5 το πρωί: Η επίσκεψη Ερντογάν – Η κόντρα για το φορολογικό – Οι πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Υπό δρακόντεια μέτρα και μόνο για έξι ώρες επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

1

Για έξι ώρες στην Αθήνα ο Ερντογάν

  • Η επίσκεψη: Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας, επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η άφιξή του αναμένεται στις 11:00 στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
  • «Αστακός» η πόλη: Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα στο αεροδρόμιο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ενώ θα υπάρξουν ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, την περιφερειακή Υμηττού αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Για την επίσκεψη Ερντογάν έχουν επιστρατευτεί 3.500 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο και drone θα παρακολουθούν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.
  • Η προσωρινή βίζα: Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας ως μέρος της θετικής ατζέντας. Μια εξ αυτών είναι η συμφωνία που θα προβλέπει την χορήγηση βίζας επτά ημερών, στους Τούρκους πολίτες στις συζύγους και στα παιδιά τους, την οποία θα την εξασφαλίζουν, μετά από αίτησή τους στον νησιώτικο προορισμό τους. Η βίζα θα αφορά δέκα νησιά του Αιγαίου.
2

Έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή ο γυναικοκτόνος

  • Αμετανόητος: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ζήτησε και πήρε ο 71χρονος δολοφόνος της 43χρονης στη Σαλαμίνα. Ο δράστης έφτασε, λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι χθες, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ φάνηκε αμετανόητος για το στυγερό έγκλημά του.
  • Τι υποστήριξε: Κατά την ομολογία του στους Αστυνομικούς, ο δολοφόνος είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τη σύντροφό του. Μάλιστα, σε ερώτηση των αστυνομικών, γιατί το έκανε ανέφερε πως πήγε στο σπίτι την Παρασκευή και την βρήκε με κάποιον άλλον άνδρα, τρελάθηκε κι αποφάσισε να την σκοτώσει. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «της άξιζε» να πεθάνει αφού τον απάτησε. «Για να μάθει να φέρεται» είπε χαρακτηριστικά ο γυναικοκτόνος, θεωρώντας τη σύντροφό του κτήμα του.
  • Δεν τον αναλαμβάνει κανείς: Κατά πληροφορίες, δικηγόροι αρνούνται ν’ αναλάβουν την υπεράσπιση του γυναικοκτόνου. Έτσι, συνήγορο υπεράσπισης στον 71χρονο αναμένεται να ορίσει το δικαστήριο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

«Διασταύρωσαν τα ξίφη τους» οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για το φορολογικό

  • Ο πρωθυπουργός: Στην τοποθέτηση του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός πως η προωθούμενη νομοθεσία βάζει φραγμό στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσα από την αγοραπωλησία ακινήτων. «Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ: Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην τοποθέτηση του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή, αλλά έχει εισπρακτικό χαρακτήρα»
  • Η Αριστερά: Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «αυτό που θέλει να κάνει είναι να τιμωρήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες», ενώ στο ντεμπούτο του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της νεοσυσταθείσας Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί «ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους»
4

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών

  • Η έρευνα: Τα στοιχεία έρευνας της ΚΑΠΑ Research που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας δείχνουν πως η ελληνική κατανάλωση αντιβιοτικών είναι διπλάσια έως και εξαπλάσια σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τα ευρήματα: Από την έρευνα προέκυψε ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες φυλάσσει κάποιο αντιβιοτικό στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών το 2020, έχει μειωθεί σημαντικά η αλόγιστη χρήση τους. Η μείωση όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι «εύθραυστη» εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία.
  • Οι συνέπειες: Πέραν των άλλων παρενεργειών που μπορεί να έχει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών,η χειρότερη ανεπιθύμητη ενέργεια αφορά στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ώστε τα τελευταία να μην είναι πλέον δραστικά στις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει και στην αντοχή τα πρωτεία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
5

Χιλιάδες πολίτες στις πορείες για την επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

  •  15 χρόνια: Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα με πορείες μνήμης να πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
  • Οι πορείες στην Αθήνα: Με κεντρικό σύνθημα «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στα Προπύλαια και ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.  Αντίστοιχη πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές.
  • Τα επεισόδια: Ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια μετά το πέρας της πορείας καθώς ομάδα ατόμων έβαλε φωτιές σε κάδους σκουπιδιών στην οδό Μπενάκη και έστησε οδοφράγματα, ενώ προκάλεσε φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων. Στην συνέχεια σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, με ομάδες αγνώστων να πετούν διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Υπουργού Φιλίππου Δραγούμη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr