Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο πριν τις 7:00 το πρωί της Πέμπτης —μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της— ότι η εκεχειρία με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».


Από την πλευρά του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Χαμάς: Το Ισραήλ απέρριψε πρόταση για απελευθέρωση γυναικών και παιδιών

Νωρίτερα, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Και αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) και εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι Αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Ετοιμο να συνεχίσει τον πόλεμο το Ισραήλ – Η οδηγία της Χαμάς στους μαχητές

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στρατός του είναι έτοιμος να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα, ενώ οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν οδηγία στους μαχητές τους να προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις αν δεν παραταθεί η εκεχειρία.

Το Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τη Δυτική Όχθη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε μετά τα μεσάνυχτα στο Τελ Αβίβ, όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες του Ισραήλ για την παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για την τρίτη περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή —και την έκτη επίσκεψή του στο Ισραήλ— που ξεκινά ο κ. Μπλίνκεν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, την πλέον πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ομήρων

Τριάντα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Διευκρίνισε πως τα πρόσωπα αυτά —σύμφωνα με τη διπλωματία του Κατάρ, επρόκειτο για 16 ανήλικους και 14 γυναίκες— αφέθηκαν ελεύθερα από κεντρα κράτησης στην επικράτεια του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Αποφυλακίστηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 16 ομήρων που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών και προσώπων με διπλή υπηκοότητα, μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας, στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο IDF σκότωσε 3 Παλαιστίνιους παρά την εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέλη του σκότωσαν τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας χθες Τετάρτη, παρότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η ανακωχή η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκαρί, οι Παλαιστίνιοι ήγειραν απειλή για στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακο ανέφεραν ότι βρέθηκαν δυο νεκροί κι ένας τραυματίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλοι.

Τα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις της ανακωχής.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και τυπικά η ισχύς της εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του εμιράτου του Κατάρ και υποστήριξη από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για την παράτασή της.