Ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να γίνει άμεσα στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Γκαμπριέλ Ατάλ πρόκειται να προτείνει αλλαγές στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, ενώ νεφελώδες είναι το τοπίο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα ο Μπρούνο Λεμέρ αναμένεται ότι θα παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Ζεράρ Νταρμανέν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ δεν είναι βέβαιο αν θα παραμείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών η Κατρίν Κολονά.

Στην Γαλλία είθισται να διαμορφώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη περίοδος αναμονής, οκτώ ημερών, υπήρξε το 1962 επι πρωθυπουργίας Ζωρζ Πομπιντού. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αμέσως μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το νέο πρωθυπουργό

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την αντιπολίτευση. Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρονιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν κατά περίπου 8-10 ποσοστιαίες μονάδες.