Χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε και συνάντηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

«Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, του οποίου η διαχείριση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά την ίδια πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι «ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο απαιτούν και μια ευρωπαϊκή λύση που πριν από όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών – μελών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πατρίδα μας τάχθηκε στη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική. Να αποδείξει ότι αυτός ο κυματισμός της ιστορίας δεν μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ούτε να ανατρέψει το σκάφος με το οποίο ταξιδεύουμε στον χρόνο και στα σύνορα. Όσοι είμαστε Ευρώπη και την αγαπούμε καλούμαστε να διαχειριστούμε την πρόκληση αυτή, κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία και στην εκμετάλλευση. Αλλά ανοίγοντας το παράθυρο στην ευκαιρία με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα. Κάναμε βήματα προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τη συνεχίσουμε».

Υποστήριξε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «στην πατρίδα μας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού αλλά ότι με τη σωστή αντιμετώπισή του του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου. Αρκεί να έχουμε μια συνεπή πολιτική που να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών με προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την ισορροπία πιστεύουμε, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό. Ο υπ. Μετανάστευσης έχει αναλάβει βαρύ φορτίο, καθώς θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες για εργασιακή κινητικότητα με άλλες φίλιες χώρες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που συνδέεται με ευρωπαϊκές πολιτικές όσο και με εσωτερικές διαδικασίες ενσωμάτωσης».

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν νόμιμα στη χώρα μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η «η ελληνική βουλή ενέκρινε με μια συντριπτική πλειοψηφία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων ασύλου που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση για εργασία αλλά και του συντονιστή απελάσεων. Οι κάτοικοι των νησιών να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι μπορεί να δεχθεί αυτή τη διαπραγμάτευση να καταλήξει μόνο εφόσον αξιοποιηθούν δυνατότητες να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό γεγονός την έγκριση από την Κομισιόν της διευκόλυνσης έκδοσης βίζα για Τούρκους πολίτες που θα θέλουν να έρθουν για τουρισμό σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καταλήγοντας πως «αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει μεμιάς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά είναι μια αρχή. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς».