Το νεότερο, μεγαλύτερο και ισχυρότερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού στόλου «Gerald Ford» βρίσκεται και πάλι στα Χανιά. Ήταν και πριν από μερικές εβδομάδες στα Χανιά όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα. Γιατί όμως οι Αμερικανοί προτιμούν για πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα τους να τα «παρκάρουν» στη Σούδα; Μήπως για ανεφοδιασμό; Όχι βεβαίως, αφού ως πυρηνοκίνητο και μάλιστα με δύο αντιδραστήρες δεν χρειάζεται ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Άλλωστε έχει σχεδιαστεί να έχει αυτονομία εκεί γύρω σα 4 χρόνια, χωρίς να πιάσει λιμάνι. Μήπως για να φορτώσει τρόφιμα; Όχι βεβαίως αφού διαθέτει ολόκληρα ψυγεία για τους 6.000 άνδρες και γυναίκες του γεμάτα με όλα τα αγαθά. Μήπως πόσιμο νερό; Ούτε νερό αφού διαθέτει εργοστάσια αφαλατώσεως τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν στον κόσμο που μετατρέπουν το θαλασσινό σε πόσιμο. Μήπως για περίθαλψη των μελών του πληρώματος; Διαθέτει σύγχρονα νοσοκομεία, χειρουργεία και οδοντιατρεία που τα ζηλεύουν οι πάντες.

Τότε γιατί έρχεται στη Σούδα, όπως ερχόταν και το άλλο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αιζενχάουερ»; Η απάντηση είναι απλή πέραν του Κρηπιδώματος «Κ-14» που διαθέτει η Σούδα το μοναδικό Κρηπίδωμα στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο μπορούν να δέσουν πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, οι Αμερικανοί στέλνουν το « Gerald Ford» στα Χανιά για δύο λόγους. Πρώτον για ξεκούραση των αξιωματικών και των άλλων μελών του πληρώματος, τώρα κυρίως που είναι γιορτές (για να μην τις περάσουν τις γιορτές πάνω στο πολύβουο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου) και δεύτερον επειδή θέλουν νωπά τρόφιμα. Ό,τι και να πεις καλά τα καταψυγμένα αλλά ωσάν τα νωπά (και μάλιστα τα κρητικά) δεν υπάρχουν.

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος. Οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν πόσο ασφαλείς είναι στη Σούδα. Έτσι προς μεγάλη χαρά των καταστηματαρχών και των μπαρ και των εστιατορίων των Χανίων 6.000 Αμερικανοί περνούν τις γιορτές μαζί τους.

Πρόκειται για το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του «Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα. Το πανίσχυρο πλοίο και ο στόλος του αποτελούν οφθαλμοφανή υπενθύμιση της αμερικανικής αποφασιστικότητας απέναντι σε κρίσεις. Πέρα από τους συμβολισμούς, η ισχύς του αεροπλανοφόρου είναι εντυπωσιακή, χάρη στα ηλεκτρονικά του συστήματα, που μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη Χοκάι μπορούν να συνδεθούν με αμερικανικούς δορυφόρους, να υποκλέψουν τηλεπικοινωνίες και να προσφέρουν σαφή εικόνα του πεδίου της μάχης και να μην ξεχάσω τους πυραύλους «Τόμαχωκ», καθώς και 80 μαχητικά F-18..

***

Ο επισμηναγός και η τελευταία πτήση του

Την απώλεια του 40χρονου επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος σκοτώθηκε χθες το πρωί όταν συνετρίβη το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία. Ήταν η τελευταία πτήση του με αεροσκάφος τύπου Τ-2, πριν περάσει σε νέο τύπο αεροσκαφών – είχε πάρει μετάθεση στα Τ-6.

Τριήμερο πένθος κήρυξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις με εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ήταν ο πέμπτος πιλότος που σκοτώθηκε εκτελώντας το καθήκον του μέσα στο 2023 (δύο χειριστές του Φάντομ, δύο χειριστές του Canadair και ο επισμηναγός του Τ-2)Γιατί όμως έπεσε;

Παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα (αυτή είναι η δουλειά των εμπειρογνωμόνων) υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που μπορεί να προκάλεσε το ατύχημα, σύμφωνα με πιλότους: 1. Birds strike, δηλαδή να εισέβαλαν πουλιά στους δύο κινητήρες του) 2. Κράτηση κινητήρα και 3. Δομικό πρόβλημα (αυτό θα το δείξουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους).

Όλα αυτά βεβαίως είναι εικασίες και τα πραγματικά αίτια θα τα μάθουμε από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων Όπως και νάχει το πράγμα ένα παλικάρι, έμπειρο στις πτήσεις, προερχόμενος από τα Φάντομ, κάνοντας την τελευταία του πτήση με το εκπαιδευτικό Τ-2 (που εμφανίστηκε στην χώρα μας το 1978) έχασε τη ζωή του.

Η οδύνη είναι μεγάλη εάν σκεφθεί κανείς ότι ο πιλότος σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Ας μεριμνήσει η Βουλή των Ελλήνων για τα παιδιά του άτυχου πιλότου, όπως έκανε και στο παρελθόν με τα παιδιά πιλότων που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος.

***

Ο γρίφος της αυστηροποίησης των ποινών

Γρίφος προς επίλυση αποτελεί για τη κυβέρνηση η προώθηση του νομοσχεδίου για αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας η οποία αντιμετώπισε την ευθεία αντίθεση όλων των ποινικολόγων.

Τρεις ενώσεις ποινικολόγων ( ακόμη και η πιο λαϊκή και πλέον πολυπληθής των ποινικολόγων μαχόμενων δικηγόρων χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο επιστροφή στον ποινικό μεσαίωνα. Όμως από την άλλη μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί αναγκαία και ιδιαιτέρως καθυστερήσασα την αυστηροποίηση των ποινών και ειδικά το να μπαίνει κάποιος επιτέλους φυλακή και να μην κάνουν όλη πλάκα στο σύστημα.

Από την άλλη φυλακές εξακολουθούν να μην υπάρχουν και το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη τρέχει και δεν φθάνει. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Φλωρίδη όμως συγκαταλέγεται και η μη δικηγόρος σύζυγος γνωστού αριστερού ποινικολόγου, η οποία καθομολογία του εμβρόντητου διαφωνούντα συζύγου της του είπε ευθαρσώς «ότι ο Φλωρίδης έχει δίκιο».

Αυτό δήλωσε ο ποινικολόγος δημόσια ενώπιον του Φλωρίδη , ο οποίος του είπε κατά την αποχώρηση του «ν ακούς την γυναίκα σου».

Αλλά ο εν λόγω Υπουργός, που έχει τα κέφια του, αφού ο Πρωθυπουργός στηρίζει πλήρως τη πολιτική του σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο Υπουργείο για το νόμο αυτό απευθυνόμενος σε λειτουργούς του Τύπου, που τον ρωτούσαν πως ο κατηγορούμενος θα διασφαλίσει τα δικαιώματα του, είπε «μια καλή λύση είναι να μην εγκληματούν Δεν είναι υποχρεωτικό».

Για την ιστορία αναφέρω ότι συχνά υπέρ του νομοσχεδίου, μαθαίνω πως είναι ο καθηγητής Μυλωνόπουλος ο οποίος όμως διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Πλήρως απέναντι είναι μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αριστομένης Τζανετής, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Γιαννίδης και η επίσης καθηγήτρια, σύζυγος του Τόνια Τζαννετάκη κόρη του αείμνηστου τέως Πρωθυπουργικού Τζαννή Τζαννετάκη.

***

Μόλις ο Κασιδιάρης ορκισθεί εκπίπτει του αξιώματός του

Σε πεδίο μάχης μεταξύ ακροαριστερών οργανώσεων και οπαδών του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, κινδύνευε να μετατραπεί η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Πάμε όμως από την αρχή.

Όπως πρώτοι είχατε ενημερωθεί από την στήλη αυτή την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί , στην πρώην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του νέου αυτού συμβουλίου. Ήδη οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση, όπως το ίδιο έκαναν και οι οπαδοί του Κασιδιάρη. Αλλά την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να μην ορκιστεί αύριο ο Κασιδιάρης, αλλά όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος η ορκωμοσία να γίνει σε άλλο χώρο και άλλη μέρα. Δηλαδή… μυστικά;

Ο Κασιδιάρης σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελέως Λαμίας, θα μεταφερόταν συνοδεία αστυνομίας για να ορκιστεί. Όπως μου είπε συγκεκριμένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου (που μου διάβασε τον κανονισμό εάν ο Κασιδιάρης δεν ορκισθεί την Πέμπτη (που δεν θα ορκισθεί όπως αποφάσισε ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας), τότε η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί όντως σε άλλη μέρα, αλλά από τον Δήμαρχο .

Ο Χάρης Δούκας

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για τον νέο Δήμαρχο, καθώς από τη μία κινδύνευσε η φιέστα της ορκωμοσίας να γινόταν πεδίο πολέμου ενώ από την άλλη θα έχει με το καλημέρα της Δημαρχείας του ένα προσωπικό τετ α τετ με τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται για το τίποτα καθώς σε κάθε περίπτωση, η θέση του Κασιδιάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκπίπτει αμέσως μετά την ορκωμοσία του, όπου και όταν γίνει αυτή.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το αν θα παραιτηθεί μετά ο ίδιος και την θέση πάρει ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του. Γιατί το πρόβλημα του Κασιδιάρη δεν είναι τα τυχόν επεισόδια αλλά οι εσωκομματικές φαγωμάρες στους κόλπους των οπαδών του μετά το φιάσκο του με τους Σπαρτιάτες. Αυτό όμως είναι μια άλλη ακροδεξιά ιστορία…