Εμβολιασμός έναντι της covid-19, έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων, μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευθούμε από την covid-19. Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19. Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Βασιλακόπουλος: «Να κάνουν όλοι self test πριν πάνε σε ρεβεγιόν»

«Να κάνουμε όλοι ένα self test πριν πάμε σε ρεβεγιόν» προτρέπει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.  «Αν βγούμε θετικοί αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πάμε κάπου πρέπει να πάμε φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας και να μην καθίσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο» συμπλήρωσε ο ίδιος ενώ πρότεινε οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία με test.


Παγώνη: «Oποιος δεν αισθάνεται καλά, κάθεται σπίτι του»

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, κάθε οικογένεια έχει και από έναν ασθενή. Ο κόσμος να διασκεδάσει αλλά με προσοχή. Πρέπει να σταματήσουμε την μετάδοση, οπότε όποιος δεν αισθάνεται καλά, κάθεται σπίτι του» είπε από την πλευρά της στο MEGA η Ματίνα Παγώνη, συμβουλεύοντας όσους έχουν συμπτώματα ακόμη και αν έχουν αρνητικό test πρέπει να μην κυκλοφορούν.