Ήταν χθες το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023 και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε μία κάπως εορταστική, λόγω των ημερών, ατμόσφαιρα. Δεν ήταν μόνον οι… σέλφις και τα χαμόγελα μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο ή τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες που προστέθηκαν μαζί με τα γνωστά μπισκοτάκια και με τον καφές φίλτρου, ήταν και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει του… χρόνου, εκεί γύρω στις 9 ή στις 10 Ιανουαρίου 2024. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα βρεθεί χρόνος και για τους υπουργούς για χειμερινές αποδράσεις.

Ο μοναδικός που έδειχνε πως υπέφερε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λουμπάγκο που έχει εδώ και καιρό τον ταλαιπωρούσε αφάνταστα. Να σκεφτείτε ότι είπε στους υπουργούς του, ότι «σήμερα ξύπνησα με πόνους» και κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, σηκωνόταν πολλές φορές από την καρέκλα του για να ανακουφιστεί από τους πόνους της μέσης. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν σας έλεγα ότι την περισσότερη ώρα της συνεδριάσεως την έβγαλε… όρθιος και με… πόνο.

Έβλεπε όμως τον Πρωθυπουργό να υποφέρει και τον συμπόνησε (ποιος άλλος;) ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να του δωρίσει μια ειδική ανατομική καρέκλα ειδικά για ανακούφιση της μέσης, κάτι που ο Πρωθυπουργός  περίμενε και πριν τελειώσει το Υπουργικό (διάρκεσε 3.15 ώρες) τον ρώτησε «Άδωνη, ακόμα περιμένω την καρέκλα».

Δεν έγινε (τουλάχιστον μπροστά στα μικρόφωνα) καμία συζήτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και για την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, αλλά κατ΄ιδίαν οι υπουργοί το συζήτησαν, με τον κ. Καιρίδη να τους δίνει λεπτομέρειες. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης όπως διαβάσατε σε άλλες στήλες καταναλώθηκε στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με το σχέδιο Πιερρακάκη που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το βασικό ερώτημα (και η απορία εάν θέλετε) των υπουργών ήταν πώς θα παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ανέλαβε όμως ο πανεπιστημιακός Γιώργος Γεραπετρίτης να τους το εξηγήσει. Δεν ξέρω εάν λύθηκαν οι απορίες, αφού ο υπουργός, χρησιμοποίησε νομική γλώσσα και μίλησε καθαρά ακαδημαϊκά.

Η δεύτερη απορία που είχαν βουλευτές ήταν στην οπαδική βία. Ορισμένοι αμφισβήτησαν την σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, λέγοντας πως δεν μπορεί η Επιτροπή αυτή να απαρτίζεται μόνον από υπηρεσιακούς, γιατί δεν θα μπορεί να επιβάλει ελέγχους σε σοβαρά αδικήματα οπαδικής βίας και αυτό μπορούν μόνον να το κάνουν οι πολιτικοί (όπως είπε συγκεκριμένα ο Γεραπετρίτης).

Ειδικά σε αυτή την ενότητα (της οπαδικής βίας) πολλοί υπουργοί διέκριναν έναν άτυπο ανταγωνισμό ανάμεσα στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού και στον νυν με… υποδείξεις εκατέρωθεν, συνέπεια του πρωθυπουργικού… rotation..

***

Προ των πυλών η προκήρυξη θέσεων για τους διοικητές των νοσοκομείων

Σας πληροφορώ ότι βρίσκεται προ των πυλών (είναι ζήτημα ημερών, αύριο ή μεθαύριο το πολύ, κατά την έκφραση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως) η προκήρυξη θέσεων για του διοικητές και των 120 νοσοκομείων της χώρας.

Μέσα σε ένα μήνα από την εξαγγελία, ετοιμάσθηκε η προκήρυξη. Συνολικά οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι 160 (εάν κανείς συμπεριλάβει τους αναπληρωτές διοικητές και υποδιοικητές). Έτσι θα υπάρξουν στις πρώτους μήνες του 2024 νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία.

***

Πόσα πρέπει να καταβάλει ένα κόμμα για τις ευρωεκλογές

Ίσως οι περισσότεροι επιτελείς των κομμάτων να μην το έχουν προσέξει αλλά για να πάρουν τα κόμματα μέρος στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να καταβάλουν 20.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα). Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος. Και κάτι ακόμα τα 20.000 ευρώ θα επιστραφούν στα κόμματα μόνον εάν συγκεντρώσουν το 1,5% των ψήφων. Αυτό το μέτρο ίσως να περιορίζει τη συμμετοχή (λόγω αδυναμίας να καταβάλουν το ποσό) μικρότερων κομμάτων.

***

Με 5.000 ευρώ θα έχεις πριβέ ξενάγηση στην Ακρόπολη

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξένισε πολλούς, όχι όμως και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Έδωσε το πράσινο φως για ιδιωτικές ξεναγήσεις, αλλά μόνον για.. «βαριά πορτοφόλια». Δύο ώρες ξενάγησης θα στοιχίζουν 5.000 ευρώ (ανά ομάδα), ενώ οι επισκέπτες φεύγοντας θα παίρνουν μαζί τους και αναμνηστικά δώρα.

Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Για τους ενδιαφερόμενους τους πληροφορώ ότι οι πριβέ ξεναγήσεις θα απευθύνονται σε ολιγομελείς ομάδες, οι οποίες καταβάλλοντας το τίμημα θα μπορούν να απολαύσουν την Ακρόπολη για δύο ώρες για να δουν είτε την ανατολή του ηλίου (7-9 π.μ.) είτε τη δύση του (8-10 μ.μ.) με ειδικό ξεναγό.

Η ιδιωτική ξενάγηση θα προσφέρεται τους μόνον το καλοκαίρι για τις ημέρες Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο, με εξαίρεση τις νύχτες της πανσελήνου, και για έως πέντε ομάδες, με ανώτερο αριθμό τεσσάρων ατόμων. Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου του 2024.

***

Ούτε ο Τραμπ, αλλά ούτε και ο Μπάιντεν

Διαβάζοντας την είδηση ότι δικαστήριο στις ΗΠΑ έκοψε τον Τραμπ από τις εκλογές για το ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο, θυμήθηκα μία πρόβλεψη που έκανε πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, αμέσως μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Το στέλεχος αυτό με εμπειρία στα διπλωματικά και στις διεθνείς εξελίξεις όταν ρωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε χωρίς σκέψη: «Εκτιμώ ότι στις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι ούτε ο Τραμπ, ούτε ο Μπάιντεν. Για τον Τραμπ δικαιώθηκε απομένει να δούμε τι θα γίνει με τον Μπάιντεν.

***

Ο υπουργός, το τζουκ μποξ, ο Τσιτσάνης και οι… δραχμές

Υπάρχει ένας υπουργός που έχει επιστρέψει ήδη στη δραχμή. Χρησιμοποιεί τις δραχμές μόνον στο υπουργικό του γραφείο και είναι ενθουσιασμένος με αυτό. Βεβαίως αποφεύγει να το λέει προς τα έξω, αλλά οι δραχμές έχουν μπει και πάλι για καλά στη ζωή του.

Πρόκειται για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου που έχει στο γραφείο του ένα μπολ γεμάτο με τα αξέχαστα τάλιρα (πεντάδραχμα). Πού βρήκε όμως τις δραχμές;

Το χόμπι του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τα… τζουκ μποξ. Έχει αγοράσει πέντε- έξι σε καλή κατάσταση και αυτά λειτουργούν μόνον με πεντάδραχμο. Μέσα σε αυτά βρήκε δεκάδες πεντάδραχμα. Στο γραφείο του έχει επίσης τζουκ μποξ.

Ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός (παγκοσμίως) που διαθέτει τζουκ μποξ σε γραφείο. Στους επισκέπτες του, αφού τους ζητεί με χιούμορ εάν έχουν πάνω τους δραχμές, παίρνει το πεντάδραχμο από το μπολ και βάζει μουσική και τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών.

Επειδή κατάγεται από τα Τρίκαλα (ήταν παλαιότερα δήμαρχος) στο τζουκ μποξ έχει μόνον τραγουδιστές και συνθέτες από την πατρίδα του με ιδιαίτερη προτίμηση στον… Τσιτσάνη.

***

Ορκωμοσία και «Κέρκυρα- Κέρκυρα με το Ποντικονήσι»

Από τις χθεσινές ορκωμοσίες των περιφερειαρχών ξεχώρισα του Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και του Γιάννη Τρεπεκλή στα Ιόνια Νησιά. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η τελετή έγινε συνοδεία μουσικής, με την ξακουστή φιλαρμονική της Κέρκυρας να παίζει χριστουγεννιάτικες νότες αλλά και το «Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι».

Αφήστε που, όπως ειπώθηκε, σε αυτήν την εορταστική βραδιά ορκωμοσίας, «τα πιο όμορφα κορίτσια τα έχει η παλαιοκαστρίτσα» . Ας ευχηθούμε στους νέους περιφερειάρχες «καλή δύναμη» στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.