Μετά από μια χρονιά κατά την οποία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ με την ταινία της «Barbie», η Αμερικανίδα σκηνοθέτις, σεναριογράφος και ηθοποιός Γκρέτα Γκέργουιγκ (Greta Gerwig) θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του 77ου Φεστιβάλ των Καννών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14- 25 Μαΐου 2024.

Μια πραγματική ηρωίδα των καιρών μας, η Γκρέτα Γκέργουιγκ ανακινεί το status quo μεταξύ μιας εξαιρετικά κωδικοποιημένης κινηματογραφικής βιομηχανίας και μιας εποχής που απαιτεί μεγαλύτερη επεκτατικότητα. Και είναι σινεφίλ. «Λατρεύω τις ταινίες – μου αρέσει να τις κάνω, μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτές, μου αρέσει να μιλάω για αυτές» είπε.

Ξεκινώντας ως ηθοποιός, η Γκρέτα Γκέργουιγκ πέρασε στην σεναριογραφία και εργάστηκε σε μια ποικιλία έργων. Συνεργάστηκε με τον Τζο Σουάνμπεργκ στο σενάριο του «Η Χάνα ανεβαίνει σκαλιά» (2007) όπου πρωταγωνιστεί και σε εκείνο του «Nights and Weekends» (2008) το οποίο και συν-σκηνοθέτησε μαζί του.

Ακολούθησαν οι συνεργασίες της με τον σύντροφό της και στην ζωη Νόα Μπάουμπαχ «Frances Ha» (2012), «Mistress America» (2015) με τον οποίο έγραψε το σενάριο της «Barbie». Ενδιαμέσως οι ταινίες της «Η πασχαλίτα» (2017) και «Μικρές κυρίες (2019) έκαναν επίσης αίσθηση με την δεύτερη να συγκεντρώνει πολλές υποψηφιότητες στα Όσκαρ.

«Ως σινεφίλ, οι Κάννες ήταν πάντα η κορυφή του τι μπορεί να είναι η παγκόσμια γλώσσα των ταινιών. Το να βρίσκομαι στη θέση της ευπάθειας, σε ένα σκοτεινό θέατρο γεμάτο με αγνώστους, το να παρακολουθώ μια ολοκαίνουργια ταινία είναι το αγαπημένο μου μέρος. Νιώθω έκπληξη, ενθουσιασμό και ταπεινότητα που θα υπηρετήσω το Φεστιβάλ Καννών ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του. Ανυπομονώ να δω τι ταξίδια επιφυλάσσονται φέτος για όλους μας!».