Και ξαφνικά στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι… έχασαν τον Πρόεδρο. Πού πήγε ο Πρόεδρος; Ορισμένοι ρωτούσαν. Ουδείς γνώριζε πού βρισκόταν ή πού πήγε έως ότου έκαναν την εμφάνισή φωτογραφίες του στο Διαδίκτυο να κάνει βόλτες μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ, στο Παρίσι.

Βέβαια τούτες τις ημέρες το χριστουγεννιάτικο Παρίσι είναι ακόμα πιο μαγικό. Από τις υπαίθριες αγορές και τα λαμπερά πολυκαταστήματα μέχρι τα vintage λούνα παρκ. Και ακόμα το ένα εκατομμύριο φωτάκια που είναι κρεμασμένα σε 400 δέντρα κατά μήκος της Champs Elysées και που αναβοσβήνουν κάθε βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, αλλά παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κάνουν την γαλλική πρωτεύουσα ίσως την καλύτερη γιορτινή από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα,

Και όταν οι «σύντροφοί» του στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται στο Παρίσι, άρχισαν την γκρίνια. Γιατί δεν μας ειδοποίησε; Έλεγαν. Να σκεφτείτε ότι υπήρχαν στελέχη (τα λεγόμενα νεο-προεδρικά) που το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι ο Πρόεδρος με τον σύζυγό του βρέθηκαν στο Παρίσι καθοδόν προς τις ΗΠΑ. Δηλαδή με δυο λόγια νόμιζαν ότι ήδη έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ήξεραν όμως και δεν ρώτησαν ότι σήμερα (Παρασκευή) ο Πρόεδρος έχει καλέσει στο ξενοδοχείο «Ολυμπιάς» τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ για κουβεντούλα και φαγητό; Επίσης δεν ήξεραν ούτε βεβαίως ρώτησαν εάν ο Πρόεδρος πρόκειται να ακούσει τα κάλαντα; Ναι θα τα ακούσει το πρωί της Κυριακής (από Κρητικούς βρακοφόρους) και εν συνεχεία θα πετάξει για τις ΗΠΑ, πρώτα Τέξας, όπου βρίσκεται η οικογένειά του και εν συνεχεία Μισισιπή όπου βρίσκεται η οικογένεια του Τάιλερ.

Η μικρή «απόδραση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στο Παρίσι έφερε δυσφορία στην Κουμουνδούρου, καθώς όπως δήλωναν στελέχη του κόμματος δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το ταξίδι του. Σχεδόν ταυτόχρονα με την είδηση της «απόδρασης» του κ. Κασσελάκη στο Παρίσι, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ειδοποιήθηκαν πως αναβάλλεται για σήμερα (Παρασκευή) η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), την οποία οι συμμετέχοντες περίμεναν ήδη εδώ και δέκα ημέρες, προκειμένου να εκκινήσει η προετοιμασία του Συνεδρίου..

Και το ερώτημα παραμένει; Γιατί υπήρξε αυτή η «απόδραση» χριστουγεννιάτικα στο Παρίσι ο Πρόεδρος; Η απάντηση που δίνουν οι στενοί συνεργάτες του είναι ότι βρέθηκε στο Παρίσι (στο μεταξύ επέστρεψε Αθήνα χθες το απόγευμα) για καθαρά επιχειρηματικούς λόγους (χωρίς όμως να τους κατονομάζουν). Το μόνο που είπαν είναι να μην ξεχνάμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι παράλληλα και επιχειρηματίας (εκτός από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρόσθετα).

***

Γιατί δεν είχε μαζί του τους αρχηγούς ο Δένδιας

Ίσως οι περισσότεροι να πρόσεξαν ότι η ανακοίνωση που έκανε χθες το πρωί από την ΕΡΤ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ότι η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις, έγινε χωρίς την παρουσία, ούτε του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ούτε όμως (αφού πρόκειται για φρεγάτα) του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση. Τι είχε συμβεί;

Η ανακοίνωση έγινε, όπως ειπώθηκε κατ΄εντολή Πρωθυπουργού. Ήταν ένα έκτακτο γεγονός που έπρεπε να είχε ανακοινωθεί. Ο κ. Δένδιας ήταν προγραμματισμένο να παραστεί μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στην ορκωμοσία των πρωτοετών της Σχολής Ευελπίδων, την τελευταία στιγμή το ακύρωσε, πήγε μόνος του ο Α/ΓΕΕΘΑ και φώναξε την ΕΡΤ και έκανε την δήλωση. Θα πρέπει όμως για να αποσταλεί φρεγάτα στη Ερυθρά Θάλασσα να προηγηθεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

***

Τα Ζαγόρια και η χριστουγεννιάτικη βόλτα του Μητσοτάκη

Αν βελτιωθεί το πρόβλημα που έχει στη μέση του ο Πρωθυπουργός τότε θα συμβούν τα εξής: Σήμερα μετά τη συνάντηση που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μιλήσει στα εγκαίνια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Έως εδώ είναι προγραμματισμένα, βελτιωθεί ή όχι το θέμα της μέσης του. Άλλωστε τα ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπο.

Αυτά που έως τώρα δεν ανακοινώθηκαν είναι ότι έχει προγραμματιστεί να παραστεί στην χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΝΔ. Το πρωί του Σαββάτου (όπως το συνηθίζει παραμονές Χριστουγέννων) θα κάνει μια βόλτα στην Αθήνα, σε βιβλιοπωλεία κυρίως (συνοδευόμενος από την κόρη του Δάφνη) και σε άλλα καταστήματα. Εάν αυτό δεν γίνει το Σάββατο, τότε θα γίνει Κυριακή που είναι τα καταστήματα ανοικτά. Και κάτι ακόμα τα Χριστούγεννα (αφού ακούσει τα κάλαντα την Κυριακή) θα μεταβεί μαζί με την οικογένειά του στα Ζαγόρια. Πάντα άρεσε στον Πρόεδρο το σκι, φτάνει όμως, όπως σας είπα, να βελτιωθεί η κατάσταση με τη μέση του. Είπα βουνό και θυμήθηκα, παλαιότερες δηλώσεις του ότι τις σημαντικές αποφάσεις τις παίρνει στο βουνό, όπως εάν θυμάστε την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση (αφού δεν του αρέσει ο όρος ανασχηματισμός) και άλλα.

***

Ψάχνοντας τον… Πατούλη

Σε μία πολύ ωραία τελετή και συγχρόνως λιτή, έγινε η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.

Τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε η Λίνα Μενδώνη ενώ παρόντες ήταν και πολλοί Υπουργοί, Βουλευτές και Δήμαρχοι κυρίως από την Ανατολική Αττική. Ο οικοδεσπότης Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την οικογένεια και τους συνεργάτες του και ζήτησε την συνεργασία όλων των παρατάξεων στο δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, έργο για μία ασφαλή και βιώσιμη Αττική.

Ο μεγάλος απών, αν και παρόντας, ήταν ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης . Ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ούτε κανείς άλλος από τους ομιλητές δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτόν και τη διακυβέρνηση του στην Περιφέρεια ενώ δεν του δόθηκε καν ο λόγος για να κάνει κάποιο απολογισμό. Ευτυχώς γι’ αυτόν όμως, ο Γιάννης Σγουρός στον χαιρετισμό του ως επικεφαλής της παράταξης του, αισθάνθηκε μία στιγμιαία αδιαθεσία στο βήμα. Αμέσως, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, με την ιδιότητα του γιατρού που έχει, σηκώθηκε από την θέση και τον πλησίασε για να δει αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Έτσι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία, έστω και σύντομη, να δουν τον κ. Πατούλη στο βήμα των ομιλητών.

***

Τι γύρευε ο Παπαδημούλης στη Βουλή;

Οι περισσότεροι βουλευτές έχουν φύγει για τα Χριστούγεννα. Ήδη βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες και στις οικογένειές τους. Η Βουλή χθες ήταν άδεια από πολιτικούς, μόνον κάποια σχολεία ήταν εκεί για ξενάγηση. Και ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησε στη Νέα Αριστερά.

Παραγγέλνει ένα σάντουιτς και τσάι από το καφενείο και μεταβαίνει στο Εντευκτήριο Βουλευτών, όπου συναντά τον Νικήτα Κακλαμάνη, καθημερινό επισκέπτη του Εντευκτηρίου για να διαβάσει τις εφημερίδες. Πιάνουν κουβέντα, για τα χρόνια που ο Παπαδημούλης ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έως τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

***

Τα 20 χρόνια από το Αττικόν

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, και ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τέως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επίτιμος καθηγητής Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος απηύθυνε προσφώνηση. Προβλήθηκε σύντομο βίντεο για το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και ακολούθησε το κύριο πρόγραμμα της εκδήλωσης.