Τα κομμάτια της ατράκτου που συλλέχθηκαν από το σημείο της συντριβής και ήδη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα δώσουν τις απαντήσεις στα αίτια της πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 που οδήγησε στον θάνατο τον 40χρονο επισμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα στην Καλαμάτα, οι ειδικοί δεν μπορούν ν’ αποκλείσουν -τουλάχιστον για την ώρα- κάποια από τις εκδοχές. Σύμφωνα με όσα έχουν πει οι αυτόπτες μάρτυρες και όσα δείχνει το υλικό από βίντεο, οι ειδικοί εξετάζουν το σενάριο η τραγωδία να οφείλεται σε αποκόλληση ολόκληρης της πτέρυγας του αεροσκάφους ή έστω του πηδαλίου κλίσης.

Μοιραία η τελευταία πτήση

Για τον χειριστή Επαμεινώνδα Κωστέα ήταν η τελευταία πτήση με το εν λόγω αεροπλάνο και γι’ αυτό είχε ζητήσει από τα μέλη της οικογένειάς του να την παρακολουθήσουν από κοντά. Αν και το T-2 διέθετε το σύστημα εκτινασσόμενου καθίσματος, δεν φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε από τον χειριστή.

«Μου έλεγε ‘είναι αξιόπιστο, από τη στιγμή που σηκώνεται στον αέρα’. Ήταν ο ήρωάς μου, αλλά τον ήθελα όρθιο», είπε συντετριμμένος ο πατέρας του επισμηναγού.

Ο 40χρονος επισμηναγός υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία με εμπειρία τουλάχιστον 3.000 ωρών πτήσης. Το πρωί της Τετάρτης κάθισε στη θέση του πιλότου για την τελευταία φορά, με το μοιραίο Τ-2 να χάνει ύψος και να συντρίβεται μισό μίλι βορειοδυτικά της Καλαμάτας, δίπλα σε φράχτη, την ώρα που προσέγγιζε το αεροδρόμιο για να προσγειωθεί.

H Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 1976 τα συγκεκριμένα αεροσκάφη για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών. Τον Αύγουστο του 2018, ένα ίδιο Τ-2 είχε συντριβεί σε δύσβατη δασική περιοχή ανοιχτά της Σπάρτης. Τότε είχε χάσει τη ζωή του ο επισμηναγός Νίκος Βασιλείου.

Η τελευταία πράξη του δράματος

Η οικογένεια του αδικοχαμένου επισμηναγού παλεύει να συνέλθει από το σοκ της τόσο απρόσμενης απώλειάς του. Στενοί συγγενείς και φίλοι, όλοι συντετριμμένοι. Κανείς δεν μπορεί να βρει λόγια για να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο που έχουν οι γονείς.

«Τους ήρωες τους θέλουμε ζωντανούς, όχι στο κουτί μέσα. Το αστεράκι μου το έχασα και το έχασα, γιατί τον πούλησε η αγάπη του», είπε ακόμα ο πατέρας του επισμηναγού.

Μάρτυρες της τραγωδίας η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του επισμηναγού, που παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση κοντά στον διάδρομο προσγείωσης. Όλοι μαζί είχαν προγραμματίσει να φύγουν αμέσως μετά από το αεροδρόμιο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Μόνο που η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

Η κηδεία του 40χρονου θα γίνειτο πρωί της Παρασκευής, στη Μεγάλη Μαντίνεια Μεσσηνίας.