Ο γηραιότερος άνθρωπος της Ιταλίας, ο Tripoli Giannini, με το παρατσούκλι Tripolin, πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 111 ετών στο σπίτι του στην Cecina, κοντά στο Λιβόρνο της Τοσκάνης. Ήταν ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, μετά τον Γάλλο André Ludwig, ο οποίος είναι 75 ημέρες μεγαλύτερος.

Ο γιος του Giannini, Romano, έγραψε στο Facebook: «Πίστευε ότι ήταν αθάνατος … αντ’ αυτού, στις 9.30 π.μ., την ημέρα του San Silvestro (παραμονή Πρωτοχρονιάς), ο πατέρας μου Tripoli Giannini πέθανε. Ήταν 111 ετών και 133 ημερών – ρεκόρ! Θα συντροφέψει τη γυναίκα του, την Tosca, τη μητέρα μου, που τον περίμενε για πάνω από 40 χρόνια».

Σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2023 υπήρχαν 22.000 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Η συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών εκατοντάχρονων είναι γυναίκες.

Ο Giannini, ο οποίος ανήκε στο σώμα πεζικού του ιταλικού στρατού, γεννήθηκε στην Cecina το 1912 και έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 111α γενέθλιά του τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι τα μυστικά της μακροζωίας του ήταν τα ελαφριά γεύματα -που συνοδεύονταν πάντα με κρασί-, το να μην έχει άγχος, να μην καπνίζει και να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ως δώρο.

Μεσογειακή διατροφή το μυστικό

Η Σαρδηνία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πέντε περιοχές στον κόσμο που ζουν πολλοί εκατοντάχρονοι, ενώ η ιταλική πόλη με τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 100 ετών είναι η Γένοβα στη Λιγουρία. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και καιρό το κύριο συστατικό για τη μακροζωία των Ιταλών.

Παρόλα αυτά η γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ιδίως καθώς συμπίπτει με την κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων, ασκώντας πίεση στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγείας αναφέρει ο Guardian.

Το 2022 οι γεννήσεις στην Ιταλία έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 393.000 γεννήσεων, σύμφωνα με την Istat. Η Μελόνι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η αντιστροφή της τάσης των γεννήσεων ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της για το 2024, με 2,5 δισ. ευρώ να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος.