Ο Παύλος στέκεται στην κορυφή της σκάλας της Μητρόπολης και υποδέχεται τους γαλαζοαίματους που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παρευρεθούν στην κηδεία του πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή προβλήματα υγείας.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο τελείται το μνημόσυνο στο Τατόι παρουσία μονάχα της οικογένειας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του βασιλιά Κάρολου, (ο Κωνσταντίνος ήταν ο νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ) θα τελεστεί ένα δεύτερο μνημόσυνο στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Θυμόμαστε τα -όχι και τόσο καλά κρυμμένα- μυστικά των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και θυμόμαστε τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν (λιγότερο ή περισσότερο) τη μοναρχία. Και μπορεί η βρετανική βασιλική οικογένεια να είναι η πιο προβεβλημένη και να μαθαίνουμε τα πάντα για τα μέλη της, ωστόσο οι βασιλικές οικογένειες ανά την Ευρώπη έχουν ιστορίες που τις στοιχειώνουν. Ερωτικά και οικονομικά σκάνδαλα, αφαίρεση τίτλων, εξώγαμα παιδιά και «κοινοί θνητοί» που άλλαξαν (ή παραλίγο να αλλάξουν) τον ρου της ιστορίας.

Ο τέως, η Αλίκη και η Φρειδερίκη

Το ειδύλλιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν το αγαπημένο θέμα του Τύπου της δεκαετίας του ’60. Τα πρωτοσέλιδα με τη σχέση τους, αλλά και τις έντονες ενστάσεις της μητέρας Φρειδερίκης, ξεπουλούσαν. Για πρώτη φορά την είδε από κοντά στα παρασκήνια του θεάτρου Μουσούρη. Μαζί με τις αδερφές του, Ειρήνη και Σοφία, είχαν βρεθεί στην πρώτη σειρά για να παρακολουθήσουν την «Τόπος στα νιάτα» με πρωταγωνίστρια τη Βουγιουκλάκη.

Από εκείνη την ημέρα ο Κωνσταντίνος ήταν κάθε μέρα μαζί με την Αλίκη. «Πήγαινε σχεδόν καθημερινά έξω από τον Φίνο, στην οδό Χίου ή όπου αλλού είχαν γύρισμα κι έβαζε τις κασέτες με τα τραγούδια της, σ’ ένα ανοιχτό αυτοκίνητο που είχε. Την κόρταρε πολύ. Την πολιορκούσε συνέχεια», θα πει χρόνια αργότερα ο αδερφός της, Αντώνης. Μια κάρτα με το όνομα «Κώστας» ακουμπισμένη σε κόκκινα τριαντάφυλλα έφτανε καθημερινά στα χέρια της Αλίκης.

Η Φρειδερίκη και ο Παύλος διαφωνούσαν εξαρχής με αυτή τη σχέση που δεν υπάκουε στους βασιλικούς δεσμούς αίματος. Γαλλικό δημοσίευμα της εποχής κυκλοφορούσε με τίτλο «Για εκείνη ρισκάρει τον θρόνο» και συνέχιζε: «Για εκείνη ο πρίγκιπας -τότε- Κωνσταντίνος έχει χάσει το μυαλό του. ‘’Θα την παντρευτώ’’, έλεγε στους γονείς του με τον βασιλιά Παύλο να απαντά: ‘’πρέπει να διαλέξεις. Ή την Αλίκη ή τον θρόνο’’». Η Φρειδερίκη δεν έκανε βήμα πίσω.

Ο μύθος της εποχής ήθελε τη Στησιχόρου να συνδέεται μέσω τούνελ με τα βασιλικά ανάκτορα. Το 2014 ζητήθηκε από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, σε συνέντευξη στο «Τετ-α-Tετ» και στον Τάσο Τρύφωνος, να σχολιάσει τον αστικό μύθο. «Λέγεται ότι υπήρχε ένα μυστικό τούνελ από το παλάτι στο σπίτι της. Και εγώ συνήθιζα να λέω: ‘’Δεν ξέρω τι να πω. Αν αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;’’»

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 με τη σχέση τους να συνεχίζεται, παρά τις βασιλικές πιέσεις με κρυφές βόλτες στην Αθήνα. Στις 14 Ιουλίου του 1962 οι φωτογράφοι έχουν ενημερωθεί ότι στο θέατρο Μετροπόλιταν, στην πρεμιέρα του «Οδος Ονείρων», θα παρευρισκόταν και ο Κωνσταντίνος. Όλο το θέατρο σηκώθηκε για υπόκλιση, όπως όριζε το πρωτόκολλο, εκτός από μία. Η Βουγιουκλάκη παρέμεινε καθισμένη στη θέση της κι έτεινε το χέρι της στον Κωνσταντίνο για χειροφίλημα.

«Μέγα σκάνδαλο». Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας είχαν αυτόν τον τίτλο και ρεπορτάζ για τερματισμό της σχέσης υπό το βάρος των πιέσεων της Φρειδερίκης. Το 1993 η Αλίκη μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε παραδεχτεί για εκείνη τη δημόσια συνάντηση «του είχα θυμώσει». «Κουβεντιάζαμε ώρες ατέλειωτες. Κάναμε παρέα, ήταν πολύ τρυφερό παιδί, πολύ πιεσμένος από τη μητέρα του.

Μετά τον είχε στείλει τουρνέ για να τον απομακρύνει από μένα», καταλήγει η Αλίκη. Στις 7 Μαρτίου του 1964, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος ανεβαίνει στον ελληνικό θρόνο. Έξι μήνες αργότερα θα παντρευτεί την Άννα Μαρία, γεννημένη στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ΄ και της βασίλισσας Ίνγκριντ.

Βρετανική βασιλική οικογένεια, δεκαετίες σκανδάλων

Είναι η Μέγκαν Μαρκλ η πρώτη αυθόρμητη σκέψη που έρχεται στο άκουσμα του συνδυασμού «βρετανική βασιλική οικογένεια και σκάνδαλα»; Μπορεί να είναι όμως το υλικό που κατά καιρούς μάς έχει δώσει το κάστρο του Ουίνδσορ είναι τόσο πολύ που η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να φύγουν από το Παλάτι φαντάζει «πταίσμα». Με χρονολογική σειρά, έχουμε το σκάνδαλο με τη συνέντευξη της Νταϊάνα στο BBC για τη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα, τη ναζιστική στολή του Χάρι και την εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Επστάιν.

Το 1995 η πριγκίπισσα Νταϊάνα καθόταν απέναντι από τον δημοσιογράφο του BBC, Μάρτιν Μπασίρ. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Νταϊάνα μίλησε για την εξωσυζυγική σχέση του Κάρολου, υπό την ανοχή του παλατιού. «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγος συνωστισμός». Η βόμβα έσκασε.

Η λαοφιλής Νταϊάνα προκάλεσε ρήγμα με το παλάτι να μην μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αποκαλύψεις. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αποδειχθεί ότι ο Μπασίρ είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα για να πείσει την Νταϊάνα να δώσει τη συνέντευξη.

Το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα, δέκα χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική συνέντευξη.

Επόμενος «κόκκινος συναγερμός» για τον πρίγκιπα Χάρι και το εξώφυλλο της Sun στο οποίο φορούσε περιβραχιόνιο με τη ναζιστική σβάστικα. Στις 12 Ιανουαρίου του 2015 το γραφείο τύπου του Clarence House έλαβε ένα τηλεφώνημα από δημοσιογράφο της εφημερίδας που ήθελε να ενημερώσει για το εξώφυλλο που θα κυκλοφορούσε τις επόμενες ώρες.

Ο δημοσιογράφος Ντάνκαν Λάρκομπ, ο οποίος είχε κάνει την αποκάλυψη για την εμφάνιση του Χάρι σε εκείνο το πάρτι, είχε αναφέρει: «Για να γίνουν χειρότερα τα πράγματα, το σκάνδαλο έσκασε στην επέτειο από τα 60 χρόνια απελευθέρωσης του Άουσβιτς».

Ο Χάρι θα εξομολογηθεί ότι για εκείνη την εμφάνιση ήταν γνώστες και ο αδερφός του, Ουίλιαμ, αλλά και η Κέιτ και μάλιστα τον είχαν παροτρύνει να φορέσει τη στολή. «Τηλεφώνησα στον Γουίλι και στην Κέιτ και τους ρώτησα τι σκέφτονται. Τη στολή του ναζί, μου είπαν. Και οι δύο ξεκαρδίστηκαν». Ούτε ο Ουίλιαμ, ούτε η Κέιτ Μίντλετον έκαναν ποτέ κάποιο σχόλιο.

Η βαθιά κρίση όμως ήρθε με το σκάνδαλο του πρίγκιπα Άντριου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ. Η Βιρτζίνια Τζιούφρι τον κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά τρεις φορές όσο εκείνη ήταν ανήλικη, κατόπιν προτροπής του Τζέφρι Επστάιν.

Ο Άντριου αρχικά επέμενε ότι δεν θυμόταν να έχει γνωρίσει ποτέ την Τζιούφρι όμως λίγο αργότερα προχώρησαν σε οικονομικό διακανονισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 12 εκατομμύρια στερλίνες. Με απόφαση της Ελισάβετ, ο Άντριου έχασε τόσο τους στρατιωτικούς, όσο και τους βασιλικούς τίτλους του.

Οι αναλυτές των βασιλικών ζητημάτων, όπως σημειώνει η Guardian, επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η πολυτάραχη ερωτική ζωή του πρίγκιπα Αλβέρτου

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σαρλίν, τα δίδυμα Ζακ και Γκαμπριέλα. Αυτά τα δύο παιδιά είναι οι διάδοχοι του θρόνου, δεν είναι όμως τα μοναδικά παιδιά του Αλβέρτου. Λίγες εβδομάδες μετά την ενθρόνισή του, το Paris Match αποκάλυψε πως ο πρίγκιπας ήταν πατέρας ενός παιδιού εκτός γάμου.

Μητέρα του παιδιού η Νικόλ Κόστε, αεροσυνοδός από το Τόγκο, την οποία ο Αλβέρτος γνώρισε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Air France από τη Νίκαια για το Παρίσι. Το τεστ DNA το οποίο δέχθηκε να κάνει ο Αλβέρτος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της Κόστε και αναγνώρισε τον Αλεξάντερ.

Ένα χρόνο αργότερα θα χρειαστεί να υποβληθεί ξανά σε τεστ DNA αυτή τη φορά επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της Ταμάρα Ροτόλο, η οποία για χρόνια επέμενε ότι η κόρη της Τζασμίν ήταν και κόρη του Αλβέρτου.

Αναγνώρισε την Τζασμίν Γκρέις Γκριμάλντι λίγους μήνες αργότερα, προχωρώντας παράλληλα και σε οικονομικούς συμβιβασμούς με τις μητέρες των παιδιών του. Ο Αλεξάντερ και η Τζασμίν είναι επίσημα μέλη της οικογένειας των Γκριμάλντι με κληρονομικά δικαιώματα στην περιουσία του πατέρα τους, όχι όμως και στη σειρά διαδοχής στον θρόνο.

Οι φήμες δεν έπαψαν και προηγούμενες εφήμερες σχέσεις του πρίγκιπα ζητούσαν τεστ DNA, με τον ίδιο να δηλώνει: «Aν έδινα βάση σε όλους τους ισχυρισμούς, στο τέλος θα είχα περισσότερα παιδιά από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο».

Η διαδοχή της δυναστείας επετεύχθη και η Σαρλίν απέκτησε τον «τίτλο» της θλιμμένης πριγκίπισσας μιας και είναι σπάνιες πια οι φορές που τη βλέπουμε να χαμογελά. Σπάνιες επίσης και οι φορές που είναι στο Μονακό κι ακόμα πιο σπάνιες οι φορές που ποζάρει δίπλα στον Αλβέρτο.

Χουάν Κάρλος, ένας αυτοεξόριστος (και διεφθαρμένος) μονάρχης

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον ισπανικό θρόνο το 2014 εν μέσω ερωτικών και οικονομικών σκανδάλων, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια Ισπανοί βίωναν για τα καλά τις συνέπειες της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Το πρώτο οικονομικό σκάνδαλο αφορούσε στα 100 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε παράνομα ως αμοιβή από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος είχε μεσολαβήσει προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή υπερταχείας που θα συνέδεε τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Λόγω της βασιλικής ασυλίας του δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φορολογική απάτη.

Η υπόθεση αυτή ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν δημοσιεύτηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της πρώην ερωμένης του τέως βασιλιά, της Κορίνας Τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, η οποία υποστήριζε ότι ο Χουάν Κάρλος πήρε προμήθεια για τη σύμβαση αυτή. Μετά από αυτή την υπόθεση γίνεται γνωστή η ύπαρξη off shore εταιρείας την οποία χρησιμοποιούσε ο Χουάν Κάρλος για να «βγάζει» χρήματα εκτός Ισπανίας γλιτώνοντας φόρους εκατομμυρίων.

Τελευταία υπόθεση που τον οδήγησε στην έξοδο αφορούσε στο μισό εκατομμύριο που έλαβε από μεξικανό μεγιστάνα. Τον Αύγουστο του 2020 και εν μέσω γενικής κατακραυγής ο Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε την Ισπανία και μετακόμισε στο Άμπου Ντάμπι.

Όλως τυχαίως εκείνη τη χρονιά ξεκινούσε η εισαγγελική έρευνα εις βάρος του για απάτη. Τον Μάρτιο του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και τις τρεις υποθέσεις με τον Χουάν Κάρλος να μην χρειάζεται να πληρώσει το οικονομικό τίμημα για όσα έκανε.

Η εξωσυζυγική σχέση που εξώθησε τη Μαργαρίτα της Δανίας σε παραίτηση

Δεν είναι ότι έπεσε κανείς από τα σύννεφα μιας και το παρελθόν του πρίγκιπα Φρειδερίκου, πρωτότοκου γιου της βασίλισσας Μαργαρίτας και διαδόχου του θρόνου οσονούπω, μάς είχε προϊδεάσει για τις ερωτικές εξωσυζυγικές περιπέτειές του.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν τον Οκτώβριο του 2023 το περιοδικό »Lecturas» δημοσίευσε ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Πρωταγωνιστές ο πρίγκιπας Φρειδερίκος και η Τζινοβέβα Κασανόβα, ηθοποιός με καταγωγή από το Μεξικό και πρώην σύζυγος του ισπανού αριστοκράτη Καγετάνο Μαρτίνεζ ντε Ιρούχο. Βόλτες στο πάρκο, επίσκεψη σε έκθεση ζωγραφικής, δείπνο και διανυκτέρευση στο διαμέρισμά της στο κέντρο της Μαδρίτης.

Τις ίδιες ημέρες η σύζυγός του, Μαίρη, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Το παλάτι κλήθηκε να σχολιάσει. «Ακολουθούμε μια πολιτική να μην σχολιάζουμε ή να επιβεβαιώνουμε λεπτομέρειες σχετικά με ιδιωτικά θέματα. Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε τη δέσμευσή μας στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των μελών της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου». Η πριγκίπισσα Άννα και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, έθεσε τελεσίγραφο. Ή χωρίζω ή γίνομαι βασίλισσα.

Σε αυτό το σημείο έχει αξία να πούμε ότι οι Δανοί λατρεύουν τη Μαίρη, συμπαρασύροντας τα δημοσκοπικά στατιστικά της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Μαργαρίτα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της ανακοίνωσε την αποχώρησή της με τον Φρειδερίκο -αλλά και τη Μαίρη- να ανεβαίνει στον θρόνο.

Η κρυφή ζωή του βασιλιά της Σουηδίας

Ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς βασιλείς της Ευρώπης. Το ρήμα δεν θα βρισκόταν σε χρόνο παρελθοντικό αν το κείμενο αυτό γραφόταν μια δεκαετία πίσω. Το 2010 με την κυκλοφορία του βιβλίου »The Reluctant Monarch» αποκαλύφθηκε η πλούσια ερωτική ζωή του βασιλιά, ενώ εκείνος ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Σίλβια.

Το βιβλίο, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία του, αναφερόταν στην εξωσυζυγική -και επί πολλά χρόνια- σχέση του βασιλιά με την τραγουδίστρια του ποπ συγκροτήματος Army of Lovers, Καμίλα Χένεμαρκ.

«Εκείνη ήξερε ότι η βασίλισσα Σίλβια ήταν ενήμερη (…) Φοβόταν ότι θα γινόταν η πιο μισητή γυναίκα στη Σουηδία εάν η σχέση της με τον μονάρχη γινόταν γνωστή στο κοινό», είπαν άνθρωποι του περιβάλλοντος της τραγουδίστριας.

Ακόμα, έγινε γνωστή η συνήθειά του να διασκεδάζει με φίλους σε στριπ κλαμπ συνοδεία «κοριτσιών α λα καρτ για την παρέα του βασιλιά». Μάλιστα, το βιβλίο αναφέρει πως ο σουηδός γαλαζοαίματος συμμετείχε σε άγρια πάρτι με σεξ, τα οποία συχνά διοργάνωνε διαβόητος μαφιόζος, ιδιοκτήτης ενός εκ των κλαμπ που σύχναζε ο βασιλιάς στη Στοκχόλμη.

Οι δημοσιογράφοι έφτασαν μέχρι το παλάτι για μια δήλωση του βασιλιά κι ενώ οι Σουηδοί είχαν διχαστεί για το πώς ένιωθαν απέναντί του. «Μίλησα με την οικογένειά μου και με τη βασίλισσα. Θα γυρίσουμε σελίδα και θα προχωρήσουμε μπροστά καθώς όσα έγιναν συνέβησαν πριν πολλά χρόνια», αρκέστηκε να δηλώσεις. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το »The Reluctant Monarch» το ζευγάρι παραμένει παντρεμένο.

Το παρελθόν της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας

Πριν παντρευτεί τον σύζυγό της, πρίγκιπα Χάακον της Νορβηγίας, η Μέτε-Μάριτ ήταν ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Ούσα μαθήτρια ακόμα χρειάστηκε να δουλέψει για να μπορέσει να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα.

Για να τελειώσει το Λύκειο χρειάστηκε έξι επιπλέον χρόνια ενώ παράλληλα δούλευε ως σερβιτόρα στο Cafe Engebret στο Όσλο. Αγαπημένος τρόπος διασκέδασης, τα ρέιβ πάρτι μέχρι πρωίας. Απέκτησε έναν γιο με τον σύντροφό της στις 13 Ιανουαρίου 1997. Μια ανύπαντρη μητέρα ήταν όταν ξεκίνησε η σχέση της με τον πρίγκιπα Χάακον.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 25 Αυγούστου του 2001 κι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα το 2004 και τον πρίγκιπα Σβέρε Μάγκνους το 2005. Όσες κι αν ήταν οι αρχικές αμφιβολίες για την «κοινή θνητή» έσβησαν στην πορεία της σχέσης τους.

Η βασιλική οικογένεια αλλά και οι Νορβηγοί αγάπησαν και αγαπούν τη Μέτε-Μάριτ και στέκονται στο πλευρό της μετά και την προσωπική της εξομολόγηση ότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια στους πνεύμονες.