«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλταφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, o οποίος έγραψε σχετικά: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει».

«Το κάλεσμα της Ιστορίας»

Στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα αποτελείται από 27 κράτη – μέλη είχε αναφερθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ετήσια ομιλία της σχετικά με την κατάσταση της ΕΕ λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να απαντήσει στο κάλεσμα της Ιστορίας».

Το κάλεσμα στο οποίο αναφέρθηκε η κ. φον ντερ Λάιεν δεν ήταν τίποτε άλλο από τη διεύρυνση της ΕΕ. «Η επιτυχημένη διεύρυνση φυσικά πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία ήταν, είναι και θα συνεχίσουν για πάντα να είναι τα θεμέλια της Ένωσης μας, τόσο όσον αφορά τα υπάρχοντα όσο και τα μελλοντικά κράτη-μέλη» είχε προσθέσει τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το όραμα της κ. φον ντερ Λάιεν για μία Ευρώπη με πάνω από 30 κράτη – μέλη και πάνω από 500 εκατ. πολίτες ξεκινά το δύσκολο ταξίδι του για να πάρει σάρκα και οστά.