Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευθούμε από τις ιώσεις οι οποίες αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση έδωσε η καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο MEGA.

Εξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων

«Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, την χειμερινή, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου. Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμη ένα 20%, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα», είπε αρχικά.

«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και να τονίσουμε ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα συμπτώματα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πριν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την έκθεση σε ιογενές περιβάλλον, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα».

Μεταδίδουν οι αρνητικοί;

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν κάποιος έχει όλα αυτά τα συμπτώματα και είναι αρνητικός αν είναι δυνματόν να  μεταδόσει τον ιο, απάντησε:  «Αν είναι Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη, και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μηνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία».