Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον 34χρονο υπουργό Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, που ήταν ανάμεσα στα φαβορί για την πρωθυπουργία, γίνεται έτσι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία. Ο προηγούμενος ήταν ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 1984, επί προεδρίας Μιτεράν, σε ηλικία 37 ετών.

Σύμφωνα με το Politico ο Ατάλ είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας. Έχει πολλές φορές αναφερθεί στην προσωπική του ζωή, κυρίως στα σχολικά του χρόνια, όπου όπως αποκάλυψε είχε πέσει θύμα bullying και ομοφοβίας.

Η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κεντρώου κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την αντιπολίτευση. Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρονιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν κατά περίπου 8-10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ποιος είναι ο «καταφερτζής υπουργός» που έγινε πρωθυπουργός

Γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1989 είναι υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Από το 2020 έως 2022 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 2022 έως το 2023 ήταν υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών.

Ο Αττάλ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας ο Αττάλ έχει γίνει γνωστός ως ένας «καταφερτζής» υπουργός, που αισθάνεται άνετα στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στο κοινοβούλιο αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μπορν, που παραιτήθηκε χθες, μπήκε στο παλάτι Ματινιόν τον Μάιο του 2022 μετά την επανεκλογή του Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας της η Μπορν κυβέρνησε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική κάτω βουλή, κάτι που είχε συμβεί μόλις ακόμη μία φορά κατά το παρελθόν στη Γαλλία.