Τα ονόματα πολλών ατόμων που ενδεχομένως συνδέονται με τον Τζέφρι Επστάιν καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα έγιναν γνωστά με τη δημοσίευση σειράς δικαστικών εγγράφων, αργά, χθες, Τετάρτη, 03-01-2024, μεταξύ των οποίων του πρίγκιπα Αντριου, του Μπιλ Κλίντον και του Ντόναλτν Τραμπ.

Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν νέο φως στο δίκτυο εμπορίας σεξ που διεύθυνε ο Epstein και η συνεργάτης του Ghislaine Maxwell και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί στενά με την υπόθεση, η δημοσιοποίηση της λεγόμενη «λίστας Επστάιν» θα φωτίσει πολλές από τις πτυχές της εγκληματικής τους δράσης αλλά και θα καταδείξει την εμπλοκή και άλλων προσώπων.

Ο εμπλεκόμενος σε σωρεία υποθέσεων σεξουαλικών εγκλημάτων εκατομμυριούχος Τζέφρι Επστάιν, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα δικαστιικά έγγραφα, αναμείχθηκε με προσωπικότητες υψηλού προφίλ από τον κόσμο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της βασιλικής οικογένειας.

Η δικαστής που έχει στα χέρια της την ογκοδέστατη δικογραφία του, διέταξε να αποσφραγιστούν τα δικαστικά έγγραφα που αυτή περιέχει και αφοορύν αγωγή σε βάρος της συνεργάτιδός του, Μάξγουελ καθώς σε αυτά γίνονται αναφορές σε 187 πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων δεν αναφέρονται παρά ως κωδικοί.  Στους κωδικούς αυτούς που περιλαμβάνονται σε μια ογκοδέστατη δικογραφία συνολικά 900 σελίδων, περιλαμβάνονται υψηλά ιστάμενα δημόσια πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου.

Την ίδια ώρα η δικαστής διευκρινίζει ότι η αναφορά των ονομάτων αυτών στα δικαστικά έγγραφα δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ποινική εμπλοκή τους στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ο Επστάιν καθώς πολλά από τα ονόματα αυτά αναφέρονται στο πλαίσιο διαφόρων άλλων νομικών διαδικασιών.

Γιατί δημοσιοποιούνται τα ονόματα και γιατί τώρα;

Οι ταυτότητες των συμπεριλαμβανομένων στη δικογραφία αποκαλύπτονται στο πλαίσιο αγωγής που κατατέθηκε κατά της Μάξγουελ, συνεργάτιδας και συγκατηγορουμένης του Επστέιν και κόρης Βρετανού μεγιστάνα Μέσων Ενημέρωσης η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τα εγκλήματα που διέπραξε με τον Epstein.

Η αγωγή για δυσφήμιση υποβλήθηκε από τη Virginia Giuffre, μία από τις μηνύτριες κατά της Maxwell και την εποχή της υποβολής της μήνυσης τα ονόματα κρατήθηκαν μυστικά με απόφαση της δικαιοσύνης.

Αλλά τον περασμένο μήνα η δικαστής στη Νέα Υόρκη που χείρίζεται την υπόθεση, έκρινε ότι αυτά πλέον μπορούν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Τι είπε ο δικαστής για τα ονόματα;

Η δικαστής Loretta Preska σημείωσε ότι πολλά από τα στοιχεία των ατόμων που αναφέρονται στην δικογραφία ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης της Maxwell. Επιπροσθέτως εξήγησε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις από τους αναφερόμενους στη δικογραφία για μη δημοσιοποίηση των εγγράφων της.

Αλλά και παρά την πρόσφατη δημοσιοποίηση ονομάτων, ορισμένα από αυτά θα παραμείνουν σφραγισμένα, εξήγησε η δικαστής στην απόφασή της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε παιδιά-θύματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν εμφανιστεί περισσότερες από μία φορές στη δικογραφία με διαφορετικούς κωδικούς, οπότε ο ακριβής αριθμός των ονομάτων που θα προκύψουν παραμένει άγνωστος.

Προ αποκαλύψεων

Η Holly Baltz, συντάκτρια ερευνών στην Palm Beach Post, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι ενδέχεται να αποκαλυφθούν νέες λεπτομέρειες.

Ακόμη και αν τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα αποδειχθούν ήδη γνωστά, είπε, μπορεί να χυθεί νέο φως στην ακριβή φύση της σχέσης τους με τον Epstein και τον Maxwell.

Ποιους περιλαμβάνει η λίστα Epstein;

Πρόκειται για ένα μείγμα ανθρώπων, σύμφωνα με το BBC, που εξ αυτών κάποιοι κατηγορούνται για αδικήματα σχετικά με τα εγκλήματα Επστάιν, άλλοι διατυπώνουν κατηγορίες έναντι των εμπλεκομένων και τέλος πολλά από τα ονόματα της λίστας αφορούν πιθανούς μάρτυρες των εγκλημάτων αυτών.

Ειδικότερα, στη λίστα Θα μπορούσαν να υπάρχουν υπάλληλοι του Επστάιν ή άνθρωποι που επισκέφθηκαν το σπίτι του ή πήγαν με το ιδιωτικό του αεροπλάνο.

Στη λίστα ο Πρίγκιπας Αντριου

Ο πρίγκιπας Άντριου είναι στη λίστα Επστάιν. Οι δικαστικές καταθέσεις περιλαμβάνουν 40 έγγραφα με αποδεικτικά στοιχεία από μια γυναίκα που έχει κάνει καταγγελίες εναντίον του πρίγκιπα.

Η Johanna Sjoberg ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου την παρένοχλησε σεξουαλικά αγγίζοντάς την σε γεννετήσια ζώνη και ενώ εκείνη καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Epstein στο Μανχάταν το 2001.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι οι ισχυρισμοί είναι «κατηγορηματικά αναληθείς».

Πέρυσι, ο πρίγκιπας πλήρωσε εκατομμύρια στην κ. Τζιούφρε για να αποσύρει αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του και με στην οποία υποστηρίζει ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την κυρία Giuffre και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Και ο Μπιλ Κλίντον στη λίστα Επστάιν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αναφέρεται δεκάδες φορές στα δικαστικά έγγραφα. Αλλά δεν υπάρχει καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παρανομία.

Ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Επστάιν σε ανθρωπιστικά ταξίδια στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τότε επαίνεσε τον Επστάιν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο.

Η ομάδα του κ. Κλίντον έχει δηλώσει προηγουμένως ότι διέκοψε τους δεσμούς με τον Επστάιν πριν ο εκείνος τεθεί υπό δικαστική έρευνα. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα εγκλήματα του Epstein.

Πολλές από τις αναφορές του σε αυτές τις δικαστικές καταθέσεις σχετίζονται με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κας Giuffre να κάνει τον πρώην πρόεδρο να καταθέσει για τη σχέση του με τον Epstein, αναφέρει το ABC.

Ο  Μπιλ Γκέιτς και ο Λίον Μπλακ

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς –που είχε συναντηθεί με τον Επστάιν αρκετές φορές από το 2011, σύμφωνα με τους New York Times – έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι λυπάται που είχε δειπνήσει μαζί του προκειμένου να συζητήσει για φιλανθρωπίες. Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα και έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι λυπάται που είχε δειπνήσει μαζί του προκειμένου να συζητήσει για φιλανθρωπίες. Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα, όπως άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λίον Μπλακ, συνιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Apollo Global Management, έχει διαψεύσει τις αναφορές που διατυπώνονται σε δικαστικά έγγραφα για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών στο σπίτι του Επσταϊν στη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητη έρευνα του 2021 για τον Μπλακ, όπως αναφέρει το CNN,  διαπίστωνε ότι οι πληρωμές του Μπλακ προς τον Επσταϊν για συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι μόνο, ανέρχονταν σε 158 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2012 – 2017.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Μπλακ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία που διοικούσε εν μέσω ελέγχου για τους δεσμούς του με τον Επσταϊν.

Ο Τζες Στάλεϊ, πρώην στέλεχος της PMorgan

Ο Τζες Στάλεϊ, πρώην στέλεχος της JPMorgan Chase που έγινε επικεφαλής της τράπεζας Barclays, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη 15ετή οικονομική σχέση της αμερικανικής τράπεζας με τον Επσταϊν. Τον Μάρτιο, η JPMorgan μήνυσε τον Στάλεϊ για τη σχέση αυτή. Τον Οκτώβριο απαγορεύθηκε στον πρώην επικεφαλής της Barclays  να ασκεί το τραπεζικό επάγγελμα ενώ οι JPMorgan και Deutsche Bank κατέβαλαν την άνοιξη 290 εκατομμύρια και 75 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως σε θύματα για να κλείσουν το ζήτημα των σχέσεών τους με το χρηματιστή, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Ποιος είναι ο Jeffrey Epstein;

Ο Epstein, ένας εκατομμυριούχος που ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με προσωπικότητες υψηλού προφίλ, όπως ο πρίγκιπας Andrew, πέθανε στη φυλακή το 2019.

Κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε ένα «τεράστιο δίκτυο» ανήλικων κοριτσιών για σεξ. Ο ίδιος δήλωνε αθώος.

Μια δεκαετία νωρίτερα είχε καταδικαστεί για προσέλκυση ανηλίκων για πορνεία.

Ο θάνατός του, καθώς περίμενε τις ομοσπονδιακές κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση, κρίθηκε ως αυτοκτονία από τον ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης.

Η επιρροή του δικτύου Επστάιν τροφοδότησε μετά το θάνατό του αριθμό θεωριών συνωμοσίας για μια δολοφονία που είχε εμφανισθεί ως αυτοκτονία.

Όμως η ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πράγματι αυτοκτονήσει και πως ο θάνατος αυτός «δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας». Και τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε «τα συμπεράσματα του FBI όσον αφορά την απουσία εκληματικών πράξεων στο θάνατο του Επστάιν».