«Είναι αλήθεια είναι πως, παγκόσμια, οι μεγάλες γιορτές έχουν χάσει πια το βαθύτερο νόημά τους. Οι γιορτές πλέον στο σύγχρονο υποσυνείδητο ταυτίζονται με άλλες αξίες: τις αναγνωρίζουμε ως αργίες, δώρα, άκρατο καταναλωτισμό, εξόδους, σαν τη γιορτή του Χρήστου, της Χριστίνας και του Βασίλη – κάτι που, και πάλι, μεταφράζεται σε περισσότερα δώρα… Κυρίως, όμως, τα Χριστούγεννα είναι στην εποχή μας μια γαστρονομική φιέστα, οι ημέρες που γιορτάζει το τραπέζι μαζί με τον ουρανίσκο μας, η αχαλίνωτη κατανάλωση κάθε λιχουδιάς, η παύση της κάθε δίαιτας», γράφει η Ελένη Ψυχούλη στη σχετική άποψή της που θα συναντήσετε ξεφυλλίζοντας στην αρχή του εορταστικού 2ου τεύχους του «Ελληνική Κουζίνα».

Μιλώντας στη συνέχεια για «την πανεθνική τάση να τρώμε πλέον μελομακάρονα όλο το χρόνο, σπάζοντας και το τελευταίο προπύργιο των εθιμοτυπικών γλυκών». Και σχολιάζοντας τη σύγχυση που βιώνει το γιορτινό τραπέζι: «έχω βρεθεί καλεσμένη σε ρεβεγιόν με γαλοπούλα, pumpkin pie, γέμιση γλυκοκολοκύθας και σκαλιστές κολοκύθες κηροπήγια, όπου τα πιτσιρίκια του σπιτιού μού εξήγησαν ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν Thanksgiving, αλλά με στολισμένο έλατο επιπλέον».

Αυτό που μου έμεινε, ωστόσο, είναι το που καταλήγει. Στο ότι «Οι σεφ, αλλά και η αναγκαιότητα των καιρών, δίνουν τον τόνο, και τα πλέον δημοφιλή εστιατόρια της χώρας επανέρχονται στη βάση της παραδοσιακής μας γεύσης, ξυλόφουρνοι και φωτιές μάς επιστρέφουν στην αυλή της γιαγιάς και στο χωριό, η Ελλάδα γίνεται μόδα, αφήνοντας πίσω τα ράμεν και τα σούσι. Ανενδοίαστα, πάνω ακριβώς στην τελευταία λέξη της μόδας, το φετινό μας τραπέζι μπορεί να μιλήσει άπταιστα ελληνικά, με μια απλή κρεατόσουπα, μια πίτα, λαχανοντολμάδες, χοιρινό πρασοσέλινο, κότα γεμιστή, γουρουνόπουλο με πατάτες στο φούρνο, με κάστανα ή κυδώνια, γιατί όχι και το αγαπημένο σουφλέ της μαμάς. Γεύσεις με μνήμη, γεύσεις που μας επιστρέφουν σε όσα μας μεγάλωσαν, στο πραγματικό νόημα της νοστιμιάς που μαγειρεύει η ανθεκτική αγάπη».

Αυτή την αίσθηση, της επιστροφής στο πραγματικό νόημα της νοστιμιάς, εκείνη που μιλάει άπταιστα ελληνικά, θα σας αφήσει γενικότερα αυτό το εξαιρετικά χορταστικό τεύχος που περιλαμβάνει 65 συνολικά συνταγές (από σούπερ ορεκτικά και υπέροχες «βελούδινες» σούπες, μέχρι χοιρινό ρολό και συμβουλές για γεμιστή γαλοπούλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου) που θα σας βοηθήσουν να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με τον πιο αποθεωτικό τρόπο.

Ένα τεύχος λαμπερό, αισιόδοξο και πάνω από όλα εξαιρετικά χρήσιμο αφού θα σας μάθει από το πώς να ξεχωρίζετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να φτιάχνετε λαχανοντολμάδες βήμα-βήμα μέχρι το πώς να στρώνετε το τέλειο γιορτινό τραπέζι και να ετοιμάζετε ακαταμάχητα εορταστικά κοκτέιλ για τους καλεσμένους σας.

Ένα τεύχος γεμάτο γλύκα και γλυκά, πολλά γλυκά, αφού περιλαμβάνει συνταγές-γκαραντί για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες που θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει κανέλλα, γαρύφαλλο και φρέσκο βούτυρο.

Ένα τεύχος για όσους αγαπάνε το καλό φαγητό και το καλό κρασί (βλέπε αφιέρωμα σε 27 κρασιά για αρχάριους, οικολόγους και ψαγμένους).

Ένα τεύχος για όσους μένουν σπίτι και για όσους, αυτές τις γιορτές, σκοπεύουν να είναι συνέχεια στη γύρα (βλέπε αφιέρωμα στη γιορτινή Αθήνα, με τα 50 καλύτερα σημεία για ποτό και φαγητό ανάμεσα στα ψώνια και τα 10 ζαχαροπλαστεία που ξεχωρίζουν για τα γιορτινά γλυκά τους).

Ένα τεύχος που φέρνει τα Χριστούγεννα, τα αυθεντικά Χριστούγεννα, στην πόρτα σας. Και μάλιστα Κυριακάτικα (θα το βρείτε μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» στις 03/12).