Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, γνωστός στην Τουρκία για τις συνεχείς προειδοποιήσεις του για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό αναφέρθηκε στη σημερινή δόνηση και διαβεβαίωσε ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,1 βαθμών στην περιοχή του Κόλπου της Κίου (Γκέμλικ) στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, δεν είναι το ίδιο με εκείνο από το οποίο οι σεισμολόγοι περιμένουν ότι θα δώσει μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο σεισμός προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον Κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ» δήλωσε.

«Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά»

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ».

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι του ρήγματος στον Μαρμαρά. Αυτή η περιοχή είναι ένα ενεργό ρήγμα στον Μαρμαρά στα νότια. Σύμφωνα με τα αρχεία, μεγάλοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν. «Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάθε σεισμός στον Μαρμαρά είναι αυτός ο σεισμός. Περίπου εννέα σεισμοί συμβαίνουν στον Μαρμαρά κάθε χρόνο», ανέφερε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

Λέκκας: Η ανησυχία αυξάνεται

Νωρίτερα για τον πρωινό σεισμό ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών είχε πει στην ΕΡΤ:

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό σεισμό, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα, το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ» είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός, δηλαδή σε έναν κλάδο του ρήγματος και δείχνει ότι είναι ώριμο το ρήγμα να σπάσει. Ο σημερινός σεισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε ουσιαστικά το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν είναι δεδομένο ότι όταν γίνεται σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας επηρεάζεται και ο ελληνικός χώρος». Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι».

Όπως είπε «ένας σεισμός στο ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της και στα μνημεία. Η Αγία Σοφία έχει υποστεί τη φθορά του χρ