5 το πρωί: Ο θάνατος του Ντελόρ – Η μάχη της ηλεκτρικής ενέργειας – Ο καιρός της Πρωτοχρονιάς

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζακ Ντελόρ.

1

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ - Συλλυπητήρια μηνύματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες

  • Το τέλος: Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και πρόσωπο – «κλειδί» για τη δημιουργία του ευρώ, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι χθες, σε ηλικία 98 ετών.
  • Η ιστορία: Ο Ντελόρ υπήρξε μέλος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Aπό το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παίζοντας τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των βασικών δομών της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.
  • Τα μηνύματα: Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στα οποία εξήραν τον ρόλο του Ντελόρ στη δημιουργία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το ήθος και την προσφορά του στην κοινωνία. «Είμαστε όλοι κληρονόμοι του έργου ζωής του Ζακ Ντελόρ: μιας ζωντανής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σε ανακοίνωση της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λαιεν.
2

Κατέληξε ο 31χρονος αστυνομικός που είχε τραυματιστεί στα επεισόδια στο Ρέντη

  • Ο θάνατος: Την τελευταία του πνοή άφησε ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, Γιώργος Λυγγερίδης,  που είχε χτυπηθεί από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων, έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.
  • Η δικογραφία: Την ίδια ώρα, εντός Ιανουαρίου και δη προς το τέλος του πρόκειται να συνταχθεί η δικογραφία που θα φέρει ενώπιον των δικαστικών Αρχών δεκάδες οπαδούς που είχαν λάβει μέρος στα σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη ο θανάσιμος τραυματισμός.
  • Οι έρευνες: Υπενθυμίζεται ότι για τα επεισόδια στου Ρέντη έχει προφυλακιστεί ένας 18χρονος, ο οποίος κατηγορείται σωρεία αδικημάτων. Για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης θα ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές προκειμένου να διαμορφωθεί το κατηγορητήριο, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των άλλων εμπλεκομένων στα επεισόδια προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η μάχη της ηλεκτρικής ενέργειας

  • Η φάση συγκέντρωσης: Σε φάση συγκέντρωσης εισέρχεται η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τη σημερινή πίτα κατανάλωσης των περίπου 7 δισ. ευρώ αναμένεται να τη μοιράζονται λίγοι παίκτες, μετρημένοι ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού.
  • Οι παίκτες: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη διάρκεια του OT FORUM, εκτίμησε πως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μείνουν τέσσερις με πέντε παίκτες.
  • Η επέκταση: Την ίδια ώρα η ΔΕΗ επεκτείνεται καθοδηγώντας τις εξελίξεις στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαγορά της Κωτσόβολος, η οποία αποτυπώνει τη στρατηγική της ΔΕΗ για μεγαλύτερη διείσδυση στη λιανική παρέχοντας κι άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που θα έχει ανάγκη ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος.
4

Ζεστός ο καιρός την Πρωτοχρονιά

  • Η πρόγνωση: Καιρός που μόνο Πρωτοχρονιά δεν θα θυμίζει θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες με το σκηνικό να παραπέμπει περισσότερο σε Πάσχα με ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα φτάνουν ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι επόμενες μέρες: Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι ήπιος με κάποιες πρωινές ομίχλες ενώ από την Πέμπτη οι άνεμοι θα γυρίζουν σε βοριάδες και έτσι θα έχουμε υποχώρηση της υγρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Ο χειμώνας: Κατά τον κ.Γιαννόπουλο ο χειμώνας δεν έχει έρθει στη χώρα μας ακόμα καθώς οι τιμές που καταγράφουν οι σταθμοί της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν ότι ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός των τελευταίων 150 ετών στη χώρα μας, δείχνοντας σε όλους μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
5

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο 16χρονος πατροκτόνος

  • Η απόφαση: Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο 16χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στα Καλύβια την περασμένη Παρασκευή, καθώς η δικαιοσύνη του έδωσε δεύτερη ευκαιρία και αποφάσισε να μην του στερήσει την προσωπική του ελευθερία.
  • Η κακοποίηση: Κατά πληροφορίες, ο ανήλικος υποστήριξε ότι τον κακοποιούσε συστηματικά ο πατέρας του τονίζοντας: «Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένεια μου».
  • Η υπόθεση: Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος σκότωσε τον 71 ετών πατέρα του με 20 μαχαιριές στο σπίτι τους στα Καλύβια. Ο 16χρονος από την πρώτη στιγμή είχε παραδεχθεί την πράξη του, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προκλήθηκε από αντίδραση προς τη χρόνια κακοποίηση που βίωνε ο ίδιος, αδερφός του και η μητέρα του από τον 71χρονο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr