Από την… ΕΡΤ και όχι από τη Βουλή ή από το Μαξίμου ή έστω με αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση, για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έκανε τα κόμματα άνω κάτω και κυρίως αρκετούς βουλευτές της ΝΔ και έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παραχωρήσει μια συνέντευξη, στην κρατική ΕΡΤ με την οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα δοθεί το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για να εξηγηθούν με κάθε λεπτομέρεια στην κοινωνία οι παράμετροι για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως της τεκνοθεσίας. Απ΄ότι άφησε το Μαξίμου να διαρρεύσει (προτού δοθεί ακόμα η συνέντευξη στην ΕΡΤ ή να υπάρξει επί του θέματος αυτού οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση) το ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετήσει παιδί από ίδρυμα. Δεν θα γίνει όμως δεκτή η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Όσον αφορά το υπό σκέψη, γιατί σύνταξη ακόμη δεν υπάρχει, νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων ποτέ, όπως θυμάμαι, δεν είχε προβλεφθεί από την Επιτροπή Στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+ (τότε που λειτούργησε υπό τον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο Επιτροπή) ο τρόπος απόκτησης τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Εκείνο το οποίο είχε τότε προταθεί ως σκέψη ήταν η άρση της ανακολουθίας μη αναγνώρισης για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δια των εννόμων τάξεών τους αναγνωρίσει. Αυτό συμβαίνει κυρίως με παιδιά Ελλήνων διπλωματών τα οποία αναγνωρίζει π.χ. η Γαλλία η το Βέλγιο και δεν καταχωρεί με δύο γονείς το Ληξιαρχείο Αθηνών.

Επίσης, όπως θυμάμαι από το πόρισμα της Επιτροπής που τότε δόθηκε στον Πρωθυπουργό αυτονόητα είχε προταθεί και η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ποτέ δεν είχε αναληφθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία ούτε καν διερεύνηση του θέματος (αν και όπως λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται ουσιαστικά για αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου). Το δε Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούσε καταστρατήγηση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου κάθε αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Αυτές τις αμφινομίες καλείται τώρα να λύσει ο άγνωστος νομοθέτης του υπό σκέψη νομοσχεδίου. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αν και χρειάζεται τροποποίηση άρθρων του οικογενειακού δικαίου αυτός ο άγνωστος νομοθέτης δεν περνάει ούτε απέξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει συνταχθεί και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα προβλέπει, κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν ότι θα περιέχει τρεις απαράβατες ενότητες: 1) Όλοι οι Έλληνες με ίσα δικαιώματα, 2) προστασία των παιδιών και 3) καμία σχέση με το έξαλλο (όπως το χαρακτήρισαν) σχέδιο νόμου του Κασσελάκη.

***

Ένας υφυπουργός, νέος πατέρας ομιλεί για την ακρίβεια του βρεφικού γάλακτος

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα με προβλήματα υπογεννητικότητας το βρεφικό γάλα έγινε αντικείμενο οξύτατης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι γονείς στην Ελλάδα πληρώνουν για τοπ βρεφικό γάλα ακόμη και τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –και μάλιστα όχι αυτές όπου το εισόδημα είναι χαμηλό, όπως η Βουλγαρία, αλλά με χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

Αν λάβουμε υπόψη την έρευνα τιμών που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Νοεμβρίου σε τρεις τιμοληψίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εύρημα που δείχνει πως η εν λόγω αγορά κάθε άλλο παρά λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη και στα 10 διαφορετικά προϊόντα γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, όλα προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που εξέτασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι τιμές του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα, έφθασαν και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Παύλος Μαρινάκης, νέος υφυπουργός Επικρατείας, αλλά και νέος πατέρας παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια «είναι σοβαρότατο ζήτημα». Η τιμή του βρεφικού γάλακτος κινείται σε επίπεδα άνω των 28-30 ευρώ τα 800 γραμμάρια προκαλώντας δεινή οικονομική δυσπραγία στις νέες οικογένειες ναρκοθετώντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Βεβαίως η δικαιολογία που συχνά ακούγεται ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη» και ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, έκαναν την ακρίβεια του βρεφικού γάλακτος να… παραμένει.

φωτ: Unsplash/Lucy Wolski

***

Και καβγάς για τα σκαλτσούνια και τη ρακί

Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι με την έλευση του νέου χρόνου και με το άνοιγμα της Βουλής να ξεσπούσε τέτοιος καβγά; Καβγάς για τα σκαλτσούνια και την ρακί που κέρασε ο Πρωθυπουργός στο σπίτι του στα Χανιά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν; Του Στέφανου Κασσελάκη καθόλου δεν άρεσε το γεγονός ότι Πρωθυπουργός κάλεσε στο σπίτι του στα Χανιά τον κ. Μπλίνκεν με έξοδα όπως λέει του ελληνικού κράτους.

Στην ουσία ο καβγάς γίνεται για τα εξοχικά με τον κ. Κασσελάκη που κάλεσε τους βουλευτές του στο εξοχικό του Σπέτσες και να αναφέρεται στα σπίτια Μητσοτάκη, στην Τήνο και στα Χανιά. Απάντησε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας «ας μην ανησυχεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σκαλτσούνια και η ρακί που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του κράτους».

***

Ο εκπαιδευόμενος μάγος του ΣΥΡΙΖΑ

Μεσούσης της ανακατωσούρας που έφεραν οι Σπέτσες σημειώνεται μια νέα αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρώην βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, έστειλε την επιστολή αποχώρησης στα αρμόδια όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι λέει αυτή η επιστολή;

Η Κατερίνα Παπανάτσιου σημειώνει ότι ο «χώρος που μεγαλώσαμε πολιτικά και υπηρετήσαμε με ανιδιοτέλεια, μεταλλάσσεται σε κάτι που δεν μπορεί να μας χωρέσει πια», προσθέτοντας πως «στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μάθει να συζητάμε τη διαφωνία και γνωρίζαμε πως όλες οι διαφορετικές απόψεις χωράνε». Εξαπολύει βολές κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, τονίζοντας ότι «ως «εκπαιδευόμενος μάγος» στο μεγαλύτερο κόμμα του Προοδευτικού τόξου, αλλάζει διαρκώς απόψεις πάνω σε βασικά ζητήματα». Σύμφωνα με την πρώην υφυπουργό, «προωθεί ιδέες ξένες προς τον χώρο μας, όπως την συνεργασία Κεφαλαίου/ Εργασίας ή τη μετατόπιση για το Παλαιστινιακό».

***

Το ελληνικό σούσι της Ίλβα Γιόχανσον

Το ερώτημα ήταν γιατί ο Πρωθυπουργός δεν συνάντησε την επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον στο Μέγαρο Μαξίμου; Μήπως επειδή προ εξαμήνου είχε ασκήσει οξεία κριτική στην χώρα μας για το ναυάγιο της Πύλου; Ή για όσα έγραψαν τότε οι New York Times ή ακόμα για το θέμα των υποκλοπών; Η απάντηση που δόθηκε από κυβερνητική πηγή μάλλον δεν πείθει αφού ειπώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να τιμήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αυτός ήταν και ο λόγος που πήγε εκεί και μάλιστα έκανε ομιλία. Ή (δεύτερη εκδοχή), αφού ο κ. Μητσοτάκης θα την έβλεπε έτσι και αλλιώς στο υπουργείο, γιατί να την έβλεπε δύο φορές και στο Μαξίμου; Πάντως για την ιστορία σας λέω πως η Ιλβα Γιόχανσον πήγε τελικά στο Μαξίμου και συναντήθηκε με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Όπως και νάχει το πράγμα η Σουηδέζα επίτροπος εδώ στην Αθήνα, δεν έκανε καμία αναφορά για την Πύλο, είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ομιλία για το μεταναστευτικό. Η Ίλβα έδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την τροπολογία που πέρασε πρόσφατα για τις άδειες παραμονής και εργασίας σε μετανάστες και έκανε λόγο για… κατασκευή τραγωδιών. Και μετά πήγε μαζί με τους Δημήτρη Καιρίδη και Χρήστο Στυλιανίδη στο Τουρκολίμανο για φαγητό. Έφαγαν κριθαρότο θαλασσινών και ένα ολόφρεσκο φαγκρί. Εκείνο όμως που περισσότερο την ενθουσίασε ήταν η… αχινοσαλάτα. Τέτοιο πράγμα δεν είχε φάει ποτέ στη ζωή της, όπως έλεγε και ρωτούσε συνεχώς τι είναι τούτο το γευστικότατο πράγμα. Άντε τώρα να της εξηγήσουν οι υπουργοί τι εστί αχινοσαλάτα. Ο κ. Καιρίδης αντί άλλης εξηγήσεως της είπε ότι πρόκειται για το ελληνικό… σούσι με την Επίτροπο να μην σταματά να τρώει.

***

Η προσέλκυση νέων ομογενών στα πανεπιστήμια

Στρατηγικό σχέδιο τριετίας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Γ. Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα. Βασικοί στόχοι του σχεδίου, το οποίο αποτελεί μια ενοποιημένη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό και καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού, είναι η ουσιαστική, αμφίδρομη επικοινωνία με την ελληνική Διασπορά και η ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

Έχει κεντρικούς άξονες, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ελληνομάθειας με έμφαση στην ελληνική γλώσσα, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του Εξωτερικού, τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και τη λήψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε συνέχεια του νόμου για την άρση περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και της ανακοίνωσης της επιστολικής ψήφου, η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια.

***

Νόμιζαν πως θα έμεναν ατιμώρητοι

Τεράστια ανησυχία έχει προκληθεί στα κατεχόμενα, από τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ στην Ιταλία, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ένταλμα είχε εκδοθεί το 2007, λόγω της συμμετοχής του Κιουρσάτ σε παράνομη διαδικασία πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους ή σε Τούρκους εποίκους.

Παρόμοιες πράξεις έχουν κάνει και άλλοι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πλέον αποφεύγουν τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες, φοβούμενοι τη σύλληψη τους. Ο Ακάν Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη στις 30 Δεκεμβρίου και κρατείται από την ιταλική αστυνομία, ώστε να εκδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία για να δικαστεί.