Πάνω από 7,5 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν την Eve Gilles να στέφεται Μις Γαλλία 2024. Είδαν τα «παραδοσιακά πρότυπα» να κατακρημνίζονται και το στέμμα να καταλήγει σε ένα κοντοκουρεμένο κεφάλι που σε τίποτα δεν θυμίζει τις μακριές κόμες όλων των προηγούμενων νικητριών.

Και μπορεί η ιδέα τέτοιων καλλιστείων να είναι εγγενώς σεξιστική ανεξάρτητα από την επιλογή της νικήτριας, όμως με ό,τι έχουμε πορευόμαστε. Ας σταθούμε στο ότι χρειάστηκαν 103 χρόνια για να αναδειχθεί Μις Γαλλία με τέτοιο σωματότυπο αλλά και τέτοιο κούρεμα.

Πολλοί οι ένθερμοι υποστηρικτές της, πολλοί κι όσοι ενοχλήθηκαν από τη νίκη αυτή. Δεν γλιτώνεις έτσι απλά από τις παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμορφες δεσποινίδες με μακριά μαλλιά, αλλά επέλεξα ένα ανδρόγυνο look με κοντά μαλλιά.

Κανείς δεν πρέπει να σου υπαγορεύει ποιος είσαι. Θα ήθελα να δείξω ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται και η κοινωνία επίσης, ότι η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ποικίλη, κατά τη γνώμη μου η ομορφιά δεν περιορίζεται σε ένα κούρεμα ή σε σχήματα που έχουμε ή δεν έχουμε», δήλωσε η Eve Gilles κατά τη διάρκεια του τελικού, όπως αναφέρει η Telegraph.

«Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, είμαστε όλες μοναδικές». Με αυτά τα λόγια η νικήτρια ευχαρίστησε κοινό και κριτική επιτροπή κι έστειλε το δικό της μήνυμα συμπερίληψης. Η νικήτρια του διαγωνισμού αναδεικνύεται από την ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής. Η Eve Gilles ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία του κοινού, όμως οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής την έφεραν στην πρώτη θέση.

Μετά το στέμμα και την κορδέλα, οι χρήστες του Χ σχολίασαν το αποτέλεσμα κάνοντας το hashtag #MissFrance2024 ένα από τα κορυφαία trending θέματα του social medium.

«Η Μις Γαλλία δεν είναι πλέον ένας διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά ένας διαγωνισμός αφύπνισης που βασίζεται στη συμπερίληψη», έγραψε ένας χρήστης. «Δεν θυμίζει σε τίποτα Μις Γαλλία, δεν μας νοιάζει το κούρεμά της αλλά το ανδρόγυνο σώμα της λειτουργεί πλέον σαν εργαλείο woke», ανέφερε κάποιος άλλος.

Στη διαμάχη πήρε θέση και η βουλευτής Σαντρίν Ρουσό και υπερασπίστηκε τη νέα εστεμμένη. «Λοιπόν, στη Γαλλία, το 2023, μετράμε την πρόοδο του σεβασμού για τις γυναίκες από το μήκος των μαλλιών τους;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Μια ακόμα βουλευτής, η Καρίμα Ντελί, σχολίασε: «Δηλώνω την τεράστια υποστήριξή μου στην Eve Gilles, Μις Γαλλία 2024, ενάντια στα γεμάτα μίσος tweets, απίστευτης βίας, στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο Φαμπιάν Ρουσέλ, εθνικός γραμματέας του Kομμουνιστικού Kόμματος, θέλησε να παρέμβει: «Υποστήριξη στην Eve Gilles, εστεμμένη Μις Γαλλία, η οποία ήδη υφίσταται τη βία μιας κοινωνίας που δεν αποδέχεται ότι οι γυναίκες αυτοπροσδιορίζονται σε όλη τους τη διαφορετικότητα». Θέση στη διαμάχη πήρε ακόμα και η Μαρίν Λεπέν: «Συγχαρητήρια στην Eve Gilles που γίνεται η νέα μας Μις Γαλλία».

Η δημοσιογράφος, Στεφανί Ταΐκί, τοποθετήθηκε μετά τον «σάλο» που προκάλεσε η νίκη της κοντοκουρεμένης Eve. «Ο σεξισμός στα καλύτερά του για τους παραδοσιακούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να φαίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κι αν ξεφύγουν από την παλιά τους ιδέα ότι οι γυναίκες είναι πολύ μικρές, ευγενικές, προφανώς μιλάμε για επαναστάτριες της γυναικείας φύσης».

Η ηθοποιός Μπεατρίς Ρόζεν, δήλωσε: «Αυτή η νεαρή γυναίκα είναι όμορφη και θηλυκή, «παρά» τα κοντά της μαλλιά. Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι θαυμάστρια της μοναδικής ομορφιάς της Όντρεϊ Χέπμπορν, της Λίντα Εβαντζελίστα, της Τζιν Σίμπεργκ. Τρεις πολύ αδύνατες γυναίκες με κοντά μαλλιά, τρεις γυναίκες που λατρεύτηκαν ανά τον κόσμο ως γυναικεία είδωλα».

Αγανάκτηση για μια γυναίκα με κοντά μαλλιά κι ένα σώμα χωρίς καμπύλες. Έχουμε ακόμα πολύ, πάρα πολύ, δρόμο να διανύσουμε.