Τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου η Ιαπωνία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες ωστόσο οι πιθανότητες ολοένα και μειώνονται.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη διάσωση ανθρώπων, ακόμα και μετά το πέρας των 72 ωρών έπειτα από την καταστροφή».

Μέχρι στιγμής, 156 άνθρωποι έχουν διασωθεί, όμως τουλάχιστον 179 παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των διασωστών ο οποίος πλέον ανέρχεται σε περίπου 7000.

Ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό, αδύνατη η πρόσβαση σε αρκετά χωριά

Πολλά προβλήματα υπάρχουν στο σύστημα ύδρευσης και τις υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις ημέρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση περίπου 30 χωριά παραμένουν αποκομμένα αφού έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις 62χρονης κατοίκου της περιοχής η οποία τόνισε: «Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας αφότου πάμε στο μπάνιο. Ένα από τα μωρά στο κέντρο εκκένωσης είναι τριών εβδομάδων και φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε αρκετό νερό ούτε αρκετό γάλα για το βρέφος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ