Με μια δέσμη μέτρων από το παρελθόν, τα οποία δεν κατάφερε να εφαρμόσει αλλά και νέα μέτρα που ήδη δέχονται υποσημειώσεις ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και την σκοπιμότητα τους επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καλούμενης «οπαδικής βίας».

Παρά τις διαρροές που υπήρξαν τις προηγούμενες ώρες και έφεραν την κυβέρνηση να προχωρά στο μέτρο των άδειων κερκίδων για τους αγώνες όλων των αθλημάτων τελικά η απόφαση αφορά μόνον τους αγώνες της Super League. Προφανώς θα υπήρξε η άποψη ότι η παρουσία οπαδών στους αγώνες των πρωταθλημάτων των άλλων αθλημάτων δεν εγκυμονεί κάποιο σοβαρό κίνδυνο επεισοδίων. Γιατί, αν, πράγματι, όπως ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η απουσία φιλάθλων έχει ως στόχο την «αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» πως αυτή διασφαλίζεται με την παρουσία φιλάθλων σε κλειστά γήπεδα;

Υπάρχει στην κυβερνητική απόφαση μια τρανταχτή αντίφαση. Οι φίλαθλοι, για παράδειγμα, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού την προσεχή Πέμπτη μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό να παρακολουθήσουν την επομένη (15/12) την ευρωπαϊκή αναμέτρηση της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού με την Βαλένθια. Πώς στη μια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος και στην άλλη όχι με το κοινό να είναι, επί της ουσίας, το ίδιο;

Η απόφαση αυτή, αν δεν δείχνει σύγχυση, «φωνάζει» ότι τα μέτρα εξετάστηκαν στο πόδι υπό την πίεση των τραγικών γεγονότων.

Το ότι τα μέτρα εξετάστηκαν στο πόδι επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι χρειάστηκε να διευκρινιστεί ότι το μέτρο αφορά και τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην εύλογη σχετική ερώτηση είχε επισημάνει ότι «θα γίνει διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού για τις ομάδες που είναι στη Σούπερ Λιγκ 1 και συμμετέχουν στο κύπελλο Ελλάδος». Δηλαδή σε πρώτο χρόνο δεν ήξερε αν το μέτρο αυτό αφορούσε και την εν λόγω διοργάνωση.

Διευκρινίστηκε επίσης σε δεύτερο χρόνο ότι τα μέτρα αφορούν και φιλικούς αγώνες εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Συζητείται επίσης συνοδευόμενο από ποικίλα σχόλια το μέτρο της κατά περίπτωσης της διεξαγωγής αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών», στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού.

Και αυτό γιατί η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένος, για την ίδια διοργάνωση, ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Χάιφα.

Συμπερασματικά το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαντάζει με πέταγμα της μπάλας στην (άδεια) κερκίδα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης

1. Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.