Η 81 τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών ολοκληρώθηκε αισίως δίχως δυσάρεστα, απρόοπτα και γενικότερα αξιομνημόνευτα σκηνικά. Αν εξαιρέσουμε την χασούρα της Barbie που, απαριθμώντας τις περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος, έφτασε με αέρα νικήτριας στο κόκκινο χαλί αλλά έφυγε με τα χέρια παρ’ ολίγον άδεια, κατά τα άλλα, η βραδιά κινήθηκε εξαιρετικά ήσυχα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτό κλίμα, κάποιες βραβεύσεις έγραψαν ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βράβευση της Lily Gladstone, η οποία – σε μια ιστορικής σημασίας νίκη – έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού. Η Gladstone υποδύθηκε τη Mollie Burkhart, μια γυναίκα της φυλής Osage, στην τελευταία ταινία του Martin Scorsese «Οι δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού», η οποία αφηγείται μία από τις μελανότερες στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ίδια η Gladstone, που έλκει την καταγωγή της από τις φυλές Blackfeet και Nez Perce, είναι μόλις η δεύτερη ιθαγενής Αμερικανίδα ηθοποιός που λαμβάνει αναγνώριση από τον θεσμό των Χρυσών Σφαιρών. Η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που προτάθηκε ποτέ για Χρυσή Σφαίρα ήταν η  Irene Bedard για την ερμηνεία της στην ταινία «Lakota Woman: Siege at Wounded Knee» τ0 1995, όμως τελικά δεν απέσπασε το βραβείο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CBS (@cbstv)

Μετά από ένα αποθεωτικό χειροκρότημα, συγκινημένη η Lily Gladstone απηύθυνε ευχαριστίες στη γλώσσα των Blackfeet, «το όμορφο έθνος της κοινότητας που με μεγάλωσε, που με ενθάρρυνε να συνεχίσω, να συνεχίσω να το κάνω αυτό», όπως είπε και στη συνέχεια μετέφρασε και στα αγγλικά. Ευχαρίστησε επίσης τον σκηνοθέτη και τους συμπρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων ο Leonardo DiCaprio και ο Robert De Niro, και στη συνέχεια αφιέρωσε το βραβείο σε «κάθε μικρό παιδί του Rez» που έχει ένα όνειρο.

Αντίστοιχα, η Ali Wong, πρωταγωνίστρια στη σειρά του Netflix «Beef», έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού στην κατηγορία των σειρών περιορισμένης διάρκειας. Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της τον Απρίλιο και απέσπασε πολλούς επαίνους, με το κοινό να εξυμνεί την πολυπλοκότητα και τη συνάφεια της.

Η Wong εξέφρασε την εκτίμησή της για τον δημιουργό της σειράς, Lee Sung Jin, και τον σκηνοθέτη, Jake Schreier, στην ευχαριστήρια ομιλία της. «Πρέπει πραγματικά να ευχαριστήσω πολύ τον Sung Jin που έπλασε μια τόσο όμορφη σειρά και με κάλεσε να συμμετάσχω σε αυτήν. Και η φιλία που αποκτήσαμε με τον Steven (σ.σ. Yeun) και τον Jake και το υπόλοιπο καστ και το συνεργείο θα είναι πάντα το καλύτερο πράγμα που βγήκε από το «Beef»», είπε.

Η Da’Vine Joy Randolph δεν έγραψε ακριβώς ιστορία, όμως κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου τη στιγμή που στην  ίδια κατηγορία υποψήφιες ήταν και ηθοποιοί όπως η Jodie Foster, η Emily Blunt, η Julianne Moore και η Rosamund Pike. Ηταν το πρώτο βραβείο της βραδιάς και η ίδια φάνηκε να εκπλήσσεται τρομερά. Βαθιά συγκινημένη, έβγαλε έναν ειλικρινή λόγο στον οποίο ευχαρίστησε τον χαρακτήρα της στην ταινία του Alexander Payne «Τα Παιδιά του Χειμώνα», ο οποίος της χάρισε αυτή τη μεγάλη διάκριση.