Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν το Σάββατο οι 13 συλληφθέντες, φερόμενοι ως μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε πλήθος περιπτώσεων προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την εξάρθρωση των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων κατάφεραν προ ημερών αστυνομικοί του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Όπως διαπιστώθηκε, στις δύο αυτές εγκληματικές οργανώσεις συμμετείχαν 21 άτομα, δεκατέσσερις Έλληνες και επτά αλλοδαποί.

Οι συλλήψεις των 13 φερόμενων δραστών έγιναν σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ τρεις βρίσκονται ήδη σε καταστήματα κράτησης.

Μετέφεραν συνολικά 166 μετανάστες

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη δέκα ατόμων, εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση, ενώ ένα επιπλέον άτομο συνελήφθη δυνάμει σχετικού καταδιωκτικού εγγράφου για αδικήματα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, οι δράστες, από το Μάιο του 2023 έως και το χρόνο σύλληψής τους, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν συνολικά 22 διακινήσεις παράτυπων μεταναστών, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά 166 άτομα, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν εντελώς διαφορετικούς ρόλους σε ό,τι έκαναν για να οργανώσουν διακινήσεις μεγάλων ομάδων μεταναστών από τον Έβρο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, άλλος νοίκιαζε το αυτοκίνητο, άλλος παρέδιδε τα κλειδιά σε αυτόν που θα το μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, άλλος το μετέφερε και το άφηνε στη Θεσσαλονίκη, άλλος ερχόταν και το έβλεπε, το φωτογράφιζε, έστελνε τη φωτογραφία και το σημείο όπου ήταν τα κλειδιά σε άλλο πρόσωπο για να το πάει στον Έβρο και, τελικά, άλλος ήταν ο διακινητής των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ