«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί». Με τη φράση αυτή, επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, λίγο μετά τη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, το πνεύμα συνεννόησης που εξέπεμψαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν μια συνάντηση που τροφοδότησε τα σενάρια περί κοινού αντιπολιτευτικού βηματισμού των δύο κομμάτων στα ζητήματα του σκανδάλου των υποκλοπών και της τραγωδίας των Τεμπών. Θα ήταν η αρχή μιας πορείας συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι.

Μια παγίδα για τον Κασσελάκη

Τα φαινόμενα, λέγεται, απατούν. Και η εικόνα που μεταδόθηκε δεν αποτύπωνε την πραγματική εικόνα των σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα. Και αυτό γιατί, παρά τις εθιμοτυπικές ευγένειες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠαΣοΚ δεν έχουν αλλάξει τον στρατηγικό τους στόχο. Ο Κασσελάκης αναζητά τρόπο να σταματήσει την δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, νοιώθει πια την ανάσα του ΠαΣοΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να περάσουν στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και να περάσουν το μήνυμα ότι αυτοί είναι η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Κασσελάκη δεν έκρυβε παγίδες για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αντιθέτως έκρυβε κινδύνους για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη και να υπάρξει συνεννόηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε το παρών και στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, το «γλυκό» θα είχε δέσει. Ο κ. Κασσελλάκης θα εμφανιζόταν ως συμπλήρωμα του ΠαΣοΚ και όχι ως πρόεδρος της ηγετικής δύναμης της Κεντροαριστεράς.

Το στρίβειν δια του Σημίτη

Όλα αυτά τα ζύγισε το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη που αξιοποίησε την εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη για να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα «που χρεοκόπησαν τη χώρα». Επέλεξε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους κριτικής και απαξιωτικούς για την εκδήλωση. Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση αυτή, προφανώς το είχε υπολογίσει ο κ. Κασσελάκης, αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Θανάσης Γλαβίνας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, ανέλαβε να απαντήσει σε, επίσης, σκληρό ύφος. «Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας» ανέφερε ο κ. Γλαβίνας και υπογράμισε: «Ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Η αντίδραση της Άννας Δαμαντοπούλου

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση Κασσελάκη για την διαπλοκή του Σημίτη, ξένισε μεγάλο τμήμα του κεντροαριστερού ακροατηρίου. «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι σχέσεις ΠαΣοΚ-ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα Βενιζέλου

Χρειάστηκαν, λοιπόν, λίγες μόνο ώρες για να διαλυθεί η εντύπωση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό. Πώς μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός όταν υπάρχουν συγκρουόμενοι στόχοι; Την σχέση που, πράγματι, υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα, πριέγραψε με ακριβή τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και άρα η ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αναμενόμενος» υπογράμμισε στην παρέμβασή του στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «δικαιούται το ΠαΣοΚ να διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα με όσα ανέλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης» και τόνισε ότι « θέλω μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ και εγώ, όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, γιατί άλλωστε στη δική μας πολιτική προσχώρησαν όλοι».

Παρατήρησε όμως ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση και, εφόσον δεν προκύψει, πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου. Αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που δεν πρόκειται να ανοίξει, επί της ουσίας, πριν από τις Ευρωεκλογές.