Από την Κυριακή (14/1) η Δανία έχει νέο βασιλιά έπειτα από την ανέλιξή του στον θρόνο.

Ο Φρειδερίκος Ι’ είναι πλέον ο εστεμμένος μονάρχης, διαδεχόμενος τη μητέρα του Μαργαρίτα. Η τελευταία είχε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της ενημερώσει για την απόφασή της να παραιτηθεί των αξιωμάτων παραχωρώντας τη θέση της.

Με την απόλυτη, δια βοής, αποδοχή που επιτάσσει το τελετουργικό ο Φρειδερίκος χαιρέτησε τους χιλιάδες Δανούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο της Δανίας για να είναι μάρτυρες μίας ιστορικής στιγμής.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η απερχόμενη βασίλισσα έφτανε στο παλάτι Κρίστιανμποργκ για τελευταία φορά με τη βασιλική άμαξα, συνοδεία των φρουρών και του βασιλικού αγήματος. Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022.

«Ο Θεός σώζει τον βασιλιά»

Ήταν αυτή μάλιστα που έθεσε το τέλος της βασιλείας της. Υπογράφοντας τα έγγραφα της παραίτησής της από τον θρόνο, υπό το αμήχανο βλέμμα του γιου της και νέου βασιλιά, η απερχόμενη μονάρχης αναφώνησε «ο Θεός σώζει τον βασιλιά», κλείνοντας έναν κύκλο πέντε δεκαετιών.

Ακολούθως η πρωθυπουργός της χώρας, Μέττε Φρεντέρικσεν, από το κεντρικό μπαλκόνι του ανακτόρου προχώρησε για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια στην ανακήρυξη του νέου βασιλιά μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος έδωσε όρκο πίστης και ζήτησε από την οικογένειά του να τον πλαισιώσει στην πρώτη εμφάνισή του υπό τον νέο του ρόλο.

Στο πλάι του βασιλιά της Δανίας η βασιλική σύζυγός Μαίρη και τα τέσσερα παιδιά τους, Κρίστιαν, Ισαβέλλα, Βίνσεντ και Τζόζεφιν.

Ο ενθουσιασμός των Δανών ήταν τέτοιος που ο νέος βασιλιάς και η οικογένειά του προχώρησαν σε δύο εξόδους για να χαιρετίσουν.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος και η βασίλισσα Μαίρη αντάλλαξαν κι ένα θερμό φιλί, ως απάντηση στις φήμες περί διαζυγίου κι εξωσυζυγικής σχέσης του βασιλιά.

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για την Αυστραλία, καθώς η νέα βασίλισσα της Δανίας γεννήθηκε στην Τασμανία και γνώρισε τον σύζυγό της κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μαίρη είναι από την Κυριακή η πρώτη πολίτης της χώρας που γίνεται μέλος βασιλικής οικογένειας.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πάνω του και ο Πρίγκιπας Κρίστιαν, ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Φρειδερίκου, ο οποίος έγινε ο νέος διάδοχος του στέμματος.