Ένα καλό αφρώδες κρασί μπορεί να έχει θέση στη ζωή μας οποιαδήποτε ώρα και μέρα του χρόνου, δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε εορταστικές αφορμές για να το βάλουμε στο τραπέζι μας. Κι αν τα αφρώδη είναι τόσο ελκυστικά που μπορούν να επιζήσουν και εκτός εορτών, δεν ισχύει το αντίθετο.

Δηλαδή, το γιορτινό τραπέζι χωρίς ένα αφρώδες κρασί μοιάζει οινικά φτωχό. Η μαγεία των παιχνιδιάρικων φυσαλίδων και το χρυσό κορδόνι που ανεβαίνει ηδονικά στα χείλη του ποτηριού χαρίζουν τη λάμψη τους στο τραπέζι της γιορτής.

Μυρίζουμε και αισθανόμαστε να μας τυλίγουν λεπτά αρώματα φρούτων και λουλουδιών και νιώθουμε στο στόμα χιλιάδες εκρήξεις – καλές αφορμές για να φτιάξει η διάθεσή μας. Με τις φυσαλίδες να κυριαρχούν στις προσδοκίες μας, αξίζει να θυμόμαστε ότι η απόλαυσή τους δεν συνδυάζεται κατ’ ανάγκη με βαθιά κατάδυση στην τσέπη μας.

Οι «Γάλλοι ευγενείς» της οινικής αυτής κατηγορίας, κρατώντας το νομικό διαβατήριο της σαμπάνιας, έχουν, βέβαια, αρκετά υψηλές οικονομικές απαιτήσεις για να βρεθούν στο τραπέζι μας. Ωστόσο, υπάρχει η εξαιρετική παραγωγή των άλλων μεσογειακών χωρών που είναι ιδιαίτερα προσιτή χωρίς να υστερεί σε ποιότητα.

Γι’ αυτόν το λόγο, η γευσιγνωστική ομάδα του «Wine Guru» συγκέντρωσε μια σειρά από ελληνικούς και ιταλικούς αφρώδεις οίνους, τους δοκίμασε, τους αξιολόγησε και σας δίνει οδηγίες για το εορταστικό ταξίδι σας στις φυσαλίδες.

Η γευστική δοκιμή έγινε στο »Gigifioggos Bistronomy & Wine Bar» και συμμετείχαν οι: Στάθης Τσώκος (restaurant manager, head sommelier), Σωτήρης Γεωργίου (sommelier), Νίκη Μηταρέα (συγγραφέας, δημοσιογράφος οίνου και γεύσης), Μαριάννα Μακρυγιάννη (οινολόγος, WSET Diploma), Άγγελος Δαμουλιάνος (ιδρυτής ηλεκτρονικής κάβας botilia.gr), Χρυσούλα Κυριακοπούλου (οινολόγος, δημοσιογράφος) και Διονυσία Σακελλαρίου (consultant & bar expert).

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΦΡΩΔΗ

Aprilis Ροζέ – Κτήμα Θεόπετρα

Αφρώδες από τις ποικιλίες Λημνιώνα και Ξινόμαυρο, που χαρίζουν στη μύτη αρώματα από ανοιξιάτικα λουλούδια, φράουλες και κεράσια. Μέτριος αφρισμός και γεύση φρουτένια, με γλυκές νότες στην επίγευση που θυμίζουν τσιχλόφουσκα. Η συνολική αίσθηση είναι καλή.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ.

Αφρώδης Rosé Demi Sec – Αμύνταιον

Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα τριαντάφυλλου, κόκκινα φρούτα του δάσους και νότες ροδιού. Στο στόμα η υψηλή οξύτητα χαρίζει δροσιστικό αφρισμό και νότες γλυκές. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ και συνοδεύει ιδανικά φρουτοσαλάτες.

Κυρά Φροσύνη – Κτήμα Γκλίναβος

Οι γηγενείς ποικιλίες της Ηπείρου Ντεμπίνα και Μπεκιάρι συμμετέχουν στη δημιουργία ενός ροζέ ημιαφρώδους οίνου με έντονο χρώμα φράουλας. Στη μύτη είναι μέτρια αρωματικό με νότες φράουλας, κερασιού, βατόμουρου και λεβάντας και στόμα με πικάντικες νύξεις. Η συνολική αίσθηση είναι καλή.

Τip: Συνοδεύει πίτες, γλυκές τάρτες και φρούτα.

Βιδιανό Sparkling Brut – Οινοποιείο Δουλουφάκη

Με απαλές χρυσαφιές ανταύγειες και μέτριο αφρισμό. Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα ζύμης, κίτρινα φρούτα και νότες κηρήθρας. Στόμα ξηρό, εξελιγμένο, με πλούσια γεύση και ευχάριστη επίγευση που διαρκεί. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά ταιριάζει με θαλασσινά και κοτόπουλο.

Λαγοπάτι Brut – Κτήμα Χατζηγεωργίου

Η ποικιλία της Λήμνου, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, δίνει ένα λαμπερό κρασί με μέτριο αφρισμό και αρώματα από μέντα, δυόσμο, αχλάδι και βασιλικό. Στο στόμα διαρκούν οι νύξεις μαστίχας. Πολύ καλή η συνολική αίσθηση.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά κάνει καλή παρέα με τηγανητές γαρίδες και πράσινες σαλάτες.

Αφρώδης Λευκός – Santo Wines

Σε αφρώδη εκδοχή, η ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης δίνει αρώματα εσπεριδοειδών, λάιμ, μπριός και νύξεις ορυκτού. Η υψηλή οξύτητα είναι αισθητή στο στόμα, δροσερή νόστιμη γεύση και κοντή επίγευση. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Συνοδεύει στο τραπέζι όστρακα, σεβίτσε γαρίδας, σούσι, ψητές καραβίδες και ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες.

Κυδωνίτσα Extra Brut- Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλου

Η ποικιλία Κυδωνίτσα στην αφρώδη οινοποίησή της αποκαλύπτει αρώματα εσπεριδοειδών, περγαμόντου, κυδωνιού και νότες γιασεμιο. Στο στόμα κάνει αίσθηση το κυδωνόπαστο και οι νύξεις καμένου τοστ. Με μέτριο αφρισμό και κοντή επίγευση. Καλή συνολική αίσθηση .

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΙΤΑΛΙΚΑ ΑΦΡΩΔΗ

Maximum Brut – Ferrari

Φρουτώδη αρώματα, με κυρίαρχο το μήλο που υποστηρίζεται από τόνους μπριός και τοστ. Γεμάτο στόμα με οξύτητα, έντονο αφρισμό, απαλές φυσαλίδες και νότες λάιμ και πράσινου μήλου. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Ταιριάζει με μοτσαρέλα και ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες.

Ca’ del Bosco Franciacorta – Cuvée Prestige

Στη μύτη αποκαλύπτονται φίνα αρώματα μπριός, τοστ, εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και νότες λευκών λουλουδιών. Πολύ καλός κρεμώδης αφρισμός με πολύπλοκη γεύση, ζωηρή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση. Η συνολική αίσθηση είναι εξαιρετική.

Τip: Ιδανικός συνοδός αβγοτάραχου, καλής ποιότητας αλλαντικών και τυριών με παλαίωση.

Prosecco – Santa Margherita

Ζωηρές φίνες φυσαλίδες χαρίζουν πολύ καλό αφρισμό με διάρκεια. Στη μύτη τα αρώματα που ξεδιπλώνονται είναι εσπεριδοειδή που συνδυάζονται όμορφα με βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι και ανθικές νότες. Στόμα με υψηλή οξύτητα και τονισμένη φρεσκάδα. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Κάνει καλή παρέα στο τραπέζι με ζυμαρικά με άσπρες πληθωρικές σάλτσες, αλλά και με ψητό μοσχαρίσιο φιλέτο.

Moscato d’ Asti – Pietro Forno

Στη μύτη, αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδή και αχλάδι. Στόμα με διακριτική οξύτητα, ελαφρύ σώμα και ισορροπία. Πολύ καλή συνολική αίσθηση.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και φρουτοσαλάτες.

Fior d’ Arancio – Spumante

Τα αρώματα λουλουδιών, μαρμελάδας ροδάκινου, γλυκού περγαμόντου και νότες λουκουμιού εκφράζουν στη μύτη το χαρακτήρα του. Στο στόμα η γλυκιά γεύση ισορροπεί με την οξύτητα και τις φυσαλίδες. Πολύ καλή συνολική αίσθηση.

Τip: Πίνεται ως απεριτίφ ή επιδόρπιο.

Moscato d’ Asti – Gancia

Τα αρώματα φρούτων, όπως σταφύλι και αχλάδι, λουλουδιών και νότες μελιού το κάνουν ευχάριστο. Στόμα απαλό με ισορροπημένη γλυκύτητα. Η συνολική αίσθηση είναι καλή.

Tip: Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και τάρτες.

Brachetto d’ Acqui – Gancia

Λεπτές φυσαλίδες και στη μύτη αρώματα ώριμων φρούτων, κεράσι, φράουλα και νότες τριαντάφυλλου. Στόμα με αρώματα λουκουμιού και γλυκιά επίγευση. Η συνολική αίσθηση είναι πολύ καλή.

Τip: Συνοδεύει φρουτοσαλάτες και τάρτες.

Ca’ Stella Prosecco – Anselmi

Καλός αφρισμός με συνεχόμενο το κορδόνι των φυσαλίδων. Ανθικά αρώματα στη μύτη, όπως γιασεμί, επίσης εσπεριδοειδή, μήλο, αχλάδι και νότες μελιού και κηρήθρας. Στόμα με αναζωογονητική οξύτητα. Η συνολική αίσθηση είναι καλή.

Τip: Ιδανικό για απεριτίφ.

Prosecco Rosé – Brilla

Χρώμα ροζ τριαντάφυλλου με φίνες φυσαλίδες και καλό αφρισμό. Στη μύτη αρώματα φράουλας, κεράσια και νότες λευκών λουλουδιών. Με τη φράουλα να κυριαρχεί και στο στόμα, είναι δροσιστικό. Η συνολική αίσθηση είναι καλή.

Τip: Ιδανικό για ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες.