Ο Στέφανος Κασσελάκης τα Χριστούγεννα θα βρίσκεται, όπως είναι γνωστό στις ΗΠΑ, στην οικογένειά του, αλλά και στην οικογένεια του Τάιλερ.

Τον ερχομό του νέους έτους επίσης θα το περάσει στις ΗΠΑ και αμέσως μετά επιστρέφει στην Αθήνα. Τα Θεοφάνια όμως πού θα βρίσκεται;

Σας πληροφορώ ότι τα Θεοφάνια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο Φανάρι, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Όπως μου είπαν, συνεργάτες του, «ίσως να πάει εκεί για να πάρει την ευλογία του Πατριάρχη». Οι ίδιοι συνεργάτες όμως λένε, ότι απλώς ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από το Φανάρι.

Δηλαδή αυτά που γνώριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα ότι στα Θεοφάνια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλώς παρατηρητής (μόνον ένα- δυο φορές άφησε τα περιστέρια στον Πειραιά να πετάξουν- εν είδει Περιστεράς), αποφεύγοντας τον σταυρό, θα πρέπει να τα ξεχάσουν.

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθήσει με ευλάβεια την θεία λειτουργία στο Φανάρι και μάλιστα, απ΄ότι λένε οι συνεργάτες θα μετάσχει και στις ψαλμωδίες. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές (και εδώ και στις ΗΠΑ) όπου πήγε σε εκκλησία, άναψε κερί, προσκύνησε και προσευχήθηκε

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι έχει δεχθεί μια πρόσκληση για το Φανάρι και ο Πρωθυπουργός. Προσκλήσεις για το Φανάρι ανήμερα των Φώτων έχουν λάβει επίσης και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης. Θα είναι, πιστεύω, ενδιαφέρουσα οι συνάντηση των τριών εάν τελικά ανταποκριθούν όλοι στην πρόσκληση του Πατριάρχη.

***

Οι γαλάζιοι βουλευτές, η τροπολογία και το πολιτικό ρίσκο

Εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, στις 2 σήμερα μετά το μεσημέρι θα ψηφισθεί η τροπολογία Καιρίδη- Γεωργιάδη για τους παράτυπους μετανάστες που ξεσήκωσε μεσούσης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό πολιτική σκόνη, κυρίως στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι πληροφορίες επέμεναν ότι στη Βουλή θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός. Θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο για πιθανότητα της γαλάζιας ανταρσίας (αφού έχει επιβληθεί, πλην Αντώνη Σαμαρά, κομματική πειθαρχία), αλλά για να εκθέσουν όσοι δεν θα ψηφίσουν.

Πάντως κανείς από τους γαλάζιους με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να παίρνει τοι ρίσκο να μην ψηφίσει (αν και υπάρχουν οκτώ βουλευτές, μαθαίνω που ζητούν να προστεθούν κάποιες προτάσεις τους, χωρίς όμως να έχουν τύχη).

Έτσι την τροπολογία αυτή αναμένεται να την ψηφίσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και θα μείνουν εκτός οι γνωστοί που είναι (πολύ) πιο δεξιοί της ΝΔ.

***

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες;

Έως πρότινος (δηλαδή με την προηγούμενη ηγεσία) ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε ολόκληρο τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, περιλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών . Τον θεωρούσε αντικοινωνικό και ότι κυρίως εξυπηρετούσε το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Αυτή τη χρονιά (υπό τη νέα ηγεσία) υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες. Τι άλλαξε;

Ο Πρόεδρος του κόμματος ζήτησε να ψηφισθούν οι αμυντικές δαπάνες (και όλοι οι βουλευτές πειθάρχησαν) για να μην δώσουμε στους «απέναντι», όπως είπε, την αίσθηση ότι είμαστε διχασμένοι.

Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που έκανε τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει τέτοια γραμμή, με την προϋπόθεση όμως ότι το κόμμα θα έχει ενημέρωση επί όλων των θεμάτων και κυρίως ενημέρωση επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες φορές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν για τα νέα Ραφάλ και γενικά για τα εξοπλιστικά.

***

Πότε οι γαλάζιοι βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι;

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μέτρησα τουλάχιστον τέσσερις φορές τους βουλευτές της ΝΔ να χειροκροτούν όρθιοι τον Πρωθυπουργό και πολύ περισσότερες φορές να τον χειροκροτούν καθιστοί.

Ίσως το πιο περίεργο είναι το χειροκρότημα που δίνεται κατά την είσοδο του Πρωθυπουργού στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το σύνολο των βουλευτών (πλην Αντώνη Σαμαρά που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα) χειροκροτούσαν όρθιοι τον Πρωθυπουργό, απλώς επειδή εμφανίστηκε, χωρίς να ακούσουν τι θα τους πει ή τι θα εξαγγείλει.

Μαζί τους και το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που καθόταν στα υπουργικά έδρανα. Άλλη μια φορά χειροκρότησαν όρθιοι, αλλά αυτοί τη φορά άκουσαν τι τους είπε: Ήταν ίσως και το πιο ισχυρό χειροκρότημα όταν ανακοίνωσε την αύξηση του 20% στις υπερωρίες.

Τόσοι γιατροί υπάρχουν στο Κοινοβούλιο να μην χειροκροτήσουν; Το δεύτερο χειροκρότημα που έγινε με τους γαλάζιους βουλευτές όρθιους είναι όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και τέλος υπήρξε παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας του.

***

Οι καλικάντζαροι και το ξύλο της χρονιάς

Με αυτήν την τροπολογία για την χορήγηση άδειας διαμονής αποκλειστικά για εργασία σε παράτυπους μετανάστες βρήκαν αφορμή να ξεσπαθώσουν τα όμορα κόμματα των άκρων. Για παράδειγμα «μήνυμα προσοχής και ετοιμότητας» (όπως το χαρακτήρισε) απηύθυνε (;;) στον ελληνικό λαό ο βουλευτής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος. Είπε τις ημέρες των Χριστουγέννων βγαίνουν από τις πύλες της κολάσεως δαιμόνια -«καλικάντζαροι»- και επιτίθενται στον λαό του Θεού.

Ο βουλευτής ζήτησε να παρέμβει στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, για να προειδοποιήσει για ένα «άσχετο θέμα», όπως είπε. Και δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά πρόσθεσε: «Το τι ξύλο έπεφτε αυτές τις ημέρες αγάπης στις οικογένειες -οι άνδρες χτυπούσαν τις γυναίκες, οι γυναίκες τους άνδρες, τα παιδιά τους γονείς και οι γονείς τα παιδιά! Γι’ αυτό βγήκε ξέρετε και «το ξύλο της χρονιάς»» είπε ο βουλευτής της «Νίκης»,

***

Ο άτυχος πρεσβευτής της Γερμανίας

Ο πρεσβευτής της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, ανέλαβε καθήκοντα λίγο μετά το καλοκαίρι. Ήρθε στην Ελλάδα ορεξάτος και έτοιμος, αφού ομιλεί και ελληνικά, ενώ έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας κατά το παρελθόν. Ο νέος πρεσβευτής, όπως και οι προκάτοχοί του της τελευταίας 15ετίας, έχει μια βασική μέριμνα: τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου συνεννόησης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης και την αποτροπή ή απορρόφηση τυχόν κραδασμών και εντάσεων στις διμερείς σχέσεις.

Για κάποιους Γερμανούς διπλωμάτες το έργο αυτό ήταν κάτι σαν ηράκλειος άθλος, ειδικά κατά την περίοδο των μνημονίων. Και ορισμένοι τα κατάφεραν αρκετά καλά στη διατήρηση της ισορροπίας, με κυριότερα παραδείγματα τον Πέτερ Σόοφ, ο οποίος είχε την τύχη (ή ατυχία) να είναι επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής με το που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση (και σήμερα είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας), αλλά και τον διάδοχό του, Γενς Πλέτνερ, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του καγκελαρίου Σολτς.

Ο σημερινός πρεσβευτής ήλπιζε λοιπόν ότι θα είχε να διαχειριστεί μάλλον ήρεμα νερά στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Και του έρχεται τώρα ο καγκελάριός του, με το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και – κυρίως – της παράκαμψης των ελληνικών ενστάσεων, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, και του χαλάει το όνειρο.

***

Ακροδεξιές παραφωνίες στην Περιφέρεια Αττικής

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ορκίζεται το νέο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει να επιλύσει πολλά προβλήματα ειδικά μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το στοίχημα στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα τον περιμένει πολύ δουλειά αλλά και γκρίνια από την αντιπολίτευση. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται όμως και μία ακροδεξιά… παραφωνία.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου εκλέχθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό του Φίλιππου Καμπούρη και η Ιωάννα Καραδήμα. Η ίδια δηλώνει πρώην τραγουδίστρια και νυν επιχειρηματίας εστίασης. Η κ. Καραδήμα όμως είναι πρώην υποψήφια Βουλευτής του κόμματος Έλληνες του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη με μεγάλη ακροδεξιά δραστηριότητα στην Ανατολική Αττική.

Μετά την απαγόρευση συμμετοχής του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές του Μαΐου, η ακροδεξιά πρώην τραγουδίστρια ακολούθησε τον σύζυγο της, Δημήτρη Ζαφειρόπουλο και πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής στο εξίσου ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Με αυτή την πολιτική ιδιότητα εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος και αναμένεται στο νέο συμβούλιο να εκπροσωπήσει όλη την ακροδεξιά ατζέντα. Τραγουδιστά ή όχι, το αυγό του φιδιού θα παραφωνεί στο επόμενο συμβούλιο της Αττικής.