Με κέρδη που άγγιξαν το 3% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς πετρελαίου την εβδομάδα, μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία θα αυξήσουν το κόστος εφοδιασμού.

Την Παρασκευή η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε λόγω των προσδοκιών ότι η Αγκόλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή μετά την αποχώρησή της από τον ΟΠΕΚ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 32 σεντς ή 0,4% για να διαμορφωθούν στα 79,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI)
σημείωσε πτώση 33 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 73,56 δολάρια.

Οι ναυτιλιακές σταματούν τη διέλευση μέσω Σουέζ

Στη Μέση Ανατολή, περισσότεροι θαλάσσιοι μεταφορείς ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων σε πλοία που πραγματοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα Χούτι, η οποία απαντά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και CMA CGM ήδη είπαν ότι θα επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις που συνδέονται με την επαναδρομολόγηση των πλοίων.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει διαταραχές στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Στην Αφρική, εν τω μεταξύ, η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το Πεκίνο να αυξήσει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό και άλλους τομείς της χώρας. Η Αγκόλα παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Στο Ιράκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου Asim Jihad επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας στη συμφωνία ΟΠΕΚ+ και τη δέσμευσή του για εθελοντικές περικοπές πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία.

Υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης προχωπικών δαπανών, δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό και παρακολουθείται στενά από την Fed, υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  θα μειώσει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Οι προσδοκίες ότι η Fed είναι πιο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος συνέβαλαν επίσης στη υποχώρησ του δολαρίου ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου κάνοντας το καύσιμο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Πηγή: ΟΤ