Την έρευνα του με τίτλο, «Parlemeter 2023», δημοσιεύει σήμερα, έξι μήνες πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα δείχνουν πως οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν το οικοδόμημα της Ε.Ε., ενώ καταγράφεται και υψηλότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η άποψη των πολιτών για την Ε.Ε.

Όσον αφορά την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών για την Ένωση, περισσότεροι από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%). Η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα για το μπλοκ, το 38% ουδέτερη και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2023. Αντιστοίχως, έχουν μειωθεί οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων κατά 9 μονάδες (19% από 28%). Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές του 2024

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 77%, αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα) αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν, εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μίας εβδομάδας – εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων (58%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ σαφώς περισσότεροι πολίτες της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (75%), θα ψήφιζαν σε αυτές εάν πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος της Ε.Ε. στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων

Όσον αφορά την άποψη των Ελλήνων για τον αντίκτυπο των δράσεων της Ε.Ε. στην καθημερινή τους ζωή, το  87% τον αναγνωρίζει ως σημαντικό, πέντε μονάδες παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και η δημόσια υγεία (50%).

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασε σχετικά: «Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της Ευρώπης. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σημαντικές νίκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κλιματική αλλαγή, αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου».

Όπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) και το 87% των Ελλήνων αντίστοιχα πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Παράλληλα, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (37%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές. Στα ίδια επίπεδα (36%) και οι απαντήσεις στην Ελλάδα.

Τα θέματα που θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όσον αφορά τα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πλειοψηφία των Ελλήνων (59%) θεωρεί ότι η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα έπρεπε να είναι ένα εξ αυτών, με το 54% να αναφέρει την υποστήριξης της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το 50% τη Δημόσια Υγεία και το 30% τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Όσον αφορά το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, οι απαντήσεις είναι: Καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%), Δημόσια Υγεία (34%), οι δράσεις κατά της Κλιματικής Αλλαγής (29%) και η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (29%).

Μεγαλύτερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουν οι πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων (77%) αλλά και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (53%) απαντά ότι θα ήθελε το Κοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που έχει μέχρι σήμερα. Λιγότερο σημαντικό ρόλο επιθυμεί το 13% των Ελλήνων και το 30% του συνόλου των Ευρωπαίων ενώ δεν θα επιθυμούσε κάποια αλλαγή το 7% των Ελλήνων και το 10% του συνόλου των Ευρωπαίων.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ: