«Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα, οι Χούθι θα απαντήσουν (…) και η απάντηση θα είναι κυρίως ασύμμετρη», προβλέπει, μετά το χτύπημα ΗΠΑΜ.Βρετανίας κατά της de facto κυβέρνησης των Ανσαρουλλά- Χούθι, μιλώντας στο ΒΗΜΑ, ο δρ. Ευάγγελος Βενέτης, διδάσκων ισλαμικών κι ιρανικών σπουδών στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών του Πανεπιστημίου Λέιντεν στην Ολλανδία και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Εκτιμώντας, συγχρόνως, ότι είναι επιπλέον πιθανό το ενδεχόμενο «να επεκταθεί η ανασφάλεια σε όλη την Αραβική Χερσόνησο, σε φιλοισραηλινά καθεστώτα».

-Υπάρχει διεθνής ανησυχία μετά τις συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας εναντίον στόχων των ανταρτών Χούθι, στην Υεμένη. Μπορεί να αποτελούν το «πρελούδιο» της έναρξης ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στην περιοχή;

«Ναι, είναι το «πρελούδιο» της έναρξης ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στην περιοχή. Βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο από τον μονοπολικό στον πολυπολικό κόσμο».

– O πολυπολικός κόσμος στον οποίο αναφέρεστε, από ποιους νέους πόλους -και σε ποια ισορροπία δυνάμεων- θα απαρτίζεται;

«ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα-Ιράν».

«Η απάντηση των Χούθι θα είναι κυρίως ασύμμετρη»

– Ποιος είναι ο στόχος των ΗΠΑ  στο χτύπημα στην Υεμένη και γιατί συμπράττουν από τις δυτικές δυνάμεις αποκλειστικά οι Βρετανοί;

«Οι Χούθι επιδιώκουν την παύση του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας. Δεν στοχεύουν στην διακοπή της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας. Για αυτό τα περισσότερα πλοία, πλην εκείνα ισραηλινών συμφερόντων, διέρχονται τα Στενά του Άντεν με ασφάλεια.

Παράλληλα, αμφισβητούν το ενός αιώνα status quo των Στενών του Άντεν και την ικανότητα των Αμερικανών να το συντηρούν. Σε αυτό το πλαίσιο οι Χούθι έχουν την στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί.

Στόχος των ΗΠΑ είναι αφενός η υποστήριξη του Ισραήλ, αφετέρου η διατήρηση του status quo των Στενών του Άντεν. Οι Βρετανοί συμπράττουν στο πλαίσιο του άτυπου μεταπολεμικού  Αγγλοαμερικανικού Άξονα.

Οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης δεν συμπράττουν διότι δεν στηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και δεν έχουν την διάθεση και την αμυντική επάρκεια για να συμπράξουν σε έναν πόλεμο ιμπεριαλιστικό πέρα από τα σύνορά τους που προκαλεί ζημιά στην οικονομία τους, λόγω του αντισινικού και αντιρωσικού χαρακτήρα της επιχείρησης».

 – Οι  Χούθι θα προβούν σε αντίποινα; Ποιας έκτασης;

«Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα, οι Χούθι θα απαντήσουν. Καθώς στον πόλεμο της Παλαιστίνης, το Μέτωπο της Αντίστασης για την Παλαιστίνη αντιμετωπίζει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με σύνθετο τρόπο, συμβατικό κι ασύμμετρο, η απάντηση των Χούθι θα είναι κυρίως ασύμμετρη.

Μετά τα χτυπήματα των ΗΠΑ και Βρετανίας κατά της de facto κυβέρνησης των Ανσαρουλλά-Υποστηρικτών του Θεού Χούθι, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ανασφάλεια σε όλη την Αραβική Χερσόνησο, σε φιλοισραηλινά καθεστώτα».

– Πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή και του Ιράν;

«Δεν είναι πιθανή, εφόσον οι Αμερικανοί περιοριστούν σε αεροπορικά χτυπήματα και δεν προβούν σε χερσαία εμπλοκή κατά την Υεμένης ή άλλης χώρας μέλους του Μετώπου Αντίστασης για την Παλαιστίνη».

Πιθανή επανέναρξη του πολέμου Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης θα αποσταθεροποιούσε την Αραβική Χερσόνησο

– Πώς θα επηρεάσει το «μέτωπο» των Χούθι τη Γάζα;

«Βραχυπρόθεσμα δεν θα το επηρεάσει ιδιαίτερα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Μεσοπρόθεσμα όμως πιθανή επανέναρξη του πολέμου Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης θα αποσταθεροποιούσε την Αραβική Χερσόνησο με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για το Ισραήλ».

– Υπάρχουν παίκτες που έχουν μείνει αδρανείς και μπορούν να εμπλακούν;

«Είναι η Ρωσία και η Κίνα. Θα εμπλακούν ενεργά εφόσον υπάρξει χερσαία εμπλοκή των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή».

– Η εμπλοκή της Κίνας και της Ρωσίας μπορεί να είναι άμεση  και  στο πεδίο;

«Πόλεμος δια αντιπροσώπων θα είναι σε πρώτη φάση».

– Το ουκρανικό μέτωπο στο ήδη υπάρχον context επαναπροσδιορίζεται;

«Στο ουκρανικό η γραμμή μετώπου έχει παγιωθεί και μπορεί να αποτελέσει βάση αμερικανο-ρωσικής συνεννόησης για ειρήνευση».