Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται αλλά δεν μπορούν και να κρυφτούν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει, σε όλους τους τόνους, ότι αντίπαλος του ΠαΣοΚ είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, όμως, επιχειρεί, με τρόπο συντεταγμένο, να αποδομήσει τη στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη

Η σχέση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι απλά ανταγωνιστική. Διακρίνεται από την εμφανή έλλειψη χημείας. Τις δύο φορές που έτυχε να βρεθούν δίπλα, σε δημόσιες εκδηλώσεις ο ένας κοιτούσε την ανατολή και ο άλλος τη δύση.

Η διάψευση των (πρόωρων) εκτιμήσεων

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, ως σίφουνας, ανέτρεχε όλα τα προγνωστικά, και εξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, έσπευσε να εκτιμήσει ότι ο μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής διαδικασίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο αρχηγός του ΠαΣοΚ.

Ήταν η περίοδος που ο Στέφανος Κασσελάκη, εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ξανά, στα μονοπάτια της εξουσίας. Λίγους μήνες μετά η επικοινωνιακή σκόνη έχει καθίσει και το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κομμάτια και θρύψαλα και η δημοτικότητα του νέου αρχηγού κινείται στη σφαίρα της απογοήτευσης. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysiς η δημοτικότητα του έχει κατέβει στα τάρταρα. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν αρνητική γνώμη για τον κ. Κασσελάκη φτάνει, πλέον, το 70%.

Η μάχη στην κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι η δική του μάχη θα γίνει μέσα στην κοινωνία. Όμως η μάχη αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην επικοινωνία. Τα χαμόγελα, η άνεση στην επαφή με τον κόσμο δεν φτάνουν. Η κοινωνία δεν φαίνεται, να συγκινείται από το one man show. Καλή είναι η επικοινωνιακή άνεση αλλά αν δεν συνοδεύεται με την παρουσία συγκεκριμένων προτάσεων και δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ένα μηδέν εις το πηλίκο.

Σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να τρέχει από εδώ και από εκεί, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δείκτες. Οι παρεμβάσεις του φαίνεται ότι γίνονται με τρόπο στοχευμένο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πήγε στην Κρήτη για να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του για το ΕΣΥ. Η χρονική στιγμή που επελέγη για την παρέμβαση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία.  Έγινε την παραμονή του παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ήταν η κορύφωση μιας δράσης που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Κλιμάκια του ΠαΣοΚ επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και κατέγραψαν τα προβλήματά τους.  Αυτές οι δράσεις δεν τυγχάνουν μεγάλης προβολής στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Προβάλλονται όπως, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό. Και μεταδίδουν την εικόνα ενός κόμματος που με τρόπο συντεταγμένο καταγράφει προβλήματα και επιχειρεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την επίλυση τους.

Η ίδια τακτική ακολουθείται και σε άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Ανδρουλάκης, το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τη Δαδιά. Την ίδια ώρα, κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη του κόμματος θα «σαρώσουν» όλο το νομό του Έβρου. Η στόχευση είναι προφανής. «Έχω λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους, την ακρίβεια, την υγεία, τα χρέη των νοικοκυριών» δήλωσε στη συνέντευξη στο Mega. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία.

Το άνοιγμα στους «11»

Τα προηγούμενα χρόνια το ΠαΣοΚ  έμοιαζε να είναι ένα κόμμα απομονωμένο χωρίς συνομιλητές στο πολιτικό σύστημα. Είναι μια συνθήκη η οποία μοιάζει να ανατρέπεται, το επιτρέπει η θέση του κόμματος στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το άνοιγμα που επιχείρησε στην ομάδα των «11». «Είμαι έτοιμος να δώσω χέρι συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί μας στα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Μιλάω για τις πολύ μεγάλες ανισότητες, την ανάγκη μίας ισχυρής δημόσιας Υγείας και Παιδείας, θέματα ρύθμισης της αγοράς, θέματα θεσμών και δημοκρατίας», δήλωσε  στη συνέντευξη του στο Mega. Είναι εμφανές ότι με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη, μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή προσώπων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Κασσελάκης μοιάζει να έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα. Βρίσκεται συνεχώς σε αντιπαράθεση με το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που αποσπάστηκε και ο μόνος συνομιλητής του και εν δυνάμει συνεργάτης του είναι το «Πράττω» του κ. Κοτζιά, ένα σχήμα με αμφίβολη απήχηση στην κοινωνία.

Είναι πιθανό ο χώρος της κεντροαριστεράς να χρειαστεί να εισέλθει στη σφαίρα των συζητήσεων συνεργασιών αν πράγματι θελήσει να αποτελέσει «πραγματικό κίνδυνο» για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και εμφανίσει περαιτέρω σημάδια ανόδου καμία τέτοια συζήτηση δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή της Χαριλάου Τρικούπη.

Το πλεονέκτημα της Βουλής

Για πολλούς αναλυτές, ένα από τα πλεονεκτήματα του κ. Ανδρουλάκη σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρουσία του στη Βουλή. Του επιτρέπει, λόγω της απουσίας του κ. Κασσελάκη, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ευπρεπής Φάμελλος εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιοπρεπή παρουσία αλλά τον τόνο στις μεγάλες μάχες στο Κοινοβούλιο τον δίνουν οι αρχηγοί. Το πλεονέκτημα αυτό ενισχύεται και από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέγει, όπως φάνηκε και από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στη Βουλή, να αντιπαρατίθεται εφ όλης της ύλης με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Τον εμφανίζει, επί της ουσίας, ως τον πραγματικό αντίπαλο του.

Στην πολιτική τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αρκεί και μόνο ένα γεγονός για να ανατρέψει συσχετισμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Κεντροαριστερά, οι ρόλοι φαίνεται να έχουν αλλάξει. Το ΠαΣοΚ, ο κομπάρσος του χθες είναι πλέον πρωταγωνιστής. Και οι πρωταγωνιστές του χθες, έχουν γίνει κομπάρσοι.  Αυτή είναι η νέα συνθήκη στο πολιτικό σκηνικό που, πάντως, βρίσκεται σε κίνηση.