Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό ετοιμάζεται να κάνει τις επόμενες ώρες ο Διονύσης Τεμπονέρας που επιμένει πολιτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται με ένταση ενόψει και του συνεδρίου και με δικτύωση πλέον σε όλη την επικράτεια, προτείνει να δημιουργηθεί ένα Μέτωπο Δημοκρατίας. Μάλιστα θα καταθέσει και συγκεκριμένο κείμενο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Παρασκευή, την παραμονή της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ανασύνθεσης του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.

Μαζικό προσκλητήριο Δημοκρατίας

Σε μια χρονική στιγμή που γενικεύεται η συζήτηση και ενισχύονται φωνές για συνεργασία με το ΠαΣοΚ, στο κείμενο του Δ. Τεμπονέρα, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη υπάρξει πλατύ και μαζικό προσκλητήριο δημοκρατίας.

«Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να συντονίσουμε την απάντηση, την «αλτερνατίβα» μακριά από τις μικροαντιθέσεις και τις φοβίες από τις οποίες διακατέχεται ανέκαθεν η (κέντρο)Αριστερά. Τώρα είναι η ώρα, να προχωρήσουμε σε μια νέα, μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά της εποχής μας.
Τώρα είναι η ώρα να απευθύνουμε ένα πλατύ, μαζικό «προσκλητήριο δημοκρατίας» σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές τους αφετηρίες, στη βάση της υπεράσπισης της δημοκρατίας, των θεσμών και της κοινωνίας. ….Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» αναφέρεται στο κείμενο που πληροφορήθηκε «Το Βήμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα»

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προτροπή προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την εξής επισήμανση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα και
οφείλει να αναλάβει κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της ανασύνθεσης και ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας.

Ο γνωστός εργατολόγος που συσπειρώνει γύρω του εδώ και καιρό ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα, ζητεί από την Κ.Ε. να προτείνει στο Συνέδριο την έναρξη διαλόγου, συντονισμού και ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό χώρο, μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες.

Πρωτοβουλία με αντιδεξιό, αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Κ.Ε. οφείλει να προτείνει τη συγκρότηση μιας ανοιχτής Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της Δημοκρατίας («ΜΕΤΩΠΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ») με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, σε πανελλαδική διάρθρωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι ανένταχτοι πολίτες, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, οι κοινωνικοί φορείς και λοιπές κινηματικού χαρακτήρα συλλογικότητες.

Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να κατατεθεί κείμενο στη βάση αξιών και αρχών, προκειμένου να λειτουργήσει (σ. σ. εννοεί η πρωτοβουλία) ενοποιητικά και προωθητικά για τις δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις αλλά και για τους απλούς, ανένταχτους πολίτες, χωρίς ιδιοκτησιακή λογική.

«Η πρωτοβουλία έχει ξεκάθαρα, αντιδεξιό, αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Εκκινεί από το έδαφος των αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων και θέσεων(κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και προκοπή) και επεκτείνεται στην ανάγκη για την συγκρότηση του δημοκρατικού πόλου» σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο που αναμένεται να κατατεθεί στην Π.Γ.

Η «ιδεολογική ηγεμονία» της ΝΔ

Το εξίσου ενδιαφέρον είναι το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο Δ. Τεμπονέρας όπου σημειώνει ότι στην Ελλάδα η ρευστοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επικράτηση των δεξιών πολιτικών, ενισχύουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας.

«Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, ο χώρος αριστερά του «κέντρου» καταγράφεται εκλογικά μικρότερος, από τον χώρο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Πρόκειται για μια «καχεκτική ισορροπία» του πολιτικού συστήματος, που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Χρέος μας είναι να μεταβούμε από μια κατάσταση παθητικής σε μια κατάσταση ενεργητικής άμυνας, με προοδευτικό ορίζοντα, στόχο και προοπτική. Να κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε την εν δυνάμει δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία και να την μετεξελίξουμε σε πολιτική πλειοψηφία, σε όφελος του ελληνικού λαού» σημειώνει.