Τον Αλβανικό λαό σε εξέγερση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Εντι Ράμα, κάλεσε χθες ο Σαλί Μπερίσα βγαίνοντας χθες από τη Κοινοβούλιο και ενώ η αλβανική Βουλή είχε ψηφίσει  έπειτα από μια επετειακή συνεδρίαση,  την άρση της ασυλίας του.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει προς το αλβανικό Κοινοβούλιο η εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) που ερευνά πιθανή εμπλοκή του Μπερίσα, κατά την περίδο που ήταν πρωθυπουργό, σε υποθέσεις αγοραπωλησιών εκτάσεων στα Τίρανα, προς όφελος συγγενικών του προσώπων.

Προφυλάκιση και κάθειρξη

Τι σημαίνει όμως για τον Σαλί Μπερίσα η απόφαση της αλβανικής Βουλής για την άρση της ασυλίας του.

Ο 79χρονος ηγέτης μετά από αυτήν την εξέλιξη αντιμετωπίζει δύο πιθανά ενδεχόμενα: Είτε να συλληφθεί και να προφυλακιστεί, είτε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το τι από τα δύο θα συμβεί τελικά θα το αποφασίσουν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που διενεργεούν τη σχετική έρευνα και οι οποίοι και ζήτησαν από το Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του.

Αν τελικά το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας στείλει τον  Σαλί Μπερίσα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τότε η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί από την αλβανική Δικαιοσύνη θα μπορούσε να είναι έως και 12 χρόνια κάθειρξη.

Η παραβίαση των περιοριστικών όρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τελευταία αυτή εξέλιξη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Αλβανίας και νυν ηγέτης της Αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται στην αστυνομία σε συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η εισαγγελία του είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους προκειμένου να αποτρέψει τη διαφυγή του και να διασφαλίσει την παρουσία του σε περίπτωση παραπομπής του στη Δικαιοσύνη, όρους που ο ίδιος παραβίαζε.

Το χρονικό της ποινικής εμπλοκής

Οι κατηγορίες εις βάρος του Σαλί Μπερίσα απαγγέλθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο καταχράστηκε την εξουσία που απολάμβανε από τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας του για να βοηθήσει τον γαμπρό του, Τζαμαρμπέρ Μαλτέζι να αγοράσει γη στα Τίρανα.

Μάλιστα το σκανδαλώδες είναι, ότι οι επίμαχες εκτάσεις ανήκαν εκτός από ιδιώτες και στο υπουργείο Αμυνας. Στόχος της απόκτησής του ήταν η οικοδόμηση 17 κτιριακών συγκροτημάτων.

Ο Μπερίσα, χθες, κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ουσία των κατηγοριών που του αποδίδονται, ισχυρίστηκε όμως  ότι είναι πολιτικώς υποκινούμενη από το σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργούΕντι Ράμα. Αν καταδικαστεί ο Μπερίσα θα μπορούσε να τιμωρηθεί με έως και 12ετή κάθειρξη.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την άρση της ασυλίας

Η πρόταση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος του Εντι Ράμα εγκρίθηκε χθες από το Κοινοβούλιο με 75 ψήφους υπέρ στην βουλή των 150 βουλευτών, ενώ η Αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Οι αντιδράσεις

Αμέσως μετά τη λήψη της  απόφασης για άρση της βουλευτικής ασυλίας Μπερίσα, υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή κρατώντας αντικυβερνητικά πανό και φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία».

Ο Πρωθυπουργός Μπερίσα

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλί Μπερίσα διετέλεσε Πρωθυπουργός για μια οκτατεία και συγκεκριμένα από το 2005 έως το 2013 ενώ νωρίτερα κατείχε τον θώκο του Προέδρου της  Αλβανικής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το  1992 έως το 1997.  Το 2021 επανεξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος.

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν απαγορεύσει στον Σαλί Μπερίσα την είσοδο του ιδίου ή μελών της οικογένειάς τους στην επικράτειά τους εξαιτίας της ποινική του εκκρεμότητας στο εν λόγω σκάνδαλο.