Ακόμη και αν δεν έχετε πικρή εμπειρία, είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε τη σημασία που έχουν τα «ψιλά γράμματα» στις δανειακές συμβάσεις. Σε αυτά τα ψιλά γράμματα σπεύδω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία και στην πολύ ιδιαίτερη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε προ ημερών ένας πολιτικός αρχηγός (Κασσελάκης) προκειμένου να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζομένους σε Μέσα που ελέγχονται από το κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ).

Να σας πω ακόμη εδώ ότι ακούω πως το παράδειγμα του προέδρου – ως προς την ενίσχυση – ακολούθησαν και κάποια στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς. Κάπως έτσι λοιπόν συγκεντρώθηκε ένα ποσό το οποίο πήγε στις τσέπες των απλήρωτων εργαζομένων.

Θα αναρωτηθείτε, τώρα, πώς συνήφθη το εν λόγω δάνειο. Ποιοι υπέγραψαν, πού κ.λπ. Αντε, να σας το πω κι αυτό. Δανειολήπτης, ως ένας εκ των δύο αντισυμβαλλομένων, είναι οι ανώνυμες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τυπικά τα συριζαϊκά μέσα.

Αλλά εύλογα τίθεται το ερώτημα: Γιατί επελέγη η οδός τού – κατά τρόπον τινά – εσωτερικού δανεισμού; Και η απάντηση είναι: Εξαιτίας της καταστατικής απέχθειας που έχουν στην Κουμουνδούρου για τις τράπεζες.

Τι άλλο έμαθα; Οτι στον ΣΥΡΙΖΑ τα οικονομικά προβλήματα οξύνθηκαν έτι περαιτέρω, αφού από τη μία η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από τα 7 εκατ. ευρώ στο μισό, ενώ από την άλλη μειώθηκαν και οι βουλευτές που προσέφεραν υποχρεωτικά μηνιαίως 1.000 ευρώ έκαστος από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Και κάτι τελευταίο, που μένει να διευκρινισθεί: Ο Στέφανος Κασσελάκης, που φέρεται να δάνεισε το κόμμα του με άτοκο δάνειο 200.000 ευρώ, δεν πρωτοτύπησε αφού, όπως μου είπαν από την Κουμουνδούρου, ένα είδος εσωτερικού δανεισμού είχε υπάρξει και προ τριετίας, επί ηγεσίας Τσίπρα.

***

Σας έχω όμως και συνέχεια. Το φοβερό είναι ότι ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ γκρίνιαξαν επειδή έγινε – όπως έγινε – αυτός ο προεδρικός δανεισμός. Και άρχισαν να διατυπώνονται ερωτήσεις του τύπου «ποιο όργανο ενέκρινε τον δανεισμό από τον Στέφανο Κασσελάκη», λέγοντας ότι θα έπρεπε να εγκριθεί ή τουλάχιστον να ενημερωθεί η Πολιτική Γραμματεία. Το εντυπωσιακότερο; Η διαρροή περί δανείου είχε και αιχμές για τους πρώην γραμματείς Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, που εννοείται ότι δεν τις άφησαν αναπάντητες. Με τον πρώτο να αφήνει να διαρρέει ότι επί ημερών του εξοφλήθηκε το δάνειο των επτά εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει το κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αντίδραση υπήρξε και από βουλευτές που αποχώρησαν για τη Νέα Αριστερά και ανέλαβε η Σία Αναγνωστοπούλου να γράψει ότι πλήρωσαν την πάγια μηνιαία εντολή που τους αναλογούσε μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου.

Οι διακοπές των αρχηγών

Αφησαν τα όποια προβλήματα είχαν στην Αθήνα, όρισαν αντικαταστάτες, ζήτησαν από αυτούς απόλυτη εχεμύθεια, τους έδωσαν εντολές να ετοιμάσουν τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα προς τους ομογενείς και απέδρασαν χριστουγεννιάτικα σε χειμερινούς προορισμούς του εξωτερικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βόρεια Ιταλία οικογενειακώς. Και μάλιστα χωρίς να πάρει μυρωδιά κανείς! Μόνον ελάχιστοι από τους στενούς συνεργάτες του γνώριζαν τον προορισμό του Πρωθυπουργού, οι οποίοι είχαν διπλή αποστολή. Πρώτον, να μη φανερωθεί ο τόπος των σύντομων διακοπών του και δεύτερον, σε όλη τη διάρκεια της απουσίας του να προετοιμάσουν τη δημόσια διαβούλευση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να δείξουν ότι το Μαξίμου ακόμα και στις γιορτές λειτουργεί κανονικά. Ο κ. Μητσοτάκης διέκοψε ωστόσο τις σύντομες διακοπές του για να παραστεί στην κηδεία του αστυνομικού των ΜΑΤ, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η επόμενη εξόρμησή του θα είναι τα Θεοφάνια, μάλλον στο Μέτσοβο.

***

Το εξωτερικό προτίμησε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταξίδεψε επίσης οικογενειακώς στη μαγική χριστουγεννιάτικη Βιέννη, ενώ στις ΗΠΑ, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό, πέρασε τις γιορτινές ημέρες ο «διάδοχός» του Στέφανος Κασσελάκης. Ξεκινώντας από την οικογένειά του στο Χιούστον του Τέξας, μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ με επόμενη στάση το Μισισιπί, όπου ζει η οικογένεια του συζύγου του. Ακολουθεί, όπως μαθαίνω, η Νέα Υόρκη και μετά η Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρεθεί στο Φανάρι με την ευκαιρία των Θεοφανίων. Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας προτίμησαν να παραμείνουν στο κλεινόν άστυ. Τη γενέτειρά της Σταυρούπολη, στην ορεινή Ξάνθη, επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα Χριστούγεννα όπου πέρασε τις γιορτές με συγγενείς και φίλους.

Η αχρείαστη «μεταρρύθμιση»

Η αρχή του νέου έτους φέρνει πολλά και διάφορα, και μεταξύ αυτών τα ατυχή ως έμπνευση χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πολλαπλώς να τα διαφημίσει, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τα υπερασπίζεται ως μεταρρύθμιση από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, όμως επικρατεί σύγχυση, κατά γενική ομολογία. Ολες οι εξηγήσεις – αν κατάλαβα κι εγώ σωστά – καταλήγουν στο σχετικά απλό συμπέρασμα ότι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τους καταναλωτές είναι να μην κάνουν τίποτε και να ενταχθούν αυτομάτως στο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο λίγο-πολύ σημαίνει ότι όλα θα συνεχιστούν ως έχουν. Κατά την επίσημη κυβερνητική εκδοχή, πάντως, τα νέα δεδομένα οδηγούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων στην αγορά ενέργειας. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, μετά τον πρώτο χρόνο προσαρμογής όλα θα κυλήσουν ομαλότερα. Να το δω…

Το «μότο» του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος ορκίστηκε και αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα, είναι ότι «η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει». Ως προς το δεύτερο, ότι «πρέπει να αλλάξει», δεν χωρεί αμφιβολία, ως προς το πρώτο όμως, αν δηλαδή «μπορεί», εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα περιθώρια (και φυσικά τη βούληση) για γενναίες και βιώσιμες παρεμβάσεις. Το προσπάθησαν και άλλοι στο παρελθόν, λιγότερο ή περισσότερο, αλλά προσέκρουσαν στη θλιβερή πραγματικότητα που συγκροτεί η κορεσμένη πολεοδομικά και πληθυσμιακά πρωτεύουσα. Λύσεις υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο οποίος διακηρύττει ότι «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Ξεκινά πάντως με λιγότερα εφόδια στις αποσκευές του, καθώς η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», στην οποία πρόεδρος ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων και ήταν υπεύθυνη για σημαντικά έργα όπως ο «Μεγάλος Περίπατος» της Πανεπιστημίου, η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας κ.ά., αποτελεί παρελθόν. Ο ίδιος έχει δείξει ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και ήδη το πρώτο συμβολικό δείγμα γραφής το έδωσε δηλώνοντας ότι «μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Βασιλίσσης Ολγας για να την ανοίξω», παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού…

Ελληνικά drones σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

Μια μεγάλη στροφή προς τα εξοπλιστικά προγράμματα συντελείται τoύτες τις ημέρες με την ακύρωση ορισμένων προγραμμάτων, όπως είναι οι κορβέτες, και με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως – για πρώτη φορά – των ελληνικών drones, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αλλωστε, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στοχεύει να αποτελέσει το 2024 την αφετηρία μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, με τον μετασχηματισμό του αμυντικού τομέα σε φορέα τεχνολογίας, μέσω της δημιουργίας σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ). Η ίδρυση του φορέα αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη της Ερευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας. Θα φέρνει σε σύνδεση τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων με τις δυνατότητες της αγοράς, αποτελώντας σημείο επαφής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των startups. Σκοπός επίσης είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών «διπλής χρήσης», που θα έχουν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές εφαρμογές.

Στο υπουργείο, σύμφωνα πάντα με τον ΒΗΜΑτοδότη,  δίνουν άλλωστε μεγάλη σημασία στον ρόλο των νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση των διδαγμάτων των πρόσφατων συγκρούσεων στον τρόπο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου. Ενα από αυτά τα διδάγματα είναι και η σημασία της χρήσης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μεσοπρόθεσμα ο κύριος στόχος είναι, με όλα τα παραπάνω, να μετατραπεί η Ελλάδα σε βασικό εξαγωγέα τεχνολογίας και εξοπλισμού και να σταματήσει να είναι «καταναλωτής» απλώς της τεχνολογίας άλλων κρατών.