Επικίνδυνη τροπή παίρνουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μετά το αιματοκύλισμα στην Κερμάν του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι δυο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες Τετάρτη την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του σε πλήγμα αμερικανικού UAV στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020, κατά διαταγή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και απλούς πολίτες.

Από τις δύο εκρήξεις σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Συλλυπητήρια Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, έπειτα από αυτήν που ο ίδιος περιέγραψε ως «τρομοκρατική» ενέργεια με περίπου εκατό νεκρούς.

Ειδικότερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι συνομίλησε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν «για να του εκφράσω συλλυπητήρια μετά τις φρικιαστικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κερμάν, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες πολίτες».

«Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο κι εξέφρασα αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό», πρόσθεσε.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Πυρά κατά ΗΠΑ και Ισραήλ – Τι λέει η Ουάσιγκτον

Όμως πολιτικός σύμβουλος του ιρανού προέδρου κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ τπως βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογο» οποιονδήποτε ισχυρισμό περί εμπλοκής των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση.

«Η Ουάσιγκτον λέει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στην Κερμάν, στο Ιράν.

Αλήθεια; Η αλεπού δεν μπορεί να μυρίσει τη δική της μυρωδιά», ανέφερε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί μέσω X (του πρώην Twitter).

«Μη σφάλλετε. Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό βαραίνει το καθεστώς των ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς κι η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, κράτους που είναι ορκισμένος εχθρός του Ιράν, δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο για την επίθεση ως αυτό το στάδιο.

Νωρίτερα ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εκτίμησε ότι η διπλή έκρηξη η οποία αιματοκύλισε την Κερμάν  μοιάζει να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως «μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε το ΙΚ στο παρελθόν, αυτή είναι (…) η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω».

Τι συζήτησαν Ερντογάν – Ραϊσί

Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε χθες Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη πόλη Κερμάν (νοτιοανατολικά), η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωση Τύπου της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Εμπραχίμ Ραϊσί, «καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση με στόχο αμάχους», δήλωσε ότι «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και ευχήθηκε «υπομονή στον ιρανικό λαό».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ιράν να δράσουν από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να αναβληθεί προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Τουρκία για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Σκληρή απάντηση»

O αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να δοθεί «σκληρή απάντηση» στη διπλή έκρηξη.

«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος».

Ραϊσί: «Ειδεχθή» επίθεση

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε και αυτός από την πλευρά του τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι, καταγγέλλοντας μια «άνανδρη» και «απεχθή» ενέργεια.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια πράξη τους, από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.