Το κρύβει το σκηνικό σκληρής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ; Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε μια δριμύτατη επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη; Και γιατί η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε με τη σειρά της να επιτεθεί με σκληρές εκφράσεις εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς άρχισαν όλα

Η αφορμή για την σύγκρουση είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά η αιτία της  θα πρέπει να αναζητηθεί στην τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη και στις αναφορές του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι στην περίπτωση που το κόμμα του έλθει δεύτερο στις Ευρωεκλογές τότε θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Και θα το κάνει, στην περίπτωση αυτή, από τη θέση του οδηγού αφού μια κάλπη που θα έχει στηθεί σε εθνικό επίπεδο θα έχει πιστοποιήσει ότι οι συσχετισμοί δύναμης στον χώρο της κεντροαριστεράς θα έχουν ανατραπεί.

Το ενδεχόμενο, που δεν μοιάζει διόλου απίθανο, να βγάλουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών δεύτερο κόμμα το ΠαΣοΚ αποτελεί τον πολιτικό εφιάλτη του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό ως το πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Στην περίπτωση που στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει τρίτος δεν θα έχει απλά καταρρεύσει το αφήγημα εξουσίας του κ. Κασσελάκη. Θα αμφισβητηθεί ευθέως και η καρέκλα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και η μπάλα θα έχει χαθεί.

Δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα, άνευ σημασίας και οι κινήσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίες προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου. Τόσο η προτροπή προβεβλημένων στελεχών για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά στην ομάδα των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο  και η θέση του Δ, Τεμπονέρα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, επί της ουσίας, αποτελούν αμφισβήτηση της «γραμμής» του κ. Κασσελάκη.

Τα μηνύματα του Κασσελάκη

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε, μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το κόμμα του αλλά και για τον ίδιο προσωπικά θέλησε να στείλει τα δικά του (σκληρά) μηνύματα. Το πρώτο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το δεύτερο στο εσωτερικό του κόμματος του.

«Ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση». Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Πρώτον, ας μη θεωρεί δεδομένη το ΠαΣοΚ τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Και δεύτερον, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα τα σενάρια για προοδευτικές συνεργασίες. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης θα υψώσει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης προς το ΠαΣοΚ και προσωπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη.  Και ότι θα φροντίσει να ανατινάζει κάθε σενάριο προσέγγισης των δύο κομμάτων. Είναι πια ξεκάθαρο ότι στη μάχη των Ευρωεκλογών, που θα κρίνει πολλά για τους πολιτικούς συσχετισμούς, βασικός αντίπαλος δεν είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε – δύο φορές – τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενο πρόεδρο» επικαλούμενος την άρνησή του να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν o πολιτικός προστάμενος της ΕΥΠ. «Γιατί δεν το κάνει προκειμένου να μάθουμε και εμείς τι έγινε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων;» αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης.

Οι αναφορές σε «εκβιαζόμενο πρόεδρο» δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ο πρώτος που κινήθηκε σε αυτό το μήκος κύματος ΄ήταν ο Παύλος Πολάκης. Ο βασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη επειδή «τον κρατάει» 

Τα «χαιρετίσματα» του ΠαΣοΚ και το …Μαιάμι

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν άργησε να σηκώσει το γάντι δείχνοντας διατεθειμένη να συγκρουστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό που ενόχλησε τους επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη είναι η υιοθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ της λογικής του Πολλάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε προ μηνών τον κ. Κασσελάκη μετά από αίτημα του, όπως επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός, και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, του εξήγησε αναλυτικά όλα τα νομικά βήματα, στα οποία προέβη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι σημερινές δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν «Πολάκη made in USA», ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έμειναν εκεί. Χαρακτήρισαν τον κ. Κασσελάλη «ένθερμο οπαδό και παρ’ ολίγον Υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη» και τον συμβούλεψαν ότι «καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας.» Αυτό που έκανε εντύπωση είναι η αναφορά «του ευχόμαστε καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!» Είναι σαφές το μήνυμα. Θα βγεις τρίτος στις εκλογές και θα επιστρέψεις στις ΗΠΑ.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα σημείο της αντίδρασης του ΠαΣοΚ που δείχνει ένα μέτωπο πίεσης που θα ασκήσει η Χαριλάου Τρικούπη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο υστερόγραφο της απάντησης στον κ. Κασσελάκη αναφέρεται: «Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του».

Είναι εμφανές ότι το ΠαΣοΚ έχει σκοπό να ακολουθήσει σκληρή γραμμή εναντίον του κ. Κασσελάκη και είναι εξίσου εμφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον  του ΠαΣοΚ. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια αψιμαχία. Η χθεσινή σύγκρουση ήταν η πρώτη πράξη του πολέμου μεταξύ των δύο κομμάτων στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Μετά, θα γίνει ο τελικός λογαριασμός.