Μπορεί τον Μάιο του 2022 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φανερά οργισμένος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωνε δημόσια ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με το γνωστό «Μητσοτάκης γιοκ», ωστόσο πλέον οι σχέσεις των δύο ηγετών κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο.

Την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφθάνει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στην τελευταία του ομιλία μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του, θέλησε να ρίξει περαιτέρω τους τόνους μιλώντας για ενίσχυση των συνεργασιών «με τις χώρες της περιοχής αρχής γενομένης με τους γείτονές μας»

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στις 18 Δεκεμβρίου, θα πάμε στην Ουγγαρία. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Κάθε απόσταση που διανύει η χώρα μας στις διμερείς της σχέσεις στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας».

Η επίσκεψη του Ερντογάν γίνεται με στόχο να εδραιωθεί το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κατά πληροφορίες αύριο να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης. Μια εξ αυτών είναι η συμφωνία που θα προβλέπει την χορήγηση βίζας επτά ημερών, στους Τούρκους πολίτες στις συζύγους και στα παιδιά τους, την οποία θα την εξασφαλίζουν, μετά από αίτησή τους στον νησιώτικο προορισμό τους. Η βίζα θα αφορά δέκα νησιά του Αιγαίου.

«Κυριάκο, φίλε μου»

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλεί, πλέον, φίλο του τον Έλληνα πρωθυπουργό και λίγες ώρες πριν συναντηθεί μαζί του κάνει λόγο για ευκαιρία να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας».

Τη βεντάλια όλων των θεμάτων ανοίγει ο Ερντογάν

Αν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στη θετική ατζέντα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, τα οποία μάλιστα, συνδέει με τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της η Τουρκία. Το ότι έρχεται εδώ (σ.σ. Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι έχει αφήσει πίσω τις θέσεις της και αν τεθούν θα πάρουν την ανάλογη απάντηση από τον πρωθυπουργό. Και η Ελλάδα έχει τις θέσεις της», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Αστακός» η Αθήνα για την επίσκεψη «αστραπή»

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος θα επιβαίνουν οι υπουργοί που συμμετέχουν στο συμβούλιο αλλά και δημοσιογράφοι.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα στο αεροδρόμιο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ενώ θα υπάρξουν ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, την περιφερειακή Υμηττού αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Για την επίσκεψη Ερντογάν έχουν επιστρατευτεί 3.500 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο και drone θα παρακολουθούν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.
Ελεύθεροι σκοπευτές θα επιτηρούν από ψηλά κτίρια το κέντρο της πόλης.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις 11.30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση

Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχουν επίσης, οι υπουργοί εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

«Παράλληλα, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν ενώ ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας. Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών», δήλωσε ο πολιτικός, Τάσος Χατζηβασιλείου.