Μεγάλη σημασία για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης έχει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που έγινε νωρίτερα σήμερα (4/12) στην Τουρκία, 27 χλμ βορειοδυτικά της Προύσας.

Το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα από αυτό τον σεισμό εξήγησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό σεισμό, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα, το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ» είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός, δηλαδή σε έναν κλάδο του ρήγματος και δείχνει ότι είναι ώριμο το ρήγμα να σπάσει. Ο σημερινός σεισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε ουσιαστικά το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν είναι δεδομένο ότι όταν γίνεται σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας επηρεάζεται και ο ελληνικός χώρος». Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι».

Όπως είπε «ένας σεισμός στο ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της και στα μνημεία. Η Αγία Σοφία έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου και έχει αυξημένη τρωτότητα.