Το όνομα «Νέα Αριστερά» επέλεξαν οι 11 για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο όρος «New Left – Νέα Αριστερά» σύμφωνα με την Britannica καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αριστερών ακτιβιστικών κινημάτων και πνευματικών ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Συχνά θεωρείται συνώνυμο του φοιτητικού ριζοσπαστισμού της δεκαετίας του 1960, που κορυφώθηκε με τις μαζικές διαδηλώσεις του 1968 (κυρίως τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στη Γαλλία).

Τα ρεύματα της «Νέας Αριστεράς» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη ως απάντηση στην ηθική απαξίωση του σοβιετικού κομμουνισμού μετά την «μυστική ομιλία» του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ τον Φεβρουάριο του 1956.

Γαλλικές και βρετανικές ομάδες υιοθέτησαν τον όρο για να δηλώσουν την αναζήτησή τους για έναν σοσιαλιστικό «τρίτο δρόμο», διαφορετικό τόσο από τον ορθόδοξο μαρξισμό όσο και από την σοσιαλδημοκρατία.

Η αντίθεση στα πυρηνικά όπλα τον Ψυχρό Πόλεμο και την αποικιοκρατία ήταν κρίσιμα σημεία συγκέντρωσης για τους δυσαρεστημένους κομμουνιστές, τους ανεξάρτητους σοσιαλιστές και τους νέους ριζοσπάστες που σχημάτισαν το «σώμα» της Νέας Αριστεράς.