Ένας φίλος μου γιατρός μού δήλωσε πρόσφατα ότι έχει κολλήσει με ένα podcast ενός Αμερικάνου ωτορινολαρυγγολόγου. Το ακούει κάθε πρωί οδηγώντας προς την δουλειά του. Λογικό. Γιατρός είναι, ιατρικό podcast θα ακούει. Άλλο είναι το εντυπωσιακό. Ότι υπάρχει κοινό για ένα podcast με εξαντλητικές λεπτομέρειες γύρω από τα αυτιά.

Προσωπικά ακούω podcasts από το 2015. Κατά καιρούς έχω ακούσει τα πάντα. Για έναν φυλακισμένο δημοσιογράφο στο Ιράν, για τυφλά ποντίκια που ξαναβλέπουν, για μυστικά ευζωίας, για το εάν το τραγούδι των Scorpions “Wind of Change” χρηματοδοτήθηκε από τη CIA. Από ένα podcast κατάλαβα γιατί οι Αμερικάνοι (μάλλον) θα ξαναψηφίσουν τον Donald Trump.

Και όμως ακόμα εντυπωσιάζομαι με το πόσα podcasts είναι εκεί έξω. Σε απόσταση ενός search στο κινητό σε μία από τις δωρεάν εφαρμογές. Spotify, Apple podcasts ή, η δική μου προτίμηση, τα Pocket Casts.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις από αμερικάνικα podcasts που ξεχώρισαν την περσινή χρονιά. Δεν είναι τα αγαπημένα μου podcasts όλων των εποχών, αλλά είναι όλα podcasts που βγήκαν μέσα στο 2023. Στις προτάσεις δεν έχω συμπεριλάβει κανένα ελληνικό podcast, παρότι υπάρχουν πολλά και καλά. Υπόσχομαι να επανέλθω.

The coldest case in Laramy

Το νέο podcast της ομάδας που έφτιαξε το Serial (το πρώτο crime podcast στην ιστορία των podcasts) και που τώρα συνεργάζεται με τους New York Times, ασχολείται με τον φόνο μιας νέας γυναίκας σε μία μικρή επαρχιακή πόλη στο Wyoming.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε 8 επεισόδια, η βραβευμένη με Pulitzer δημοσιογράφος Kim Barker εξετάζει πώς και γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο βασικός ύποπτος, ένας πρώην αστυνομικός και γιατί πέρασαν δεκαετίες χωρίς να διερευνηθούν οι κατηγορίες εναντίον του.

WSJ Tech News Briefing

Κάθε μέρα, οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal που παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις παρουσιάζουν και εξηγούν ό,τι σημαντικό συμβαίνει στον κόσμο της τεχνολογίας σε λιγόταερο από 10-15 λεπτά.

Classy

O παρουσιαστής Jonathan Menjivar ήταν ένα φτωχό αγόρι λατινικής καταγωγής το οποίο μεγαλώνοντας βρέθηκε σχεδόν τυχαία να εργάζεται στο ραδιόφωνο ανάμεσα σε ανθρώπους από πιο προνομιούχα περιβάλλοντα.

Στο podcast του, που ανέβηκε πολύ ψηλά στα charts των ΗΠΑ, εξερευνά την πάλη των κοινωνικών τάξεων μέσα από την προσωπική ματιά κάποιου που φοράει κασμίρ και του αρέσει το χαβιάρι, ενώ δεν ξεχνά ότι η οικογένεια του ψώνιζε μόνο με κουπόνια.

Wiser than me με την Julia Louis-Dreyfus

Η βραβευμένη με Emmy ηθοποιός Julia Louis-Dreyfus – γνωστή στους περισσότερους από την κωμική σειρά Seinfeld – συνομιλεί με απίθανες γυναίκες για τίποτα λιγότερο από το μυστικό της ζωής. Η διαφορά με άλλες συζητήσεις ανάμεσα σε διασημότητες, είναι ότι οι καλεσμένες της έχουν όλες περάσει τα 80 τους χρόνια.

Η Jane Fonda, η Fran Lebowitz, η Isabel Allende κ.α. αποκαλύπτουν πώς θα ζούσαν ξανά εάν είχαν μία δεύτερη ευκαιρία.

The Witch Trials με την J.K. Rowling

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ που διερευνά μερικά από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα μέσα από τη ζωή και τη ματιά της πιο επιτυχημένης συγγραφέως.

Η J.K.Rowling μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην πολιτική ακτιβίστρια Megan Phelps-Roper για όλα όσα της έχουν κατά καιρούς καταλογίσει – για θέματα ταυτότητας φύλου και για την απαγόρευση των βιβλίων της. Για τα ίδια θέματα μιλούν υποστηρικτές αλλά και κριτές της Rowling, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ιστορικοί.