εννοηθεί πως διατηρεί επιφυλάξεις για την προεδρική τακτική να μην επιτραπούν διαρροές στη (λειψή πλέον) κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Εκ των υστέρων ο Κασσελάκης επέμεινε να μιλά για συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση αρνητικής ψήφου. Επίσης κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής έκανε λόγο για μια Αριστερά που «στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρύβεται» επιχειρώντας μια ολοφάνερη επίδειξη δύναμης με σαφείς αιχμές απέναντι σε όσους σεργιανούν στα ορεινά (της Κρήτης) και, μολονότι κατά τη δεύτερη ημέρα δήλωσε σχεδόν ευεργετημένος από τον Παύλο Πολάκη χωρίς τον οποίο δεν θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση τους έχει οδηγηθεί πλέον σ’ ένα οριακό σημείο καμπής.

Ο υπερσυντονιστής και οι αποστάσεις

Μέχρι προσφάτως ο αψύς Κρητικός είχε τοποθετήσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως αιχμή της μαχόμενης κι ενίοτε ακραίας αντιπολίτευσης που ανέκαθεν πρέσβευε. Έβλεπε σ’ αυτόν το καταλληλότερο, φρέσκο, πρόσωπο για να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο πολιτικό επίπεδο και σταδιακά, ροκανίζοντας τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, να επανέλθει στην εξουσία.

Δεν τον άφησε ποτέ να εκτεθεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση με ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα βιτριολικούς ως και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για άλλα πρόσωπα. Έγινε το τείχος που απέκρουε τις εις βάρος του επιθέσεις και ταυτόχρονα εξαπέλυε τα βέλη του σ’ εκείνους που επιχειρούσαν καθημερινά να τον διαβάλουν χαρακτηρίζοντάς τον κενού περιεχομένου. Γι’ αυτό επέμενε σε διαγραφές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε ν’ ανταποδώσει την τυφλή αυτή εμπιστοσύνη κι απόλυτη στήριξη που συνάντησε από τον Πολάκη χρίζοντάς τον υπερσυντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου και παρέχοντάς του την ελευθερία να ελέγχει κατά το δοκούν τους πάντες και τα πάντα.

«Μας τίμησες πρόεδρε, θα τιμήσουμε κι εμείς τις προσδοκίες» έγραφε στις 5 Οκτωβρίου ο Π. Πολάκης δημιουργώντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είχε πια πετύχει τον σκοπό του και μπορούσε να δράσει απερίσπαστα. Τον παρουσίαζαν ως μέντορα του νέου προέδρου, αυτόν που τον εμπνέει, τον καθοδηγεί και παράλληλα κινεί τα νήματα υπογείως.

Εσχάτως, και δη μετά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οι αναδημοσιεύσεις των τοποθετήσεων του Στ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αραίωσαν μέχρι που εξαφανίστηκαν κιόλας. Μόνο με την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας απασχολούσε το πληκτρολόγιό του ο -κατ’ άλλα ενεργός στα social- βουλευτής.

«Ηφαίστειο που θα εκραγεί» ο Πολάκης

Ενδιάμεσα μάλιστα προέκυψαν εσωτερικές διεργασίες που αφορούσαν την ανθρωπογεωγραφία στην Κουμουνδούρου και οι οποίες άρχισαν να γεννούν έντονο προβληματισμό για το ποιοι θα έχουν εφεξής άμεση πρόσβαση στο προεδρικό γραφείο και ποιοι σταδιακά απομακρύνονται.

Προς ώρα ο Παύλος Πολάκης προτιμά να τηρεί αμυντική στάση και δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για όσα του καταλογίζονται. Δεν το έπραξε ούτε στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, προτιμώντας τεχνηέντως τη σιωπή.

Στόμα ερμητικά κλειστό δεν είχε κρατήσει ποτέ του. Γι’ αυτό και καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε στο Βήμα πως «ένα ηφαίστειο σαν τον Πολάκη που βράζει διαρκώς, θα εκραγεί». Είναι τέτοια η ιδιοσυγκρασία του Σφακιανού βουλευτή που δύσκολα δεν θ’ αντιδράσει όταν κρίνει πως έφτασε η ώρα. Νιώθει μάλιστα προσβεβλημένος ως ένα σημείο.

Εικάζεται μάλιστα πως το ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία της ρήξης που έχει δεδομένα προκληθεί. «Η σχέση τους παραμένει δύσκολη», μετέφερε επίσης άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις εντός Κουμουνδούρου, «δεδομένων των όσων ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα». Λίγα δεν ήταν.

Η στάση του Κασσελάκη

Ο Πολάκης δεν ανέφερε ποτέ πως θα καταψηφίσει το δικαίωμα στον γάμο των ομοφυλόφιλων, αλλά είναι λογικό εφεξής να εγείρονται αμφιβολίες για τη στάση του όταν η συζήτηση έρθει στο Κοινοβούλιο. Πόσο δηλαδή σκοπεύει να φτάσει στα άκρα το σχοινί.

Σε αυτήν την εκδοχή του σεναρίου θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης εκείνος που θα χρειαστεί να «πράξει τα δέοντα», όπως έχει δεσμευτεί για τους διαφωνούντες. Τους έχει ήδη δείξει την πόρτα της εξόδου με το «ας σηκωθεί όποιος διαφωνεί».

Μήπως παρόλα αυτά θα προτιμήσει την επίπληξη κι όχι τη διαγραφή από την ΚΟ επιλέγοντας τους χαμηλούς τόνους ως τις Ευρωεκλογές με στόχο να μετρήσει τις δυνάμεις του ως πρόεδρος και να διαπιστώσει εν τέλει αν μπορεί να σταθεί μόνος του; Εκ των παραπάνω είναι βέβαιο πως ισορροπεί πια σ’ ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας από κάτω του.