Στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε ο Υποδιευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο Πέμπτη, 07-12-2023, στην Αθήνα.

«Έχουμε μπει σε πιο ήρεμα νερά. Έχουμε ξεκινήσει μια θετική ατζέντα σε ζητήματα οικονομικά, ζητήματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Απέχουμε αρκετά από το Διεθνές Δικαστήριο

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN και αναφερόμενος σε όσα μας χωρίζουν με την Τουρκία είπε τα εξής: Η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία – σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών – είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Το λέω και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα το οποίο κουβεντιάζουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό μιλάμε και για προσφυγή σε Διεθνές δικαστήριο για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Δεν είμαστε εκεί ακόμη, απέχουμε αρκετά.

«Αυτό το οποίο λέει ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνέντευξη περί διαφορών, εμείς αυτήν τη διαφορά αναγνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί η διαφορά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Για να προσφύγεις κάπου σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ένα συνυποσχετικό στο οποίο θα πρέπει και τα δύο μέρη να συναινέσουν. Εμείς λοιπόν η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι αυτή», κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας.