Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η ελληνοτουρκική συμφωνία για την χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά σε Τούρκους πολίτες και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού θα εγκατασταθούν σε κάθε λιμάνι και σε κάθε τελωνείο των νήσων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, Ρόδου, Σύμης και Καστελλόριζου και θα χορηγούν την βίζα. Η βίζα θα στοιχίζει 60 ευρώ και εξαιρούνται από την καταβολή της, υπερήλικες, παιδιά και ΑΜΕΑ.

Την συγκατάθεσή της έδωσε και η ευρωπαϊκή επιτροπή με την προϋπόθεση πως με τη βίζα αυτή δεν θα μπορούν οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αν όχι να μηδενίζουν τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Αλλά η συμφωνία δεν μένει μόνον σε υποσχέσεις. Αυτή τη φορά προβλέπει τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς εάν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Στο μεταξύ πέφτουν βροχή οι αιτήσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ένταξη και άλλων νησιών ή άλλων περιοχών στην συμφωνία αυτή. Για παράδειγμα ζητεί να ενταχθεί στην συμφωνία η Πάτμος, η περιοχή του Έβρου, η Θάσος κ.α. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 24 Ιανουαρίου του 2024 η Ελλάδα (δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη) αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης. Θα την παραλάβει από την Τουρκία και από τον ομόλογό του υπουργό Αλί Γερλίκαγια.

***
Γιατί οι υφυπουργοί δεν ήταν στο γεύμα του Μαξίμου

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άθελά του έκανε μερικές… οικονομίες στην ελληνική κυβέρνηση: Δεν χρησιμοποίησε, για παράδειγμα την προεδρική σουίτα στη Μεγάλη Βρετανία που του παραχωρήθηκε και ζήτησε από τους υφυπουργοιύς του να μην παρίστανται στο γεύμα εργασίας στο Προεδρικό.

Μόνον οι υπουργοί, έδωσε εντολή. Έτσι θα έμενε εκτός γεύματος ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακσαμπάρ, αρμόδιος για τον πολιτικό διάλογο, αλλά και για την «θετική ατζέντα», κάτι που δεν άρμοζε στην πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Κι αν έμενε έξω από το γεύμα ο Τούρκος υφυπουργός, αναγκαστικά θα έμεναν εκτός και οι ομόλογοί του της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ώρα λοιπόν που στο Μαξίμου απολάμβαναν τον μαύρο ροφό, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης πήραν τον Ακσαμπάρ, κάπου εκεί κοντά, στο Μουσείο Μπενάκη για να γευματίσουν. Στα Φιλιατρά δεν αφήνουμε κανέναν… νηστικό ακούστηκε να λέει χαριτολογώντας η κυρία Παπαδοπούλου.

Μπορεί, στο Μουσείο Μπενάκη να μην έφαγαν μαύρο ροφό (έφαγαν φιλέτο), αλλά έβγαλαν ειδήσεις. Η πρώτη συνάντηση για τη συνέχιση της «θετικής ατζέντας», αλλά και του πολιτικού διαλόγου, θα γίνει στην Τουρκία πολύ νωρίτερα απ΄ότι υπολόγιζαν οι δύο κυβερνήσεις, θα γίνει συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο.

***
Το σαρδάμ του τούρκου διερμηνέα

Με ένα λάθος προσφώνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο διερμηνέας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την ακρίβεια, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις δικές του δηλώσεις και πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση στην Αθήνα.

Ο διερμηνέας του Τούρκου προέδρου, όμως, φαίνεται πως μπερδεύτηκε, καθώς αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το όνομα του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη…

***
Αερομαχίες… γιοκ στο Αιγαίο

Κατά την πτήση της επιστροφής στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την επίσκεψη του στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως επιθυμεί ηρεμία «χωρίς dogfights» στο Αιγαίο. Ας τελειώνουμε με τις αερομαχίες, είπε συγκεκριμένα. Βεβαίως θα γνωρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι από τότε που σταμάτησαν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, από τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, δηλαδή, εξοικονομήθηκαν περί τα 25 εκατ. ευρώ από την Πολεμική Αεροπορία.

Παρόμοιο ίσως ποσό εξοικονόμησαν οι Τούρκοι. Αλλωστε όλοι στην Πολεμική Αεροπορία θυμούνται ότι οι Τούρκοι πιλότοι στις αναχαιτίσεις προφασίζονταν ότι τους τελειώνουν τα καύσιμα για να γυρίσουν στις βάσεις τους.

***
Ο Κουτσούμπας και ο Μίκης

Η σχέση του Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΚΕ με τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν παρά τις «τρικυμίες» που υπήρξαν σε διάφορες φάσεις, σχέση θαυμασμού και τεράστιας εκτίμησης στο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, τα τραγούδια του οποίου ενέπνευσαν και εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του λαού.

Το ίδιο και τώρα, μετά τον θάνατό του, το ΚΚΕ διατηρεί άσβεστη την μνήμη και τιμά με κάθε τρόπο το έργο του. Τον περασμένο Αύγουστο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πραγματοποίησε σε συνεργασία με το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», μεγάλη συναυλία – εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, στη Ζάτουνα Αρκαδίας, έναν από τους τόπους εξορίας του σπουδαίου δημιουργού.

Τώρα το Μουσείο αποφάσισε να τιμήσει τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη της διοικούσας επιτροπής του.

Η επίσημη απόδοση θα γίνει την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 14.00, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Μουσείου και σε ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, στη Δημητσάνα. Θα προβληθεί μήνυμα του κ. Κουτσούμπα, ενώ τον Περισσό θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

***
Άκυρο το εμπάργκο

Ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει το εμπάργκο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να μην εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ βουλευτές του κόμματος με βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Αυτό έμαθα πως αποφασίστηκε προ ημερών στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και αποφάσισε να προταθεί οριστικά χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (23-25 Φεβρουαρίου), παρά τις αντίθετες φωνές.

Το ερώτημα ήταν αν θα εκλεγεί από τη βάση και πότε η νέα Κεντρική Επιτροπή. Επ’ αυτού στην Π.Γ. υπήρξαν διαφωνίες και μεταξύ άλλων τρία πρόσωπα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, εξέφρασαν την άποψη πως επιβάλλεται εκλογή της νέας ΚΕ, αμέσως μετά το συνέδριο.

***
Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί την Ζωή στην Εξεταστική;

Στην επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη την προσεχή Τρίτη θα αποσαφηνιστεί το θέμα του αντικαταστάτη/τριας της Ζωής Κωνσταντοπούλου την οποία εξαίρεσε η πλειοψηφία (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) από τις συνεδριάσεις της λόγω της ιδιότητάς της ως συνηγόρου οικογένειας θύματος.

Η ίδια έχει καταγγείλει «σχέδιο συγκάλυψης» μέσω του αποκλεισμού της από την έρευνα που θα διενεργήσει η Εξεταστική. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε κοινοποιήσει κάτι σχετικό στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, και προφανώς δεν αναμένεται να στείλει αντικαταστάτη της καθώς δεν νομιμοποιεί την διαδικασία εξαίρεσής της ούτε την γνώμη που διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση δεν κάνει γνωστό ποιος βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας θα εκπροσωπήσει το κόμμα της στην Επιτροπή, τότε αυτό μπορεί να το πράξει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, όπως λένε αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, κάτι που πιθανότατα θα αρνηθεί η ίδια, καθώς θεωρεί ότι πίσω από το «σχέδιο φίμωσής» της βρίσκεται ο κ. Τασούλας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει αν στην επόμενη συνεδρίαση η κυρία Κωνσταντοπούλου εμφανιστεί προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες της κανονικά παρότι έχει εξαιρεθεί. Θεωρητικά, λένε αυτοί που ασχολούνται με το θέμα, ότι δεν θα πρέπει να της επιτραπεί η είσοδος, κάτι βεβαίως που αναμένεται να προσδώσει μια ακόμα διάσταση στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει και ένας Θεός ξέρει πού και πώς θα καταλήξει.

Πάντως, όσον αφορά την σύνθεση της Εξεταστικής, αναμένονται και άλλες αλλαγές, καθώς η συγκρότηση της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς δημιουργεί νέα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μείον ένα μέλος και την θέση του θα καταλάβει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα που εκπροσωπούσε τους ανεξάρτητους, οι οποίοι είναι τρεις και θα πρέπει και εκείνοι να ορίσουν (μετά από κλήρωση) ποιος θα τους εκπροσωπήσει στην Εξεταστική Επιτροπή.