Μια μεγάλη στροφή προς τα εξοπλιστικά προγράμματα συντελείται τoύτες τις ημέρες με την ακύρωση ορισμένων προγραμμάτων, όπως είναι οι κορβέτες, και με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως – για πρώτη φορά – των ελληνικών drones, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αλλωστε, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στοχεύει να αποτελέσει το 2024 την αφετηρία μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, με τον μετασχηματισμό του αμυντικού τομέα σε φορέα τεχνολογίας, μέσω της δημιουργίας σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ). Η ίδρυση του φορέα αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη της Ερευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας. Θα φέρνει σε σύνδεση τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων με τις δυνατότητες της αγοράς, αποτελώντας σημείο επαφής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των startups. Σκοπός επίσης είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών «διπλής χρήσης», που θα έχουν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές εφαρμογές.

Στο υπουργείο, σύμφωνα πάντα με τον ΒΗΜΑτοδότη,  δίνουν άλλωστε μεγάλη σημασία στον ρόλο των νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση των διδαγμάτων των πρόσφατων συγκρούσεων στον τρόπο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου. Ενα από αυτά τα διδάγματα είναι και η σημασία της χρήσης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μεσοπρόθεσμα ο κύριος στόχος είναι, με όλα τα παραπάνω, να μετατραπεί η Ελλάδα σε βασικό εξαγωγέα τεχνολογίας και εξοπλισμού και να σταματήσει να είναι «καταναλωτής» απλώς της τεχνολογίας άλλων κρατών.