Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.

Στο βήμα της βουλής ανεβαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τοποθετούνται με τη σειρά που προβλέπει ο κανονισμός. Τα έδρανα είναι γεμάτα. Κάποιοι βουλευτές βγαίνουν από την αίθουσα μόνο για να πιούν νερό, κάποιοι άλλοι για να μιλήσουν στο τηλέφωνο και ξαναμπαίνουν μέσα.

Τελευταίος μιλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές του κόμματος του.

Σε κάποιο σημείο όμως επέλεξε να απευθυνθεί στον πρόεδρο τους ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη, γνωρίζοντας όμως πως δεν υπάρχει η δυνατότητα, βάση της διαδικασίας, να υπάρξει απάντηση.

Η κόντρα για την χρεοκοπία

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το 2009» και συνέχισε τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισεκ. ευρώ και λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια».

Αυτή του η δήλωση ανέβασε τους τόνους στην αίθουσα της ολομέλειας. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ αντέδρασαν. Φώναξαν και ακούστηκε μία φωνή που του ζήτησε να ανακαλέσει.

Λίγο αργότερα στο εντευκτήριο της Βουλής μαζεύτηκαν κάποιοι από «πράσινους» βουλευτές και συζήτησαν τη δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πιο παλιός της παρέας της παρέας ερμήνευσε την κίνηση αυτή του Κυριακού Μητσοτάκη ως αντιπερισπασμό. Είπε στους νεότερους πως έκανε αυτή την δήλωση επειδή υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις και αναταράξεις που φέρνει νομοσχέδιο Καιρίδη, που έρχεται προς ψήφιση μέσα στην εβδομάδα και στόχευσε το ΠαΣοΚ για να συσπειρώσει τη δεξιά πτέρυγα και κυρίως τους εκφραστές της λαϊκής δεξιάς.

Το ΒΗΜΑ επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κύρος Μητσοτάκης προτίμησε να υπηρετήσει το κομματικό αφήγημα, αγνοώντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας που προηγήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009» κατέληξε.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης το ΠαΣοΚ, με δελτίο τύπου, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή μία χρεοκοπημένη χώρα με τρομακτικά δίδυμα ελλείμματα. Το ίδιο δελτίο τύπου κάνει λόγο για τεράστιο έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν το υψηλότερο παγκοσμίως και αναφέρει πως «αν το 2010 οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει όπως ο ίδιος, η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός και σήμερα θα μετρούσαμε τον προϋπολογισμό σε δραχμές».

Το ΕΚΑΣ

Παράλληλα από την Χαριλάου Τρικούπη δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο ΕΚΑΣ τονίζοντας πως «στην πρότασή μας για το ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους είναι γνωστή η αναλγησία του κ. Μητσοτάκη, που προτιμά να κρατά σε ομηρία χιλιάδες αδύναμους συμπολίτες μας, αντί να κάνει συγκροτημένες θεσμικές παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε ακριβώς πόσο κοστίζει. Άραγε ο ίδιος γνωρίζει πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό οι απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στους λίγους και ισχυρούς;»