Η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση δυο ωρών μέσα σε κλίμα έντασης και ανταλλαγής βαριών εκφράσεων και χαρακτηρισμών.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αμφισβήτησε πλήρως την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με την οποία διαπιστώνεται ότι συντρέχει κώλυμα στην περίπτωσή της καθώς ασκεί παράλληλα καθήκοντα δικηγόρου οικογένειας θύματος. Η ίδια τόνισε ότι είναι απολύτως αναρμόδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο για να παρεμβαίνει στην σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής και έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη διαδικασία την οποία δεν μπορείτε να εφαρμόσετε κρυπτόμενοι πίσω από ένα Επιστημονικό Συμβούλιο επίορκων», όπως είπε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της ΝΔ που πρότειναν την εξαίρεσή της.

Όπως τόνισε «είναι ξεκάθαρο ότι ενοχλεί η παρουσία μου» και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «φοβάστε διότι ξέρετε ότι αν παραμείνω στην Επιτροπή δεν θα υπάρξει συγκάλυψη». «Αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας είναι η συγκάλυψη. Επιχειρήσατε να κρυφτείτε πίσω από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής», σημείωσε ενώ επικαλέστηκε εξώδικη δήλωση του Συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων «που σας καταγγέλλει ότι ευτελίζετε την επιτροπή, την εργαλειοποιείτε και προσπαθείτε να με πετάξετε έξω». Επιτέθηκε κατά του εισηγητή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη για τον οποίο υποστήριξε ότι είναι μηνυόμενος «διότι υπήρξε μέλος της επιτροπής που αποφάσισε το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος», με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι η μοναδική αρμοδιότητα που είχε ήταν εκ της θέσης του ως υπουργού Υγείας για τα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν έχει μηνυθεί, τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι εξαίρεσής του, όπως ζήτησε η κυρία Κωνσταντοπούλου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δήλωσε ότι εφόσον κληθεί ο ίδιος ως μάρτυρας να καταθέσει στην Εξεταστική, τότε προφανώς θα μπορούσε να εξαιρεθεί.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον προεδρεύοντα Δημήτρη Μαρκόπουλο, ζητώντας μάλιστα και την δική του εξαίρεση καθώς «έχετε χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών ατύχημα και αυτό δείχνει την προκατάληψή σας», όπως του είπε καταγγέλλοντάς τον ότι «με έχετε προσβάλει με τρόπο χυδαίο και μισογυνικό».

«Οι εποχές που ήσασταν πρόεδρος και κάνατε ότι θέλατε έχουν περάσει. Όταν ήταν να πάρετε γνωμοδότηση για τη μητέρα σας (για το ΕΣΡ) ήταν καλό το Επιστημονικό Συμβούλιο. Λοιδορείτε τους καλύτερους επιστήμονες. Από την πρώτη στιγμή αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε προσωπικές εμφανίσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ με αφορμή τις διαρκείς παρεμβάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου της είπε: «Είστε και πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Ντροπή σας. Εκτίθεστε. Μην διακόπτετε. Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Δεν σέβεστε την διαδικασία. Αν δεν σέβεστε τον εαυτό σας, να σέβεστε τους συναδέλφους σας».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε «χυδαίους, σκοτεινούς κύκλους και σκοτεινούς ανθρώπους» καταλογίζοντάς του ότι μέσω διαρροών προχώρησε στην «ψυχιατρικοποίησή της και σε μπούλινγκ». «Ο ονειδισμός προς ανθρώπους και η ψυχιατρικοποίηση είναι φασιστική μέθοδος», του είπε χαρακτηριστικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής να της απαντά ότι «δημιουργεί εντυπώσεις πάνω από τα πτώματα 57 νέων ανθρώπων». «Είστε χυδαία. Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μας. Επανέλθετε στην σοβαρότητα. Σταματήστε τον παλυμπαιδισμό σας. Σταματήστε να κάνετε σαν κακομαθημένο παιδί», της είπε, ενώ στις επίμονες διαμαρτυρίες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας της επισήμανε: «Γιατί γινόσαστε γελοία; Θα σας μάθουμε και στο όχι. Υπάρχουν κανόνες. Ούτε με έναν φίλο δεν φύγατε από Πρόεδρος της Βουλής», δηλώνοντας ότι «θα τα πούμε σε άλλες αίθουσες και εκεί θα πρέπει να αποδείξετε ότι έκανα διαρροές εις βάρος σας», προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχθώ ειρωνείες, εντάσεις και παροξυσμούς». Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «το στόμα να μου κλείσετε δεν μπορείτε». «Οι ακραίες ύβρεις να με αποκαλείτε γελοία δείχνει τον πανικό του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τασούλα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης υπογράμμισε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ως εκ τούτου υφίσταται κώλυμα για την κυρία Κωνσταντοπούλου, ενώ λόγοι εξαίρεσης συντρέχουν, όπως είπε, και για τον κ. Πλεύρη λόγω της συμμετοχής του στο κυβερνητικό συντονιστικό όργανο. Η κυρία Κωνσταντοπούλου του επιτέθηκε ότι «βρήκατε να υποστηρίξετε τον κ. Μητσοτάκη» και «ήρθατε ως χρήσιμοι συμπαραστάτες». Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το υποστύλωμα και παριστάνετε τους περίλυπους». Κατά της εξαίρεσής της τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ δια του Παναγιώτη Δουδωνή κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει έναν και μόνο στόχο: να μην διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων». «Η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι σεβαστή, πλην όμως πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα από πολιτική άποψη ως πολιτική μεθόδευση», είπε, τονίζοντας ότι «ο λόγος και η θέση όλων των μελών της Εξεταστικής πρέπει να είναι συνηγόρου των οικογενειών των θυμάτων». Και ο Νίκος Καραθανασόπουλος τάχθηκε αντίθετο «στον οποιοδήποτε αποκλεισμό με την απόφαση της πλειοψηφίας», όπως και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών, της Νίκης και η ανεξάρτητη Πέτη Πέρκα.

Παρά τις αντιδράσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου, το μικρόφωνο της οποίας έκλεισε πολλές φορές ο κ. Μαρκόπουλος ζητώντας της να μην διακόπτει, η ψηφοφορία κατέγραψε 20 υπέρ της εξαίρεσής της (16 ΝΔ και 4 ΣΥΡΙΖΑ), 10 κατά ενώ απουσίαζε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια ψήφισε «κατά» με την επιφύλαξη ότι δεν αναγνωρίζει την διαδικασία, με τον κ. Μαρκόπουλο να κλείνει την θυελλώδη συνεδρίαση λέγοντάς της: «Περιμένουμε να ορίσετε τον αντικαταστάτη.