Απώλειες που ξεπέρασαν το 6% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν, ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία κατανάλωσης πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,92 δολάρια ή 2,3% και έκλεισαν την Παρασκευή στα 84,89 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 1,95 δολάρια ή 2,4% στα 80,51 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά αντιμετωπίζει τη σύγκρουση θετικά, καθώς δεν φαίνεται να διαταράσσεται σημαντικά η ζήτηση ούτε η προσφορά», εξηγεί στο Reuters ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Η ζήτηση

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, ενώ ο πληθωρισμός των μισθών επιβραδύνθηκε, υποδεικνύοντας χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 χρόνων. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, στηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου, καθώς επέστρεψε στις αγορές κάποια διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

Ωστόσο, έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Παρασκευή έδειξε ότι, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ηπιότερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών και η απασχόληση παρέμεινε στάσιμη, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε.

Η προσφορά

Από την πλευρά της προσφοράς, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την παράταση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Δεκέμβριο, με βάση τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε εύκολα το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του ιρανικού πετρελαίου με ισχυρή διακομματική ψήφο, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι η νομοθεσία αν υπογραφεί σε νόμο.

Ενώ το Κογκρέσο μπορεί να ψηφίσει νομοθεσία για τις κυρώσεις, τα μέτρα αυτά συχνά συνοδεύονται από εξαιρέσεις εθνικής ασφάλειας που επιτρέπουν στους προέδρους να έχουν διακριτική ευχέρεια στην εφαρμογή του νόμου.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να εισάγει το πετρέλαιο παρά τις νέες κυρώσεις.

Πηγή: ΟΤ