Tελευταίες ημέρες του 2003 και η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για ένα έτος που έμελλε να συνδεθεί με μεγάλα γεγονότα.

Οι βουλευτικές εκλογές που έφεραν στην πρωθυπουργία τον Κώστα Καραμανλή και το τέλος της εποχής Σημίτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας που θα ήταν άκρως επιτυχημένοι, αλλά που ακόμα, λίγους μήνες πριν την έναρξη τους, όλα γύρω από αυτούς κρέμονταν από μία κλωστή, και το ποδοσφαιρικό Euro 2004, που σίγουρα κανείς στην Ευρώπη δεν φανταζόταν ότι τελικά θα το κατακτούσαν οι Έλληνες.

Ας ζήσουμε όμως και πάλι σαν Έλληνες του 2003.

Έρχονται εκλογές

Λίγους μηνες πριν τις εκλογές του Μαρτίου 2004, η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Μάλιστα, εν μέσω γιορτών, πολλοί από εμάς στοιβαχθήκαμε στα ΚΕΠ για να προλάβουμε τις προθεσμίες και να μπορέσουμε να επιλέξουμε, τον Μάρτιο του 2004, ως ετεροδημότες στο δικομματικό δίπολο μεταξύ Κώστα Σημίτη  και Κώστα Καραμανή, μιας και ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία ήταν ακόμα οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι.

Πάντως, την καθημερινότητα του ΠαΣοΚ περισσότερο ίσως και από τις επικείμενες εκλογές απασχολούν οι εσωτερικές του διεργασίες.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου 2004, ο Κώστας Σημίτης τελικά θα παραδώσει το «δαχτυλίδι» της ηγεσίας του ΠαΣοΚ κατευθείαν στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για νέος πρόεδρος του κόμματος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Ανδρέας.

Ιός

Πάντως τις τελευταίες εκείνες ημέρες του 2003, κληθήκαμε να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε έναν επικίνδυνο ιό της γρίπης που είχε μόλις περάσει τα ελληνικά σύνορα. Ήταν η γρίπη fuzian (ορθότερα Fujian) που είχε προκαλέσει ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

«Ο ιός της γρίπης fuzian, που έχει προκαλέσει θανάτους στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και επιδημίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πέρασε και τα ελληνικά σύνορα. Τις ανησυχίες των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του ορολογικού ελέγχου των “ύποπτων” δειγμάτων που εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ινστιτούτο Παστέρ.

(…)

»Πάντως η ανακοινώση του υπουργείου Υγείας είναι καθησυχαστική, καθώς αναφέρει ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε και το οποίο προσομοιάζει με τον fuzian “δεν διαφέρει από πλευράς κλινικής βαρύτητας από τα άλλα στελέχη της γρίπης και δεν είναι φονικό όπως εμφανίζεται. Άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Έτσι, το 2003, τα πράγματα κύλησαν ομαλά, σε αντίθεση με τις τελευταίες ημέρες του 2023 που ένα κοκτέιλ από covid και γρίπες σε έξαρση έχει φέρει, απρόσμενα, εκατοντάδες ακυρώσεις σε εξόδους, πάρτι, ρεβεγιόν και εκδρομές.

Γιορτινό τραπέζι

Το κάθε πέρσι και καλύτερα βρίσκει περίτρανη εφαρμογή στο κόστος του εορταστικού τραπεζιού. Μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί, με τιμές του 2003, φέρνει στους σημερινούς αναγνώστες μελαγχολία.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

ΕτοιμασίεςΤο 2003, έχει για τα καλά καθιερωθεί η αλλαγή του χρόνου να συνοδεύεται με εκδηλώσεις στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και με πολλά πυροτεχνήματα.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

«Με γνωστούς καλλιτέχνες πυροτεχνήματα και πολύ κέφι θα υποδεχθούν το 2004 οι δήμοι της Αθήνα και του Πειραιά, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για μία ακόμη χρονιά λαμπερές εκδηλώσεις για το καλωσόρισμα του νέου έτους.

Αθήνα

»Όσοι επιλέξουν το Σύνταγμα για να αποχαιρετήσουν το 2003 θα γιορτάσουν συντροφιά με δύο πολύ γνωστούς καλλιτέχνες που θα ντύσουν μουσικά με τις γνωστές τους μελωδίες τη μεγάλη γιορτή. Πρόκειται για τον Μάριο Φραγκούλη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

»Στη γιορτή θα συμμετάσχουν επίσης τα Χάλκινα Μουσικά Όργανα Βελιγράδιου και το γνωστό συγκρότημα Gipsy Kings. Η κεντρική σκηνή της πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι τοποθετημένη μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ τον αθηναϊκό ουρανό θα «στολίσουν» με τις εναέριες χορογραφίες τους οι οκτώ ιπτάμενοι χορευτές της ομάδας ΚΙΤΟΝΒ που ήλθε ειδικά για την αποψινή βραδιά από την Ιταλία και θα εντυπωσιάσει τους θεατές.

»Με την αλλαγή του χρόνου θα ξεκινήσει το «Υπερθέαμα Φωτός», μια μουσική και οπτική πανδαισία από εκατοντάδες πυροτεχνήματα, δέσμες φωτός και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του καταξιωμένου έλληνα συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Alberto Navarro. Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινήσει στις 21:30 και θα την παρουσιάσει ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Πειραιάς

»Ο Σάκης Ρουβάς, ο Γιώργος Αλκαίος, η Άντζυ Σαμίου, ο Χρήστος Πάζης, ο Ανδρέας Στάμος, η Ειρήνη Μερκούρη και οι «Φίλοι για πάντα» είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα υποδεχθούν μουσικά το νέο έτος στον Πειραιά.

»Η μεγάλη συναυλία θα ξεκινήσει στις 23:00 μπροστά στο ρολόι στο Πασαλιμάνι και θα διαρκέσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι θεατές θα απολαύσουν επίσης ένα υπερθέαμα από πυροτεχνήματα, laser show και ειδικά εφέ. Τη λαμπερή εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Βλάσης Μπονάτσος ενώ τις χορογραφίες έχει κάνει ο Φώκας Ευαγγελίνος.

Ο Σπανούλης έρχεται

Στον τομέα του Αθλητισμού, λίγο πριν έρθει το 2004, βρισκόμαστε στις ημέρες που ανατέλει το άστρο του Βασίλη Σπανούλη. Παίκτης του Αμαρουσίου τότε, κάνει την καλύτερη, ως τότε, σεζόν στην καριέρα του, οδηγώντας την ομάδα του στους τελικούς ενάντια στον Παναθηναϊκό. Στη δύση του 2003, το Μαρούσι, σε αγώνα της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος, με ηγετική εμφάνιση του 21 ετών Βασίλη Σπανούλη, επικρατεί του πανίσχυρου Παναθηναϊκού.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.12.2003, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»